ETTERLYSER FAKTA: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) håper på mer drahjelp fra bransjen i fremtidige energidebatter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Søviknes om Acer: – En ganske uvirkelig debatt

Olje- og energiminister Terje Søviknes mener Acer-debatten sporet helt av. Han ber bransjeaktørene om å ta større ansvar for å få fram fakta.

  • johan.falnes@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

Den heftige debatten om EUs energibyrå Acer er den store snakkisen på Energi Norges vinterkonferanse denne uken. Passende nok er årets konferanse også lagt til EU-hovedstaden Brussel.

Da olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) gjestet konferansen torsdag, kom han med en direkte marsjordre til deltagerne. Ifølge ham må bransjen bli mye flinkere til å engasjere seg i politikk.

les også

Tajik-nekt skaper rabalder i Ap

– Vi har hatt noen uker bak oss med en ganske uvirkelig debatt, sa Søviknes.

Kraftsalve

I konferanseinnlegget gjorde ikke olje- og energiministeren noe forsøk på å legge skjul på sin frustrasjon.

– Det er mange der ute som har kommet med usannheter i denne debatten. Sunn skepsis er bra. Det er helt kurant. Og vi som politikere og næring skal være der for å få fram fakta. Men denne gangen gikk debatten i retning av konspirasjonsteorier. Veldig mye ble sauset sammen i én og samme debatt, sa han.

les også

Arbeiderpartiets veivalg: Røde fristelser, blå realiteter

Deltagelse i Acer betyr ikke at Norge gir fra seg kraftressursene til EU, fastslo Søviknes.

– Vi skal ikke gi fra oss styringen over norsk energipolitikk, forsikret han.

Mener debatten sporet av

Ifølge Søviknes fikk motstanderne altfor stor frihet til å sette dagsorden i debatten om norsk tilslutning til Acer og det som gjerne kalles EUs tredje energimarkedspakke.

Han kaller debatten en vekker.

– Debatten om tredje energimarkedspakke sporet helt av. Det hadde vært godt om flere aktører som kunne bransjen, kom på banen og presenterte fakta, sier Søviknes til NTB.

– Det er kanskje litt uvant for en del av dem å skulle delta i disse diskusjonene. Men de bør gjøre det, sier han.

«Hårreisende»

Motstanderne var neppe i flertall i konferansesalen på Crowne Plaza-hotellet.

Bransjen ble tatt på sengen, fastslo Energi Norges styreleder Eimund Nygaard da han ønsket deltagerne velkommen. Ifølge ham var Acer-debatten preget av «hårreisende» feilinformasjon.

Den danske EU-parlamentarikeren Morten Helveg Petersen bemerket at ingen medlemsland i EU har vært i nærheten av å ha en så opphetet debatt om Acer som Norge.

Stortinget endte til slutt opp med å si ja til Acer. Men også Island og Liechtenstein må si ja før vedtaket kan tre i kraft.

Ble overrasket

Oluf Ulseth, administrerende direktør i Energi Norge, sier han tar imot utfordringen om å delta mer aktivt i den politiske debatten.

Han mener bransjen har en jobb å gjøre.

– Vi som har fulgt dette tett, har jo fulgt diskusjonen om tredje energimarkedspakke i ti år. Vi skal innrømme at vi ble overrasket over temperaturen i debatten nå, sier Ulseth til NTB.

Han tror næringen vil måtte bruke mye mer tid på å forklare hvilke fordeler det gir å samarbeide tett med Europa.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder