FORBEREDER SEG: Sekker med sand legges ut for å beskytte eiendommer i Songkhla i Thailand. Foto: Sumeth Panpetch / NTB scanpix

Thailand forbereder seg på det som kan bli den verste stormen på over 50 år

Den tropiske stormen «Pabuk» er på vei innover Thailand og kan føre til enorme nedbørsmengder og kraftig vind i flere turistområder.

Stormen er ventet å treffe land torsdag og kan føre til vindhastigheter tilsvarende full storm. Uværet vil trolig ramme turistperler som Phuket, Koh Samui og Krabi, skriver Al Jazeera.

De mest utsatte områdene kan få opptil 200 millimeter regn i løpet av ett døgn.

Stormen er ventet å bli den mest alvorlige som har rammet landet siden «Harriet» i 1962, ifølge Seree Supratid, klimaforsker ved Rangsit-universitetet. Da mistet 900 mennesker livet.

– Denne har en annen retning og vil ramme større områder. Skadene kan derfor bli større enn det vi så under Harriet, sier Supratid til nettavisen Khaosod English.

Det meteorologiske instituttet i Thailand har derfor sendt ut farevarsler for flere områder for de to neste dagene, blant annet den norske feriefavoritten Krabi.

PÅ KOH PHAGAN: Kolvin Lorentzen og Dan Bentzen er på ferie i Thailand, der det er varslet storm. Foto: Privat

– Har hamstret mat

Kolvin Lorentzen er i Baan Haad Rin på øya Koh Phagan, sammen med Dan Bentzen De skulle egentlig dra til øya Koh Tao i dag tidlig, men siden fergeselskapet fraktet kun folk fra øya, ikke til, ble det Koh Phagan i stedet. Øya er en av de som mengder av turister har reist fra de siste dagene.

– Det virker som at de fleste turistene har dratt og båter til og fra øya er nå innstilt. Det er en noe spesiell stemning her og ganske tomt i gatene, men de ansatte på hotellet vi er på tar det ganske pent, sier Lorentzen til VG.

Han forteller at det har vært lett vind og noe regn, men at de utover dagen har merket at været har tatt seg opp og at bølgene har blitt større. De har fått vite at stormen er ventet å nå øya i løpet av natten.

– Vi har hamstret inn vann og endel nødproviant og vi har tatt inn på et hotell som ligger bra til og virker som et solid bygg, sier Lorentzen.

Ingen fly fra øya

Nina Ree-Lindstad er stormfast på Koh Samui.

– Her er det bokstavelig talt stille før stormen. De fleste butikker har stengt og trafikken er vesentlig mindre i dag. Vi handlet inn mat, vann, lys og batterier på et digert kjøpesenter i går. Da var det ganske ribbet for vesentlige varer, sier Ree-Lindstad til VG.

Hun og reisefølget får bo en natt til i huset de har leid, men er usikre på hvor lenge de må bli på Koh Samui.

– De siste flyene går fra øya i kveld, og det er uvisst når flyplassen åpner igjen. Vi skal egentlig reise hjem i morgen, sier hun og legger til:

– De lokale virker litt engstelige. En fastboende jeg snakket med sa at det ikke ville bli livstruende, men anbefalte oss å dra om mulig.

– Men dere blir likevel?

– Vi har ikke noe valg.

PÅ KOH PHI PHI: Marie Johansen van Delft (19) fra Lillestrøm er på ferie i Thailand. Foto: Privat

– Ikke så ille nå

Marie Johansen van Delft (19) fra Lillestrøm er på Koh Phi Phi. Hun forteller at fergeavgangene mellom den populære ferieøya og fastlandet er innstilt.

– Det er mange som har blitt evakuert. Nå er det sval vind og det har regnet litt, så det er rolig.

Mange følger med på nyhetssendingene om stormen.

– Stemningen er overraskende grei. Folk går rundt i gatene. Det er ikke så ille nå, forteller Johansen van Delft.

Norwegian har en direkterute til Krabi sør i Thailand, og opplyser at de flyr som normalt, men følger med på situasjonen. Reiseselskapet Apollo har innstilt båtutflukter fredag og lørdag.

Krabi er et kjent feriested for solglade nordmenn i Thailand. I de kommende dagene er det ventet uvær flere steder i landet, og turister risikerer å få ødelagt ferieopplevelsen av vind og nedbør. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Titusener av turister har reist fra øyene Koh Phangan og Koh Tao, skriver AFP. Tiden rundt jul og nyttår er høysesong for Thailand-tur, men nå har de fleste forlatt øyparadisene før den tropiske stormen «Pabuk» kommer på besøk.

Svømming er ikke tillatt i området, ifølge AFP.

– Jeg tror øyene er nesten tomme. Mellom 30.000 og 50.000 har dratt siden nyttårsfestene, sier Krikkrai Songthanee, distriktssjef i Koh Phangnan, til AFP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder