USAs president Donald Trump har fått foreløpig medhold i Høyesterett i saken om hvorvidt transpersoner skal få tjene i militæret. Foto: Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix.

Trump får nekte transpersoner i militæret mens rettssak pågår

USAs høyesterett har gitt klarsignal til at Trump-administrasjonen kan nekte transpersoner å tjenestegjøre i militæret mens spørsmålet vurderes i retten.

marius.helge.larsen@ntb.no

Det var den konservative fløyen av høyesterettsdommerne som sikret et flertall på fem mot fire i saken. Trump-administrasjonen ønsket at høyesterett skulle vurdere innstrammingene direkte, men dette ble avvist. Dermed skal saken behandles gjennom hele rettssystemet.

Inntil for fem år siden kunne militærpersonell bli sparket ut for å være transpersoner, noe tidligere president Barack Obama fikk endret i 2016. Da ble det lov for transpersoner å tjene i militæret åpent.

Etter planen skulle transpersoner få lov til å verve seg fra 1. juli 2017, men dette ble utsatt etter at Donald Trump tok over presidentkontoret. Begrunnelsen var at saken måtte utredes ytterligere.

Mens utredningen pågikk beordret Trump militæret om å gå tilbake til praksisen som gjaldt før Obamas endringer, en avgjørelse som ble utfordret rettslig av en rekke organisasjoner. Trump-administrasjonen tapte saken i de første rundene, og dermed kunne ikke endringene tre i kraft. Disse avgjørelsene er nå hevet av USAs høyesterett.

I mars 2018 kunngjorde Trump-administrasjonen at de endret sin politikk etter å ha mottatt utredningen om saken. Den nye avgjørelsen innebærer at transpersoner ikke skal få tjenestegjøre i militæret med mindre det er under «deres biologiske kjønn» og så lenge de ikke gjennomgår kjønnsskifte.

Vedtaket har et unntak for militærpersonell som startet kjønnsskifte etter at Obama lettet opp i regelverket. Dette gjelder over 900 personer.

Les også

 1. Tidligere føderal aktor: – Hva slags forbrytelse prøver Trump å skjule?

  CHICAGO, ILLINOIS (VG) Fra sitt advokatkontor i 37. etasje i en skyskraper i Chicago slår den tidligere føderale aktoren…
 2. Topp-demokrater gir Trumps forslag avskjed på grått papir

  Lørdag kom Trump med et forslag til demokratene i håp om å ende den 29-dager lange «shutdown’en».
 3. Sikkerhetsvaktene rammes av shutdown. Ekspresident Bush serverte dem pizza

  George W. Bush sørget for mat til Secret Service-vaktene sine. De har jobbet fire uker uten lønn på grunn av konflikten…
 4. Mueller bestrider påstander om at Trump ba Cohen lyve

  Spesialetterforsker Robert Mueller bestrider påstandene i amerikanske medier om at president Donald Trump ba sin…
 5. «Shutdown»: Amerikanske arbeidere ber om penger for å klare seg økonomisk

  Over 800.000 offentlige arbeidere er rammet som følger av den lengste «shutdowen» i USAs historie.
 6. – Trump og Kim skal møtes i slutten av februar

  USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal holde et nytt toppmøte i slutten av februar, opplyser…
 7. Buzzfeed: Trump ba Cohen lyve til Kongressen

  En gang var han Donald Trumps personlige advokat, «fikser» og forretningsmannens mest lojale mann.
 8. Brevkrig mellom Trump og Pelosi

  Mens 800.000 statlig ansatte i USA går uten lønn sender to av de som kan løse floken syrlige brev til hverandre.
 9. Flere tusen barn separert fra foreldrene i USA

  Ifølge en rapport utformet av det amerikanske Helse- og omsorgsdepartementet, kan flere barn enn tidligere antatt ha…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder