Det er er BBCs reporter Clive Myrie som sier at han har observert «20-talls på 20-talls» av irakiske soldater overgi seg til britiske spesialstyrker fra Royal Marines.

- Soldater overgir seg

(VG Nett) Horder av irakiske soldater skal ha overgitt seg under fremrykkingen mot Basra, melder BBC.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

- Liten motstand

Offiserer i 3. Infanteridivisjon rapporterer om sporadiske sammenstøt med irakerne, og generelt liten motstand ute i ørkenen på vei mot Bagdad. Ifølge AFP skal tre irakere ha blitt drept etter at en stridsvogn og tre andre krigskjøretøyer angrep en irakisk observasjonspost under fremrykkingen fra Kuwait mot Basra.

Sersjant Melvin Green sier at hans tank og en annen ødela to irakiske tanks av typen T-72, som skal være et av Iraks mest moderne krigskjøretøy.

- Jeg så kanontårnet smelle av, sier sersjanten til AFP om kampen med irakerne.

Forventer kamp inne i Basra

Den amerikansk-britiske krigsmaskinen ruller nå frem mot byen Basra, som vil være en stor seier å få kontroll over. Men først venter trolig harde kamper inne i byen, for mye tyder på at Saddam Hussein har etablert godt trente elitesoldater i byen, som har 1,8 millioner innbyggere og er Iraks viktigste havneby.

- Den letteste delen er unnagjort, nå gjenstår det verste, sier stabssjersjant James Currence om kampene de kan vente seg inne i Basra.

Avanserer

I krigens første fase har amerikanske og britiske styrker avansert et godt stykke inn i det sørlige Irak fra sine baser i Kuwait. Invasjonen av bakkestyrker kom etter kraftig artilleri-ild mot irakiske posisjoner langs den kuwaitiske grensen.

Minst tre amerikanske divisjoner er på vei nordover. En enhet har imidlertid møtt sterk motstand umiddelbart etter at de passerte grensen inn i Irak. USAs First Marine Expeditionary Force har blitt forsinket i sin fremrykning av irakiske styrker under kommando av den fryktede general Hassan Ali al-Majid.

"Kjemiske Ali", som han kalles etter sin befatning med gassangrep mot kurderne på slutten av 80-tallet, er øverstkommanderende for Iraks sørlige tropper.

Motstand

BBCs korrespondent Adam Mynott meldte i dag morges om at troppene fra First Marine Expeditionary Force møtte kraftig motstand fra irakiske styrker idet de krysset grensen inn i Irak ved daggry. Mynott måtte søke dekning da styrkene ble beskutt ved grensen.

Fredag morgen fortsatte også den tredje skvadronen i USAs syvende kavaleriregiment fremrykningen inn i Irak, med CNNs reporter Walter Rodgers sittende inne i et av de militære kjøretøyene. Ifølge journalisten møtte troppen noe motstand underveis, men etter at de første kilometrene var tilbakelagt var det ingen motstand å se.

I sør-øst har britiske soldater forsøkt å sikre al-Faw-halvøyen - et strategisk viktig område i gulfen for irakisk oljeeksport. Ifølge det britiske forsvarsdepartementet skal troppene ha lykkes med å sikre aområdet, melder CNN.

Angrep i nord

Storbyen Bagdad, der amerikansk etterretning antok at Saddam Hussein oppholdt seg i går, er utsatt for kraftige rakett- og bombeangrep fra de amerikansk-ledete styrkene. Flere krigsskip i gulfen er sentrale i rakettangrepene.

I tillegg er det rapportert om kraftige eksplosjoner i Basra i sør og i den nordlige byen Mosul. I Mosul skyter irakerne med anti-luftskyts, men det er foreløpig ikke meldt om at noen amerikanske eller britiske fly er truffet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder