NYE FELTER: Nye felter åpnes i motgående kjørebane for at innbyggerne i New Orleans skal komme seg fortest mulig ut av byen før orkanen «Katrina» slår til. Her fra Interstate 10 mot Baton Rouge, Louisiana. Foto: EPA

Orkan i 250 km/t på vei mot New Orleans

(VG Nett) Orkanen «Katrina» har gjenvunnet styrke og er på vei mot New Orleans med en vindstyrke på over 250 kilometer i timen.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Og folk har begynt å «gjøre noe». Hundretusener har evakuert fra New Orleans og utsatte steder på Louisiana-kysten.

Kan bli enda sterkere

MISTET HJEMMET SITT: Innbyggere i Lake Eden Gardens (f.v) Jessie Irwing, Fran Cobas, Ernie Fritz, og Theresa Taylor sørger over ødeleggelsene forårsaket av «Katrina». Nå er den på vei mot New Orleans. Foto: AP

Det betyr at den betegnes som en kategori fire-orkan på Saffir-Simpson-skalaen som går fra en til fem.

Senere søndag økte «Katrina» til en kategori fem-orkan. En slik orkan er i stand til å blåse av tak på hus og industribygninger samt blåse bort hele småbygninger. Flom som forårsakes av en slik orkan gjør som oftest stor skade på førsteetasjene til alle hus langs kysten.

Mayfield hadde på forhånd advart mot det at orkanen ville bli kraftigere.

- Jeg tror det er en stor sjanse for at den vil bli kraftigere, sa han til Miami-beboerne tidlig søndag.

Miami er for øvrig vert for MTV Movie Music Awards som går av stabelen søndag kveld amerikansk tid. Været kan skape trøbbel for arrangementet.

Enkelte mener at «Katrina» kan bli en katastrofal orkan på høyde med «Andrew» som slo til sør i Miami i 1992 og er regnet som den mest kostbare naturkatastrofen i amerikansk historie.

SATELITTBILDE: Bildet fra NOAA søndag viser orkanen «Katrina» sør-sørøst for about the Mississippi River. Foto: AP

Orkanen er nå på vei nordvestover, noe som kan bety at den kommer inn over land mellom Florida og Alabama-grensen og Morgan City i Louisiana. Trolig på mandag.

Datamodeller viser at New Orleans kan komme til å være i orkanens øye. Store deler av byen ligger under havoverflaten og kan derfor bli ekstra hardt rammet.

Hundretusener har evakueret fra byen. Flere er på vei ut nå. Noen av de store utfartsårene er gjort om til enveiskjøringer slik at flukten skal gå fortere.

Evakuerer byen

Borgermester Ray Nagin uttalte lørdag at han «håper folk tar det nødvendige skritt og forlater byen New Orleans.»

- Mine damer og herrer, dette er ingen test. Dette er de ekte sakene, begynte borgermesteren sin nyhetskonferanse søndag.

- Bekle husene deres, sørg for å ha nok medisiner, sørg for å ha en bil som har nok bensin. Gjør alle tingene dere normalt gjør ved et orkanvarsel, men dere må også ta denne ekstra alvorlig siden den peker rett mot New Orleans, sa han.

- I dette øyeblikket kan vi ikke gjøre annet enn å be om at den ikke kommer hit, og river oss opp, sier New Orleans-innbygger Jeannette Ruboyianes.

- Kommer meg ikke ut
«Katrina» kan være ekstra ødeleggende for byen som er avhengig av å pumpe vann ut. Om orkanen kommer rett over byen kan vannstanden bli flere meter høy.

Og som om ikke det er nok, er 100.000 av byens innbyggere uten muligheter til å komme seg ut av byen. Ifølge nyhetsbyrået AP har de ingen transportmidler.

Borgermesteren har bedt om at idrettshallen Superdome skal brukes som tilfluktssted for de uten biler. De vil bli transportert til hallen med buss fra forskjellige steder i New Orleans.

- Jeg vet at de sier, kom dere ut av byen, men jeg har ingen mulighet til å komme meg ut, sier 74 år gamle Hattie Johns til AP.

- Hvis du ikke har noen penger kan du ikke gå ut, sier hun.

Samtidig står folk i timeslange køer for å få kjøpt mat og bensin nok til å klare seg i flere dager.

Krevd ni liv
Orkanen «Katrina» har krevd ni menneskeliv på sin vei over Bahamas og Florida. Myndigheter sør i Florida holdt søndag fortsatt på med å prøve å gjenvinne strømmen til mer enn 700.000 husstander. Beboere i området ventet i kilometerlange køer for å få gratis vann og is fordi de mangler elektrisitet.

«Katrina» er sesongens 11. orkan. Det er syv mer enn hva som er typisk for orkansesongen som begynner 1. juni, ifølge det nasjonale orkansenteret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder