Sammenligner hendelsene i Christchurch med 22. juli

CHRISTCHURCH (VG) Selv om flere av de ansatte på Christchurch Hospital var på jobb da 181 mennesker mistet livet i det kraftige jordskjelvet i 2011 innrømmer sjefkirurg Greg Robertson overfor VG at de siste 48 timene har vært svært krevende.

– Vi har mange dyktige ansatte som er vant til skader som dette, men ikke i dette omfanget, sa Robertson, tydelig sliten etter intense døgn på jobb.

Han har akkurat gitt pressen en statusoppdatering om skadesituasjonen etter moskeskytingen på fredag.

Av de 50 personene i alderen tre til 76 år som ble fraktet til sykehuset er 34 pasienter fortsatt innlagt. 12 av dem på intensivavdelingen. I tillegg ble en hardt skadet fire år gammel jente sendt til Starship Hospital i Auckland. 50 mennesker er bekreftet døde.

SJEFKIRURG: Greg Robertson ved Christchurch Hospital omtaler de siste døgnene som utfordrende. Foto: Terje Bringedal / VG

– På en vanlig dag har vi tre operasjonssaler som er aktive. Nå har vi hatt syv som er i gang kontinuerlig.

Robertson forklarer at selv om det er langt færre skadede nå enn da byen ble rammet av den voldsomme naturkatastrofen er skadene veldig annerledes.

– Og mange av de innlagte må opereres flere ganger.

22. juli

– Dette er jo noe vi heller ikke forventet skulle skje her, sier han og sammenligner situasjonen med det Norge sto i etter 22. juli 2011. Vi har sett disse skadene før, men 40 eller 50 på en dag er mer enn vi burde oppleve.

Har du vært i kontakt med norske sykehus de siste dagene?

– Nei, jeg har faktisk ikke det. Men jeg har konferert med mine australske kolleger på sykehuset i Hobart på Tasmania da de hadde en lignende situasjon der for en tid tilbake, sier sjefkirurgen til VG.

les også

Hevder skyteklubb var arnested for massedrapsmenn

les også

Ali (23) forteller om moske-massakren: – Jeg våknet under masse folk

Hendelsen han viser til er masseskytingen i 1996 der en mann drepte 35 mennesker. Som en konsekvens strammet Australia inn våpenlovgivningen nærmest over natten.

Artikkelen fortsetter under bildene:

Skyver på 38 operasjoner

Selv om Robertson er glad for at mange av de ansatte har god erfaring med traumearbeid håper han ikke de får mer i fanget fremover. Han utdyper samtidig hvordan situasjonen er annerledes nå:

– Etter jordskjelvet var det mange som hadde bruddskader. Nå er det snakk om skuddskader, fortrinnsvis i bryst- og mageregionen. Og særegne vevskader som en konsekvens av våpen- og ammunisjonstypen.

Han avslutter med å rose sine ansatte:

– De ansatte har taklet dette på en fantastisk måte. Og jeg vil også takke de som har måttet flytte på planlagte operasjoner. Bare i morgen må 38 operasjoner skyves på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder