Heyerdahl med storprosjekt på Sicilia

UTENRIKS

Thor Heyerdahl forbereder et nytt arkeologisk storprosjekt. Nå skal han utforske en pyramidelignende kjempestruktur på Sicilia, melder Aftenposten.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:19

Heyerdahl avventer nå klarsignal for utgravningene på Sicilia. Han har engasjert den italienske arkeologen dr. Gianni Trapani til å lede feltarbeidet. Rydding og oppmåling av Cirumeddi-strukturen er allerede i gang.

Den norske oppdageren har informert myndighetene om sine teorier, og tilbudt seg å finansiere utgravningen av anlegget og stå som prosjektets beskytter.

Samtidig går Heyerdahl videre i utforskningen av trinnpyramidene i Guimar, som ble bygget for soltilbedelse. De er blitt en stor turistattraksjon i den nye museumsparken på Tenerife. Der skal han nå, i samarbeid med amerikanske arkeologer, utforske en av de største Guimar-pyramidenes indre, for å klarlegge om den kan skjule et gravkammer.

Gåtefull struktur

Den pyramidelignende kjempestrukturen ligger i Enna-provinsen ved byen Pietraperzia, midt ute på sletten i en vid jordbruksdal. Strukturen dominerer landskapet med sin profil, men har aldri vært ansett for å være annet enn bønders rydningsrøyser.

Heller ikke stedlige arkeologer har trodd noe annet, inntil Heyerdahl plutselig dukket opp på stedet. Han fikk tilsendt bilder av strukturen fra Walter Leonardi, som har fotografert pyramider for Heyerdahl flere steder i verden. Leonardi mente at denne strukturen ville interessere ham.

Da Heyerdahl fikk se bildene, reiste han straks til Sicilia for å besiktige den.

-Dette er en utrolig spennende struktur. Etter å ha studert pyramider i Midtøsten, Mexico og Peru, og senest i Guimar på Tenerife, så jeg straks at dette var noe spesielt. Alt tyder på at det er et flere tusen år gammelt anlegg, bygget for soltilbedelse, sier Heyerdahl til Aftenposten. Tiden får vise om Heyerdahl har rett.

Vekker interesse

Uttalelser fra en av Italias fremste arkeologer, Emanuell Anati, støtter Heyerdahls teorier. Han har vært på stedet og besiktiget Cirumeddi, som strukturen kalles.

Anati mener at det kan være et nærmere 5000 år gammelt byggverk, kanskje ett av Sicilias betydeligste oldtidsminner. Ifølge Anati ser det ut til å være påbygget i to senere etapper, i hellenistisk tid cirka år 200 f. Kr. og i tidlig middelalder. Den tidligste byggefasen kan vise seg å være eldre enn den pyramiden som italienske arkeologer gravet ut på Sardinia på midten av 90-tallet. Den er datert til cirka år 2800 f. Kr.