GATEKAMPER: VG fikk tilsendt dette bildet av Abdul Ghani, innbygger i Sanaa. Han mener den pressede situasjonen i landet som ikke så ut til å ha noen løsning var dømt til å ende i konflikt. Foto: Abdul Ghani

Kraftige gatekamper i Jemens hovedstad

Houti-opprørerne har i to år vært allierte med Jemens ekspresident, i kampen mot den Saudi-ledede koalisjonen. Nå slår alliansen sprekker.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er lørdag formiddag gatekrig i Jemens hovedstad Sanaa. Houthi-militsen og eks-president Ali Abdullah Salehs støttespillere har tatt til våpen, men denne gangen er det ikke mot presidenten de har kjempet sammen for å kaste – det er mot hverandre.

Innbyggere forteller Reuters om eksplosjoner og skuddvekslinger, som kan høres i hele området. Gatene skal være lagt øde, bortsett fra av de som kjemper.

Befolkningen som har vært fanget med liten tilgang på mat som følge av en Saudi-Arabisk blokade og sanksjoner, befinner seg nå også midt i en intern strid.

Krisen i Jemen: – Mat og forsyninger blokkeres fortsatt

– Et nytt mørkt kapittel begynner for befolkningen i Sanaa, Jemen. Som om den Saudi-Arabiske aggresjonen ikke var nok, kjemper vi nå mot hverandre. Dette er akkurat det saudiene vil ha fra oss. Jeg ber gud om å gi oss visdom, og forene våre hjerter og sinn, skriver innbyggeren Abdul Ghani på Twitter.

Til VG forteller han at har hørt massevis av kuleskudd fra forskjellige deler av byen.

– Tunge våpen som tanks blir også brukt. Det ser ut som om Salehs støttespillere har overtaket. Mesteparten av regjeringsbygningene er under deres kontroll.

En usannsynlig allianse

Striden mellom houthiene og den tidligere presidentens familie og støttespillere har pågått siden onsdag. Meklingforsøk har ikke lyktes. Kampene har ført til store ødeleggelser og tap av menneskeliv, ifølge Reuters.

MILITS: Den sjia-muslimske houthi-militsen er i full strid med sin tidligere allierte. Bildet viser en bevæpnet gruppe houthier foran al-Saleh-moskeen i Sana torsdag. Foto: Mohammed Huwais AFP

Innbyggere i Sana beskriver harde kamper i gatene med eksplosjoner og skuddvekslinger, særlig i området rundt Hadda, der mange av ekspresident Salehs slektninger holder til.

Noe som gjør denne konflikten særlig innviklet, er at houthiene har vært alliert med den tidligere presidenten Saleh frem til for få dager siden.

Saleh mistet makten til Jemens nåværende president Abd al-Rab Mansur al-Hadi etter den arabiske våren i 2011. Al-Hadi har hatt en utfordrende maktovertakelse, og har måttet håndtere angrep fra al-Qaeada, en separatistbevegelse i sør, og at flere militærfolk fortsatt er lojale til Saleh. I tillegg er Jemen preget av høy arbeidsledighet og stor matmangel.

Houthi-militsen så sitt snitt til å ta makten etter den ustabile maktovertakelsen. De gikk til væpnet opprør mot regjeringen i 2014, og tok kontroll over Sana og de nordlige delene av landet. Etter en stund så også Saleh sitt snitt til å ta tilbake makten i landet, ved å alliere seg med houthiene. Alliansen ble offisiell i 2015.

Før dette, ledet houthi-bevegelsen flere opprør mot Saleh. Betingelsen for alliansen var blant annet en våpenhvile mellom de to tidligere fiendene, skriver Al Jazeera.

I en offisiell uttalelse anklager Salehs parti nå houthiene for å være ansvarlige for borgerkrigen i landet, og ikke ha overholdt våpenhvilen. De ber om at støttespillere må «forsvare seg selv, sitt land, revolusjonen og republikken», ifølge Reuters.

Dette kan knyttes til det internasjonale aspektet av konflikten, som også er svært innviklet.

EKS-PRESIDENT: Ali Abdullah Saleh har alliert seg med sine tidligere motstandere, houthiene, for å ta tilbake makt i Jemen. Nå mener partiet hans at houthiene har brutt våpenhvilen i avtalen mellom partene. Foto: Khaled Abdullah Reuters

Saleh: Åpen for samtaler med Saudi-Arabia

Internasjonalt er det stort spenn knyttet til konflikten i Jemen, fordi houthi-opprørerne anklages for å være allierte med Iran, mens Saudi-Arabia støtter regjeringen og har svart på opprøret med en omstridt militær intervensjon.

Det viktigste for Saudi-Arabia, hevder de, har vært å drive ut houthi-opprørene av Jemen, og skape stabilitet i nabolandet som også ligger ved den viktige inngangen til Rødehavet.

Les også: Her får saudiarabisk generalmajor se bilder av skadede barn i Jemen

SAUDI-ARABIAS INTERVENSJON: Bildet viser skader etter et Saudi-Arabisk flyangrep på Sana, Jemens hovedstad, den 11. november. Foto: AFP

Saleh, som nå forsøker å ta over områdene der houthi-militsen hittil har styrt i nord, sa i en TV-sendt tale lørdag at han er åpen for samtaler med Saudi-Arabia. Han sier disse samtalene kan foregå via hans folkeforsamling, som han kaller den lovlige myndigheten i landet, om Saudi-Arabia fjerner blokaden av Jemen, ifølge NTB. Dette ble ikke godt tatt imot av houthi-opprørerne.

– Salehs tale er et kupp mot vår allianse og partnerskap, og avslører bedrageriet blant dem som hevder å stå imot aggresjon, svarte en talsmann for houthi-militsen til opprørskontrollerte fjernsynskanalen Al Masirah.

I en pressemelding lørdag roste den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen Saleh for å ha «tatt ledelsen» i konflikten, melder Al Jazeera. Koalisjonen har stilt seg bak Saleh, og det spekuleres i om Saleh vil prøve å få til en avtale der noen av hans familiemedlemmer kan styre sammen med den nåværende presidenten.

Samtidig herjer en akutt sultkatastrofe i Jemen. Landet er også rammet av en enorm koleraepidemi.

STOR LIDELSE: Et underernært barn får behandling på et sykehus i Sana. Foto: Mohammed Huwais AFP

Les også

  1. Krisen i Jemen: – Mat og forsyninger blokkeres fortsatt

    Jemens befolkning lider hardt under konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran i Midtøsten.
  2. FN: 11 millioner barn i Jemen trenger akutt hjelp

    Hvert tiende minutt dør ett barn i Jemen av sykdommer som kunne vært forhindret, ifølge FN.
  3. Skip med nødhjelp nektes fortsatt å legge til kai i Jemen

    For første gang på tre uker har Saudi-Arabia latt et FN-fly lande i Jemens hovedstad Sana, men skip med livsviktig…
  4. Første nødhjelp på tre uker til Jemens hovedstad

    Flere fly med nødhjelp har ankommet Jemens hovedstad Sana, hvor millioner risikerte å dø som følge av saudiarabisk…
  5. Total blokade av Jemen: Sultkatastrofen kan forverres

    Den saudiarabiske militærkoalisjonen, som støttes av USA, skjerper blokaden av Jemen ytterligere.
  6. Sterk motstand på Stortinget mot ammunisjonssalg til Emiratene

    Ingen partier på Stortinget, bortsett fra regjeringspartiene, støtter Norges gjenopptatte salg av ammunisjon til De…
  7. Kolerakrisen i Jemen: Over 2000 døde på fire måneder

    Områder ledet av opprørsgrupper står for de høyeste dødstallene knyttet til koleraepidemien, som nå krever enda flere…
  8. Lekket FN-rapport: Saudi-ledet koalisjon ansvarlig for drap på nær 700 barn i Jemen

    Bomber sluppet av den saudiledede koalisjonen, drepte over halvparten av barna som mistet livet i krigen i fjor, ifølge…
  9. Redd Barna: Saudi-ledet koalisjon bak 23 alvorlige krigsforbrytelser mot barn i Jemen

    En ny rapport hevder at den Saudi-ledede koalisjonen i fjor sto bak flere titalls dødelige angrep i Jemen som både…
  10. Flyktninghjelpen: Ti kriser verden har oversett

    Fem afrikanske land topper listen over verdens glemte fluktkriser. Hver femte innbygger i Den sentralafrikanske…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder