FRIGIS: Donald Trump har argumentert for at notatet om Russland-etterforskningen burde holdes hemmelig. Nå er det frigitt. Foto: NTB Scanpix

Demokratene slår tilbake: Offentliggjør omstridt notat

Donald Trump raser mot demokratenes nye notat om FBIs håndtering av Russland-etterforskningen. «En total politisk og juridisk fiasko», mener USAs president.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Offentliggjøringen skjer etter en opphetet ordkrig - og flere ukers tautrekking om hvor mye av dokumentet som skulle sladdes.

Etter at republikanerne i starten av februar offentliggjorde omstridte notat, hvor FBI blir kritisert for håndteringen av Russland-etterforskningen, har demokratene stått fast på at den 3,5 sider lange versjonen ikke forteller den hele og fulle sannheten. Det samme har FBI og Justisdepartementet hevdet.

les også

Dette er republikanernes notat

Dette er også bakgrunnen for at demokratene har kjempet for å få frigitt sitt eget notat, som de hevder korrigerer noe av dette bildet.

OMSTRIDT: Her er utskrift av det nye notatet, som ble offentliggjort lørdag kveld norsk tid. Foto: STAFF / X01095

Trump sa nei

President Donald Trump gikk for to uker siden imot at det nye notatet skulle offentliggjøres av hensyn til den nasjonale sikkerheten. Han viste blant annet til at notatet inneholdt «klassifisert og spesielt sensitivt informasjon».

Demokratene har siden forhandlet med FBI om hvor mye som måtte redigeres, og lørdag kveld offentliggjorde etterretningskomiteen i Representantenes hus altså det ti siders lange dokumentet, som er delvis sladdet.

Her kan du lese hele!

les også

Dette dokumentet splitter USA

Det nye notatet går imot flere av påstandene i republikanernes notat. I det såkalte Nunes-notatet ble det hevdet at FBI og justisdepartement opptrådte kritikkverdig da det ble satt i gang overvåking av den tidligere Trump-medarbeideren Carter Page.

Her kan du lese hele Nunes-notatet!

To ulike versjoner

Søknader om slik overvåkning rettes til den hemmelig etterretningsdomstolen FISA. Bakgrunnen for søknaden om overvåkning av Page skal delvis ha vært informasjon hentet fra den omstridte rapporten som den tidligere britiske spionen Christopher Steele laget om Donald Trump.

les også

Trump hamrer løs mot FBI

Rapporten hans ble utarbeidet midt under den amerikanske valgkampen og finansiert av Demokratene. Ifølge Nunes-notatet ble ikke etterretningsdomstolen tilstrekkelig informert om Steeles rolle og politiske motivasjoner. «Materiale og relevant informasjon er blitt utelatt», het det i notatet.

les også

Republikanere anbefaler etterforskning av tidligere spion bak Trump-rapport

Men i det ferske notatet fra demokratene hevdes det at dette ikke stemmer: De påstår på sin side at domstolen ble informert om at rapporten kunne være utformet fra et partisk standpunkt.

Notatet viser også til FBIs tidlige interesse for Page, som allerede i mars 2016 ble intervjuet om sin kontakt med russisk etterretning. Han ble da intervjuet om to russere som angivelig forsøkte å rekruttere den tidligere Trump-rådgiveren som spion i 2013. «FBIs bekymring for og kunnskap om Pages aktiviteter var der lenge før FBI mottok informasjon fra Steele», heter det i notatet.

Carter Page var rådgiver for Donald Trump under valgkampen. Foto: J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix

Notatet hevder også at Steele ikke hadde noen rolle i FBIs avgjørelse om å etterforske russisk innblanding i presidentvalget i 2016, som ble satt i gang i slutten av juli samme år. I notatet heter det blant annet at informasjonen fra Steele ikke nådde FBI-etterforskerne før «over syv uker etter at FBI startet sin etterforskning» - nemlig i midten av september.

les også

Rådgiver i Trump-kampanjen vil samarbeide med FBI

Trump raser

Det nye dokumentet forsterker som ventet den allerede tilspissede ordkrigen om hvilken versjon som tegner et mest korrekt bilde. Donald Trump har tidligere hevdet at republikanernes notat «frikjenner Trump fullstendig» i Russland-granskingen.

Natt til søndag norsk tid tok han i kjent stil til Twitter for å uttrykke sin misnøye med det nye notatet.

– Demokratenes notat-svar på myndighetenes misbruk av overvåking er en total politisk og juridisk FIASKO. Det bare bekrefter alle de forferdelige tingene som ble gjort. SÅ ULOVLIG!

Tweeten utløste en ny ordkrig mellom presidenten og forfatteren av det nye notatet - Adam Schiff, Demokratenes ledende representant i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

– Feil igjen, mr. President. Det bekrefter at FBI handlet på riktig måte, og at russiske agenter kontaktet to av dine rådgivere, og informerte din kampanje om at Russland var forberedt på å hjelpe deg ved å formidle stjålne Clinton-e-poster.

Blant Trumps støttespillere finner vi republikaneren Devin Nunes, som sto bak det første notatet. Han mener det nye dokumentet er «et klart bevis på at demokratene ikke bare prøver å dekke over, men også samarbeider med deler av myndighetene for å gjøre dette», skriver CNN.

– I notatet fremholder de at det er greit for FBI og justisdepartementet å bruke politisk skittpakke som er betalt av en kampanje, og bruke det mot den andre kampanjen, sier Nunes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder