Berlusconi ringer Schröder

(VG Nett) Gerhard Schröder krever en unnskyldning fra Silvio Berlusconi, etter nazi-angrepet på et tysk parlamentsmedlem. I dag snakkes de på telefon.

  • Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Berlusconi sa tidligere i dag til CNN Italia at han vil ringe den tyske forbundskansleren klokken 14:30 i ettermiddag, men samtalen skal nå være utsatt til 18-tiden.

Stormen mot den italienske statsministeren har i dag vokst i styrke over hele Europa, etter Berlusconis fadese i Strasbourg i går.

- Herr Schultz, i Italia er det en produsent som er i ferd med å redigere en film om konsentrasjonsleirene. Jeg vil foreslå Dem i rollen som leirkommandant, sa Berlusconi foran et sjokkert og høylytt opprørt EU-parlament.

- Opposisjonens feil

Berlusconis utspill var et svar på sterk kritikk fra blant andre den sosialdemokratiske representanten Martin Schultz. Den tyske politikeren anklaget den italienske statsministeren for å føre en politikk som hadde skadet Italia, og nå også ville skade Europa.

Berlusconi innførte for kort tid siden en lov som gjør ham immun mot korrupsjonsanklagene mot ham.

Selv ga Berlusconi i dag den italienske opposisjonen skylden for den diplomatiske krisen som har oppstått etter hans uttalelse. Han anklaget opposisjonen for å ha bygget opp under den negative kritikken i forkant av at Italia i går tok over formannskapet i EU.

- Jeg trekker ikke tilbake mine uttalelser hvis ikke Schultz trekker tilbake sine personlige fornærmelser mot meg, sa han videre.

Tyske, italienske og britiske aviser fordømmer i dag Berlusconis uttalelser.

Medlemmer av parlamentet har gitt Berlusconi frist til i ettermiddag med å unnskylde seg. Gjør han ikke det, truer parlamentarikerne med å bryte all kontakt med Berlusconi og ministerrådet i EU.

Krever unnskyldning

I en tale til den tyske riksdagen tidligere i dag, sa Gerhard Schröder at uttalelsen var fullstendig upassende. Han krever en uforbeholden unnskyldning fra Berlusconi.

- Jeg forventer at den italienske statsministeren fullt og helt unnskylder seg for denne uakseptable sammenligningen, sa Gerhard Schröder til applaus fra forsamlingen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder