Tenåringer drept under omstridt valg i Venezuela

Minst seks personer er drept i uro og opptøyer under det omstridte valget i Venezuela. Blant dem er to tenåringer på 13 og 17 år.

  • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Klokken hadde ikke engang nådd ti på formiddagen før påtalemyndigheten i landet meldte at en politiker var drept. Den 39-årige advokaten José Felix Pineda, som var en av kandidatene til den nye forsamlingen, ble skutt og drept av angripere natt til søndag i sitt hjem i Ciudad Bolivar sørøst i Venezuela.

Få timer senere oppga de at ytterligere en person hadde mistet livet – en ungdomsleder for opposisjonen som ble drept i forbindelse med en demonstrasjon mot valget. Presidenten i nasjonalforsamlingen, Henry Ramos Allup, sier 30-åringen ble «myrdet» av sikkerhetsstyrkene.

Bakgrunn: Venezuelas regjering anklages for å oppheve demokratiet

I Merida fant de senere levningene etter to menn, 28 og 39 år gamle, som ble skutt og drept etter en protest søndag. Samme sted ble en annen mann drept dagen før, i forbindelse med en annen demonstrasjon. I byen Barquisimeto ble en 43-årig mann skutt til døde i løpet av søndagen.

DEMONSTRERER: En demonstrant går nær en haug private motorsykler som ble brent av politiet. Foto: Ariana Cubillos AP

De seneste ofrene er to mindreårige personer. En 13-åring og en 17-åring ble skutt og drept i urolighetene i Tachira.

LEDER: Skjebnedag for Venezuela

Protestforbud

Frem til søndag hadde demonstrantene i hovedstaden Caracas stort sett glimret med sitt fravær siden president Nicolás Maduro tidligere i uken innførte protestforbud til over helgen og truet med ti års fengsel for dem som bryter det.

Over 200.000 venezuelanske soldater er utplassert rundt om i landet. Støttet av pansrede kjøretøy tok soldatene i bruk gummikuler, tåregass og sjokkgranater søndag for å slå ned på demonstrasjoner i Caracas og andre deler av oljenasjonen.

Les også: Venezuela: Hamstrer mat før skjebnevalg

Ifølge påtalemyndigheten ble en soldat skutt og drept i forbindelse med opptøyer mot valget søndag kveld. Fire soldater ble skadet da hjemmelagde eksplosiver gikk av ved motorsykkelkolonnen deres øst i hovedstaden.

EKSPLOSJON: Venezuelanske sikkerhetsstyrker trekker seg unna flammene etter en eksplosjon ved motorsykkelkolonnen deres i Altamira i Venezuela søndag. Flere soldater ble skadet, og politiet skal ha reagert med å kaste flere private motorsykler inn i flammene. Foto: Ariana Cubillos AP

Seierssikker

Det var på forhånd ventet uro i forbindelse med det kontroversielle valget på en grunnlovsgivende forsamling. Det ble beordret av presidenten til tross for flere måneder med demonstrasjoner og kraftig internasjonal kritikk.

Opposisjonen har varslet at de boikotter valget, og mener valgsystemet er rigget til fordel til Maduros sosialistparti. De betegner valget som et desperat forsøk på å beholde makten i landet, og oppfordrer til massedemonstrasjoner.

Les også: USA evakuerer diplomatfamilier fra Venezuela

Den 545 medlemmer store forsamlingen vil få makt til å oppløse den opposisjonskontrollerte kongressen, og endre på sentrale lover gjennom en reform av grunnloven.

En seierssikker president avga i morgentimene søndag sin stemme i det omstridte valget.

– Jeg er den første til å stemme her i landet. Jeg ber om Guds velsignelse, slik at folket fritt kan nyte godt av sin demokratiske rett til å stemme, sa Maduro da han sammen med kona Cilia Flores stemte ved et valglokale vest i hovedstaden.

Cilia Flores er for øvrig selv en av kandidatene til forsamlingen, der en tredel ikke skal velges, men utnevnes fra fagforeningene og andre grupper i sivilsamfunnet og næringslivet.

STEMTE: President Nicolás Maduro og kona Cilia Flores var blant de første til å avgi stemme i det omstridte valget på ny grunnlovsgivende forsamling i Venezuela søndag. Foto: Ariana Cubillos AP

– Lavt oppmøte

Fire timer etter at valglokalene åpnet, sier lederen for opposisjonsfraksjonen i den Venezuelanske nasjonalforsamlingen, Stalin Gonzalez, at oppmøtet er estimert til om lag 580.000, tre prosent av den stemmedyktige befolkningen.

– En tilstand av ulydighet hersker i landet, og ingen vil være medskyldige i dette bedrageriet, sa han på en pressekonferanse søndag.

Kan bli diktatur i Venezuela: Et rop om hjelp

–Maduro vil angre på bedrageriet han kalte inn i dag resten av sitt liv, sier han videre.

Også FN stiller spørsmål ved lovligheten av valget. Det samme gjør USA og nabolandene, som har signalisert at de ikke vil anerkjenne resultatet.

– Maduros illegitime valg er et steg mot et diktatur. Vi vil ikke akseptere en illegitim regjering. Det venezuelanske folket og demokratiet vil seire, sier USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Omfattende vold

Oljerike Venezuela var en gang Sør-Amerikas mest velstående nasjon, men har blitt kastet inn i en dyp sosioøkonomisk krise. Under Maduros fire år ved makten har befolkningen vært plaget av inflasjon, mangel på medisin og livsnødvendige varer, samt økt vold.

Med søndagens dødsfall har nærmere 120 mennesker mistet livet i voldsomme opptøyer og sammenstøt mellom politi og demonstranter i Venezuela siden april i år, åtte av dem den siste uka.

Mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. Minst ti drept under omstridt Venezuela-valg: – Et steg mot diktatur

  2. Forsker om Venezuela-valg: – Fører til mer splid, konflikt og vold

  3. Venezuelas grunnlovsforsamling erklærer sin makt over landet

  4. Opposisjonsledere i Venezuela fengslet

  5. Unge i Venezuela: – Vi frykter en borgerkrig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder