VELGER: Bruce Hewston åpner døren for å stemme på Bluffton Recreation Center i South Carolina lørdag 19. januar. Foto: AFP

Slik plukkes kandidatene

(VG Nett) Nominasjonsprosessen før det amerikanske presidentvalget er innviklet, men her er en grov forklaring.

 • Geir Terje Ruud

Artikkelen er over 12 år gammel

Biznes dla początkujących – biznes – finanse – interesyDemokratenes partikongressDemocratic Party presidential primaries, 2008Republican Party presidential primaries, 2008Les om Iowas caucus på Des Moines Register

Primærvalgene og partimøtene (caucus) i de enkelte statene er i realiteten en utvelgelse av såkalt "bundne delegater" til partikongressene i august og september. På kongressene velges formelt presidentkandidatene, men når over halvparten av delegatene støtter en kandidat foretas en uformell utpeking ved at de andre kandidatene trekker seg.

Tett på nett:Spør Jan Arild Snoen om valget.

I år har særlig republikanerne mange jevne kandidater. Det kan i prinsippet bety at det ikke avgjøres før på partikongressen hvem som blir deres presidentkandidat. Det vil i tilfelle være første gang på 60 år at det skjer så sent i prosessen.

Vil du vite mer om valget?Sjekk lenkesamlingen.

Bundne og ubundne

Av rundt 4000 delegater som skal på demokratenes kongress i Denver, Colorado fra 24. august er rundt 800 utpekt gjennom politiske verv de har nå eller har hatt. De kalles "ubundne delegater" og kan stemme på hvilken kandidat de vil, men over 160 av disse har allerede sagt de vil støtte Hillary Clinton. Når en av demokratenes kandidater har 2025 delegater bak seg, er de sikret nominasjonen.

OVERSIKT: Mitt Romney har vunnet flest delegater av de republikanske kandidatene per 20. januar. Grafikk: AP

Republikanerne har et noenlunde likt system, men det holder med 1191 av 2380 delegater bak en kandidat på partikongressen i Minneapolis-St. Paul fra 1. september for å sikre nominasjonen. Det er for øvrig tidenes seneste partikongress, bare to måneder før valgdagen.

- Ubundne eller "unpledged" er stort sett forskjellige fomer for "superdelegater" - medlemmer av kongressen, partilederskapet osv. Alle tall du finner for dem er omtrentlige og midlertidige, og bygger på hvor mange som sier de vil stemme på den enkelte kandidat på festens inneværende tidspunkt. Når kandidater dropper ut, står delegatene som representerer dem fritt, og i tilfelle av de "unpledged" innebærer dette jo bare at de som har sagt at de vil støtte dem må finne seg noen andre å støtte, forklarer NUPI-forsker og USA-ekspert Haløvard Leira.

VALGDRAMA: Barack Obama har vunnet flest "bundne" delegater, men Hillary Clinton leder når de "ubundne" (unpledged) legges til. Grafikk: AP

For øyeblikket er det blant annet 25 ubundne delegater som sier de vil støtte Bill Richardson som ikke lenger er kandidat.

Vant og tapte

Antall delegater fra hver stat henger ikke alltid sammen med antall stemmer. I Nevada lørdag 19. januar fikk Hillary Clinton flere stemmer enn Barack Obama. Men selv om hun vant med 51 mot 45 prosent, fikk hun bare 12 av delegatene mens Obama fikk 13. I Iowa, der Obama vant klart, fikk han bare en delegat mer enn Clinton. I New Hampshire fikk de like mange, selv om Clinton vant.

Det er lovbestemt at bare Iowa, New Hampshire, Nevada og South Carolina kan holde nominasjonsvalg før det som tidligere var kjent som Super Tuesday. I år er det så mange stater med at 5. februar kalles Super Duper Tuesday og Tsunami Tuesday. Sjekkstatenes valgtidspunkther.

Lei av skyggetilværelse

Stater som Florida, Wyoming og Michigan har sett seg lei på at enkelte stater får enorm oppmerksomhet før valget, mens de blir plassert sammen med en rekke andre stater. Derfor har statene flyttet valgtidspunktet frem, tross motstand fra de respektive partiene.

Det medfører at delegatene fra Florida som er en stor stat og normalt har stor innvirkning på et valg, ikke får stemme som normalt på partikongressene. Republikanerne lar bare halvparten av delegatene fra Florida få stemme. Demokratene har bestemt at ingen får stemme på partikongressen fordi de bryter med regelverket.

Iowa i sentrum

Det merkelige i at Iowa får hundrevis av valgmøter med alle kandidatene mens store og folkerike stater som Florida og California må klare seg med noen titalls, diskuteres i USA, men det virker ikke som om det er tid for å endre på det ennå.

Sjekkkandidat Hillary Clintons fordeling av valgkampmøterpå Washington Post.

- Iowa kan aldri få nok oppmerksomhet, sa Barack Obama til VGTV en stund før nominasjonsvalget i Iowa.

Den ene prosenten av USAs innbyggere som bor i flatlandet midt inne i USA er i hvert fall lykkelige for at politikerne feier over staten på kryss og tvers i et års tid opp til nominasjonsvalget. Nå er det stille i mais-staten sør for Minnesota frem til 2011.

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Feiret avlyst valgseier

 2. - Ville satt pengene på Clinton og McCain

 3. Vinner på hjemmebane

 4. Fem kan bli republikanernes kandidat

 5. Rekordmange stemmer i «avlyst valg»

Fra andre aviser

 1. Med best presidentsjanser

  Bergens Tidende
 2. Ny strid om utestengte delegater

  Aftenposten
 3. Bikkjeslagsmålet fortsetter

  Bergens Tidende
 4. Trump med stø kurs mot seier

  Bergens Tidende
 5. Frykt for omkamp

  Aftenposten
 6. Clinton tapte nominasjonsstrid

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder