TREKKER SEG: USA vil ikke lenger være med i UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization). Her er inngangen til hovedkvarteret i Paris avbildet. Foto: Francois Mori AP

USA trekker seg fra UNESCO

USA trekker seg fra UNESCO etter at amerikanerne flere ganger har kritisert FN-organisasjonen for å være antiisraelsk.

  • NTB

UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur, og har blant annet ansvar for verdensarvlisten.

UNESCOs leder, Irina Bokova, beklager dypt at USA nå forlater organisasjonen.

– Jeg ønsker å uttrykke en dyp beklagelse over at USA har besluttet å trekke seg fra UNESCO, sier hun.

USA sluttet å gi penger til UNESCO etter at organisasjonen lot Palestina bli medlem i 2011. Det amerikanske utenriksdepartementet beholdt likevel et kontor ved UNESCOs hovedkvarter i Paris, samtidig som USA forsøkte å påvirke organisasjonens politikk fra innsiden.

Beskjeden om at USA forlater organisasjonen, kommer samtidig det denne uken skal velges ny UNESCO-leder.

Administrasjonen til president Donald Trump har jobbet med å forberede utmeldelsen i flere måneder, og det var ventet at USA ville trekke seg før årsskiftet, opplyser amerikanske tjenestemenn til AP.

Flere diplomater som skulle ha begynt å jobbe for UNESCO i sommer, har blitt fortalt at stillingene er satt på vent, samtidig som de er blitt rådet til å søke andre jobber.

Flere amerikanske politikere, deriblant USAs FN-ambassadør Nikki Haley, har flere ganger rettet kraftig kritikk mot organisasjonen.

UNESCO er aller mest kjent for å ha ansvar for verdensarvlisten, men blant ansvarsområdene er også jenters rett til utdanning i fattige land, pressefrihet og det å spre kunnskap om jødeutryddelsene under andre verdenskrig.

(©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder