DEMONSTRASJON: Tusener samlet seg i gatene i den serbiske hovedstaden i dag. Foto: Reuters

100.000 demonstrerer mot Kosovos løsrivelse

Over 100.000 mennesker er samlet i Beograd for å protestere mot Kosovos uavhengighetserklæring.

Artikkelen er over 12 år gammel

Demonstrantene møtte opp torsdag ettermiddag foran den gamle jugoslaviske parlamentsbygningen, hvor de ladet opp med kormusikk.

Statsminister Vojislav Kostunica og den ytterliggående nasjonalisten Tomislav Nikolic skal tale på massemøtet i den serbiske hovedstaden. Den mer EU- og USA-vennlige presidenten Boris Tadic er på offisielt besøk i Romania og deltar ikke.

Gratis tog

Serbere fra hele landet kan reise gratis med tog til Beograd for å delta på møtet, og skoler og universiteter har gitt elever og studenter fri. Etter demonstrasjonen skal deltakerne samles til bønn ved en av Beograds ortodokse kirker.

Den serbiske kringkastingen RTS har gitt uttrykk for at alle medier har plikt til å opptre patriotisk og uttrykke det «nasjonale raseri» i befolkningen. RTS har lagt om programmene sine og erstattet utenlandske filmer med serbiske filmer og historiske dramaer de siste dagene.

Tidligere torsdag var det sammenstøt mellom tidligere reservister i den serbiske hæren og politifolk på grensa mellom Kosovo og Serbia. Lokalt politi og tsjekkiske soldater fra den NATO-ledede KFOR-styrken sperret veien for å hindre at demonstrantene tok seg inn i utbryterprovinsen.

- Oppretter serbisk administrasjon i Kosovo

FLAGGBRENNING: Demonstrantene setter fyr på et amerikansk flagg. Foto: AFP

Samtidig skriver en avis i Beograd at den serbiske regjeringen vil bistå med å opprette parallelle serbiske institusjoner i Kosovo. En egen serbisk Kosovo-regjering skal være under planlegging.

Kosovo-regjeringen og en egen kosovoserbisk forsamling skal ifølge Beograd-avisen Blic opprettes etter det serbiske lokalvalget 11. mai.

En provisorisk forsamling var tenkt å erklære den nordlige, serbisk dominerte delen av byen Mitrovica uavhengig fra Kosovo, skriver avisen. Forsamlingen skulle etter planen ha møttes fredag 15. februar, men ble utsatt.

En parallell administrasjon er del av regjeringens aksjonsplan for Kosovo. Samtidig vil regjeringen forsøke å styrke det nordlige Kosovos økonomi, bedre infrastrukturen og iverksette regelmessige utbetalinger av sosialhjelp.

Lønn fra Serbia

- I korthet vil regjeringen prøve å sørge for et normalt liv for kosovoserberne og gjøre dem økonomisk uavhengige som en grunnleggende forutsetning for deres politiske uavhengighet, skriver Blic.

- Alle disse tiltakene gjøres for å forberede delingen av Kosovo og slå den nordlige delen av provinsen sammen med Serbia. Denne muligheten blir imidlertid benektet offentlig av Serbias regjering for øyeblikket, heter det videre.

Mladjan Dinkic, minister for økonomi og distriktsutvikling, har ifølge Blic foreslått at det skal avsettes midler til en kosovoserbisk regjering på Serbias statsbudsjett.

Alle serbere i Kosovo har ifølge avisen fått beskjed om å fratre jobber for Kosovos regjeringsadministrasjon. I stedet skal de nå få lønn fra Serbia, skriver avisen med henvisning til kosovoserbiske kilder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder