IKKE BARE POLITISK MOTIVERT: Mange innvandrere føler seg utenfor samfunnet, og demonstrerer for å få utløp for sin frustrasjon, ifølge ungdomsarbeider. Foto: SCANPIX

- Minoritetsungdom kaster stein for å ta ut raseri

Frustrert minoritetsungdom som føler at de blir oversett i det norske samfunnet, får plutselig full oppmerksomhet når de kaster stein i Oslo gater. De har ingen politisk agenda, mener ungdomsarbeider Tor Bach.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Opptøyene torsdag var anledningen som kan ha fått mange til å få utløp for mange frustrasjoner samtidig. Ungdommene satte mer av dagsorden den dagen enn da 10.000 mennesker samlet på Youngstorget med Oslo-biskopen og LO-lederen i spissen, sier Bach til Aftenposten.

LES OGSÅ: - Barn ble brukt som levende skjold

Tusenvis møter veggen

Bach er avdelingsleder ved Antirasistisk Senter, tidligere ungdomsskolelærer og har arbeidet med innvandrerungdom i Oslo i sju år. Han mener flere tusen mennesker daglig møter veggen i møtet med det norske samfunnet.

- Jeg kjenner ungdommer som har søkt på 100 jobber uten hell. Når du snakker flytende norsk og har gode skolekarakterer men stiller sist i køen, føler du deg snart utenfor samfunnet, sier Bach.

LES OGSÅ: Arrangørene uenige om vaktholdet under demonstrasjonen

- Menneskene må synliggjøres

Mennesker kommer dessuten ikke inn på boligmarkedet hvis de oppgir sitt egentlige navn når de vil leie leilighet. Svaret er at leiligheten er opptatt. Men sier de et norsk navn, er leiligheten ledig, påpeker Bach.

- For å hindre lignende opptøyer i framtiden, må vi lære disse menneskene noe annet, finne andre måter å se dem på slik at de føler seg synlige. Hvis den eneste muligheten til å bli synlig er å knuse Oslos sentrum, må vi andre ta vårt ansvar, sier Bach.

Han mener de som deltok i opptøyene i hovedsak er i 15-30-årsalderen, har innvandrerbakgrunn, og at svært mange av dem er muslimer. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder