DEMONSTRERTE: I flere europeiske byer var det søndag demonstrasjoner mot Israel. Her fra Madrid Foto: AP

Nye protester mot Israel over hele verden

Nye store demonstrasjoner mot Israels Gaza-offensiv fant sted i byer over hele verden søndag.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Blant de største var en markering i Brussel, der 30.000 mennesker marsjerte gjennom byen, og i Madrid der flere titusener deltok. I Roma dannet et tusentall mennesker en kjede gjennom byen.

I Brussel endte demonstrasjonen med voldsepisoder, og en lokalpolitiker ble lettere skadd i tumultene. Politiet tok i bruk vannkanoner mot ungdom som knuste bilruter og veltet en bil i de nordlige delene av byen.

Les også:Pågrepne demonstranter nekter for alt

I Spania deltok minst 100.000 mennesker i demonstrasjoner i flere byer rundt om i landet. I Madrid gikk titusener av studenter, arbeidere og politikere gjennom sentrum, og noen hundre angrep senere den israelske ambassaden med steiner.

Moren til Javier Bardem, Pilar, som også er skuespiller, holdt en av appellene under demonstrasjonen i Madrid, som ble arrangert av sosialistpartiet og fagbevegelsen, og statsminister José Luis Rodríguez Zapatero talte selv til demonstrantene i Ourense.

- Det er min plikt å be Israel om en øyeblikkelig våpenhvile, sa Zapatero.

Les også:Ny demonstrasjon: Politiet brukte tåregass - flere pågrepet

For Israel

En rekke steder i Europa arrangerte jødiske og pro-israelske grupper demonstrasjoner til støtte for Israel.

Tusener av britiske jøder samlet seg på Trafalgar Square i London for å be om fred både i Israel og på Gazastripen. Men motdemonstranter ropte slagord for Hamas og for en boikott av Israel.

Lignende demonstrasjoner fant sted i de tyske byene Berlin, München og Frankfurt. I München sa lederen for det tyske sentralrådet for jøder, Charlotte Knoblauch, at Hamas alene er ansvarlig for alle de døde på begge sider.

I Marseille marsjerte 4.000 mennesker gjennom byen for å gi sin støtte til Israels rett til å forsvare seg.

VGTV:Rakettkrig mot politiet

Ellers i verden

I en rekke land i Asia og Midtøsten var det også demonstrasjoner mot Israel.

I Algerie var 100.000 mennesker med i en demonstrasjon i Annaba i øst og 30.000 i Tlemcen i vest, og i Jakarta i Indonesia samlet 20.000 seg til en fredelig marsj i sentrum av byen.

I Hongkong marsjerte et tusentall studenter fra Victoria Park til det amerikanske generalkonsulatet for å kreve at USA stanser støtten til Israel.

I Pakistan tok politiet i bruk tåregass og køller for å hindre demonstranter i å nå fram til det amerikanske konsulatet i Karachi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder