Mine sprengte bort benet: Nå får hun elefant-protese

(VG Nett) En mine sprengte bort benet til den syv måneder gamle elefanten Mosha i 2007. Nå får hun endelig en permanent elefant-protese.

  • Hanne Kristine Fjellheim
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Mosha var den første elefanten i verden som fikk tilpasset en elefant-protese i 2007, men siden hun da bare var syv måneder gammel har hun allerede vokst ut av tre proteser siden den gang.

Mosha mistet benet da hun tråkket på en landmine i skogene i grenseområdene mellom Thailand og Myanmar. Etter tragedien fikk babyelefanten flytte til Elefantsykehuset i Thailand.

Lørdag får hun endelig et kunstig ben som skal være permanent, og som hun skal kunne vokse med.

Får ben etter 10 år

Men Mosha var ikke den eneste elefanten som får en ny protese. Også den 48 år gamle hunnelefanten Motola fikk sprengt bort benet sitt av en landmine. Hele ti år er gått siden den tragiske ulykken, og søndag skal Motola få et nytt fjerde ben.

- Jeg håper hun vil akseptere protesen. Det vil være flott å se Motola og babyen Mosha gå side ved side, sier generalsekretæren for organisasjonen «Venner av den asiatiske elefanten», Soraia Salwala.

Det er denne organisasjonen som står bak Elefantsykehuset som har vært i drift siden 1993. Siden den gang har sykehuset behandlet tusenvis av elefanter, i alt fra øyeinfeksjoner til skuddsår.

- Det har gått ti år, men i alle disse årene har Motola levd et lykkelig liv, og hun går ofte ut i solen for å sole seg, sier Salwada.

STABILT: Slik så det ut da Mosha fikk protesen sin i 2007. Foto: EPA

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder