- Muhammedstriden gjorde Danmark til terrormål

UTENRIKS

(VG Nett)- Danmark er et land terroristene ville elske å se utsatt for terrorangrep

Publisert: Oppdatert: 05.09.07 12:40

.


Det sier den amerikanske terroreksperten Rita Katz til danske Ekstrabladet.dk. Ifølge forskeren er det striden rundt Muhammedkarikaturene som har gjort Danmark til et av terroristenes viktigste mål.

Tirsdag pågrep dansk politi åtte personer, som mistenkes for å ha hatt planer om fremstille sprengstoff til en terrorhandling.

Ifølge sikkerhetspolitiet i Danmark skal mennene ha tilknytning til terrorgruppen Al-Qaida.

To av mennene, begge 21 år, ble tirsdag ettermiddag varetektsfengslet i 27 dager, siktet for planlegging av ett eller flere terrorangrep.

Les også:- Farlig situasjon for Danmark

De to er siktet etter paragraf 114 i den danske straffeloven, den såkalte terrorparagrafen, og risikerer fengsel på livstid dersom de blir dømt, skriver politiken.dk.

- Undergrunnsmiljø

Den norske terrorforskeren Petter Nesser påpekte tidligere denne uka at det er vanskelig å fastslå i hvilken grad en operasjon er styrt eller kontrollert av Al-Qaida.

Men at Danmark har hatt et «betydelig militant, islamistisk undergrunnsmiljø siden 1990-tallet» er ifølge Nesser godt dokumentert, skriver NTB.

SITE-instituttet i Washington overvåker og registrerer militante muslimers elektroniske kommunikasjon.

- Særlig etter Muhammed-krisen har vi registrert flere oppfordringer fra Al-Qaidatopper om angrep på Danmark, sier Katz.

Omfattende aksjon

Hun tror også at Danmarks militære engasjement i Irak og Afghanistan, samt deres gode forhold til USA, er med på å gjøre Danmark til et ettertraktet terrormål.

Det danske sikkerhetspolitiet, PTE, opplyser at tirsdagens aksjon mot elleve adresser i Københavnområdet var et resultat av flere måneders systematisk overvåkning.

Alle de åtte personene som ble pågrepet er av utenlandsk opprinnelse, seks av dem har dansk statsborgerskap, mens to hadde dansk oppholdstillatelse.

Striden rundt Muhammed-karikaturene begynte den 30. september 2005 da den danske avisa Jyllands-Posten offentliggjorde tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed. Tegningene utløste en voldsom konflikt mellom vestlige og muslimske land, som varte hele vinteren 2005.

Vollsmosesaken i retten

I dag startet en annen stor, dansk terrorsak i Østre Landsrett i København.

5. september 2006 slo det danske terrorpolitiet til mot en rekke familier i den innvandrerdominerte bydelen Vollsmose i Odense.

Tilsammen ni personer ble pågrepet i aksjonen. Fire av dem møtte på tiltalebenken i dag.

Her kan du lese mer om