FORKLARTE SEG: Den 53 år gamle amerikaneren John William Yettaw skal ha svømt to kilometer over innsjøen ved huset til Aung San Suu Kyi og overnattet der. I retten forklarte han at Gud ga ham oppgaven. Foto: REUTERS

- Gud ba meg beskytte Suu Kyi

(VG Nett) Amerikaneren som svømte inn til Aung San Suu Kyis hus forklarte at Gud ga ham oppgaven. Samme dag forkastet retten tre av opposisjonslederens fire vitner.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Den tidligere amerikanske soldaten John Yettaw (53) ble avhørt i nærmere tre timer i rettsaken i Rangoon i Burma onsdag. Flere ganger fortalte han dommeren at Gud hadde sendt ham til Burma fordi han hadde en drøm om at terrorister ville gjennomføre et attentat mot Suu Kyi.

- Gud sendte meg for å advare henne, sa han i retten ifølge Suu Kyis advokat.

LES OGSÅ:Obama krever øyeblikkelig løslatelse

Artikkelen fortsetter under bildet...

BER FOR SUU KYI: Medlemmer av opposisjonslederens parti National League for Democracy (NLD) tente lys og ber for Aung San Suu Kyi Foto: EPA

Menneskerettighetsaktivisten og nobelprisvinneren Suu Kyi er siktet for å ha tatt imot Yettaw som svømte over en innsjø og tok seg inn i boligen hennes den 3. mai i år. Myndighetene mener dette bryter reglene for husarresten hennes.

«Jeg blir provosert av uretten mot Suu Kyi!»Leserne diskuterer

- Kjente ikke planene

Opposisjonslederen nekter for at hun kjente til Yettaws planer og sier hun ikke varslet myndighetene i frykt for at han skulle bli arrestert.

- Mine partifeller soner lange fengselsstraffer uten noen form for beskyttelse fra loven. Jeg lot ham få midlertidig tilflukt i min politiske overbevisning om at jeg ikke vil sende noen i fengsel, heter det i forklaringen hennes.

- Det spiller ingen rolle hvem inntrengeren er eller hva motivet deres er, jeg gjorde det kun ut av min politiske overbevisning.

LES OGSÅ:- Suu Kyi ikke lenger i husarrest

Yettaw forklarte også at fire eller fem politimenn så han svømme over innsjøen for å nå opposisjonslederens hus uten å skyte på ham. Han hevdet imidlertid at de kastet stein på ham.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi (i midten) er ikke lenger i husarrest, men hun sitter fortsatt i varetekt, sa en av hennes advokater tirsdag. Her er hun i møte med diplomater og journalister. Foto: REUTERS/SCANPIX

Amerikaneren forklarte også at han hadde forsøkt å nå frem til huset hennes tidligere og at politiet fant ham, men lot ham deretter gå.

Vitner avvist av retten

Tre av fire av Aung San Suu Kyis vitner ble avvist av retten onsdag uten at det ble gitt noen begrunnelse. Vitnene som ble avvist var en advokat og to medlemmer av opposisjonslederens parti National League for Democracy. Kritikere ser på dette som en strategi for å sabotere forsvaret hennes.

- Det er veldig urettferdig, raser Nyan Win, en av Suu Kyis advokater. Han mener retten bryter Suy Kiis grunnleggende rettigheter. Til kontrast godkjente de hele 23 av aktoratets vitner, hvorav 14 har forklart seg.

Vitnet som ikke ble avvist av retten forklarer seg i dag. Ifølge advokaten vil loveksperten Kyi Win forklare at det ikke var et brudd på vilkårene for husarresten at amerikaneren besøkte Suu Kyi, og at det var myndighetenes vakter sitt ansvar å forhindre at noen tok seg inn til henne. Vitnet er et medlem av Suu Kyis parti og ble selv arrestert under det blodige opprøret i 1988.

RASER: Advokat Nyan Win mener retten haster gjennom saken og synes det er svært urettferdig at tre av fire av opposisjonslederens vitner ble forkastet. Foto: EPA

- Dersom rettsaken fortsetter i samme tempo, kan vi vente oss en dom på fredag, sier advokat Win som mener retten haster seg gjennom saken

- Måtte sikte henne

Aung San Suu Kyi leder demokratibevegelsen i Burma, og har sittet i fengsel og husarrest mer eller mindre hele tiden de siste 20 årene. Regimet lar sjelden Suu Kyi få besøk, og utlendinger har ikke lov til å overnatte hos noen uten tillatelse.

Til tross for at militærjuntaen hevder de vurderer å løslate Suu Kyi fra husarresten, sier de at de nå ikke hadde noen annen mulighet enn å sikte henne etter møtet med Yettaw.

- Fordi Aung San Suu Kyi er datteren til general Aung San, landets tidligere leder, har vi nøye vurdert om vi skal forlenge husarresten hennes eller ikke, sier Myint Thein fra det burmesiske politiet.

- Dessverre har en amerikaner besøkt henne i to dager. Hun lot dette skje, snakket med ham og ga ham mat. Dette er lovbrudd og derfor må vi sikte henne. Vi er veldig triste på grunn av denne saken, hevder politiets talsmann.

Aung San spilte en viktig rolle da Burmas selvstendighet fra Storbritannia ble forhandlet frem i 1947. Han ble drept i et attentat i 1947 og er fortsatt en aktet mann i Burma.

- Spill for galleriet

Kritikere kaller rettssaken mot datteren et spill for galleriet, for å kunne holde opposisjonslederen i husarrest frem til etter det planlagte valget i Burma i 2010. De mener det er uungåelig at hun blir kjent skyldig i et land hvor det befinner seg mer enn 2000 politiske fanger i fengsel og der retten ofte tolker loven slik at det gangner militærjuntaen.

- Det har vært klart helt fra starten av at Suu Kyi aldri ville få en rettferdig rettssak, sier Debbie Stothard fra en asiatisk menneskerettighetsgruppe.

Risikerer fem års fengsel

Dersom hun blir dømt risikerer hun fem år i fengsel. Det samme gjelder amerikaneren. Suu Kyi nekter for anklagene og mener hendelsen skyldes en sikkerhetstabbe som ingen andre blir straffeforfulgt for.

- Det at jeg er den eneste som forfølges i denne saken, viser hvor partisk aktoratet er. Jeg er ikke skyldig i det jeg er siktet for, sier hun i en uttalelse til retten.

Kilder: AP/REUTERS/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder