ARBEIDER PÅ SPRENG: Redningsarbeidere leter etter savnede i de massive skredmassene på den gigantiske Koshe-fyllingen utenfor Addia Abeba i Etiopia. Foto: ANADOLU AGENCY

Minst 35 døde i skred på søppelfylling i Etiopia

Minst 35 personer, flesteparten kvinner og barn, ble lørdag kveld drept av et massivt skred på en søppelfylling utenfor Addis Abeba. Flere dusin personer er dessuten erklært savnet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Søppelfyllingen Koshe har tatt imot søppel fra hovedstaden i mer enn 50 år. Det har gått flere mindre skred de siste årene.

– Men bare to eller tre personer er blitt drept i disse skredene, forteller en av søppelfyllingens faste innbyggere, Assefa Teklemahimanot, til nyhetsbyrået Associated Press.

Teklemahimanot opplyser videre at om lag 150 personer var til stede i området hvor skredet fant sted. Av disse er 37 personer blitt gravd levende ut av skredet og brakt til sykehus, sier Addis Abeba-ordfører Diriba Kuma.

Les også: Verste tørken på 50 år rammer Etiopia

Flere familier mistet sine hjem i skredet. Søppelfyllingens faste innbyggere, som lever av å sortere søppel og selge gjenstandene for gjenbruk, har ikke råd til å bosette seg noe annet sted.

MASSIV: Den massive Koshe-søppelfyllingen utenfor Etiopias hovedstad Addis Abeba. Foto: AFP

Mor og tre søstre

Det samlet seg raskt en stor menneskemengde på fyllingen.

Folk gråt og var åpenbart engstelige mens de ventet på å finne ut hvordan det hadde gått med sine nærmeste, mens seks gravemaskiner arbeidet med å fjerne berget av søppel, skrot og jord, melder NBC News.

– Mitt hus var der inne, fortalte Tebeju Asres rystet og pekte på stedet hvor en av gravemaskinene gravde i dyp svart søle.

– Min mor og tre av mine søstre befant seg i huset da skredet skjedde. Jeg vet ennå ikke hvordan det er gått med dem, tilføyde Asres.

Omplassering på sikt

Koshe-fyllingen har egentlig vært stengt i flere år, men de siste månedene er avfallsdumpingen blitt gjenopptatt. Det nye aktiviteten blir oppgitt som en mulig årsak til destabiliseringen som har forårsaket skredet.

Rundt 500 personer arbeider daglig på fyllingen hvor de sorterer avfallet fra de om lag fire millioner innbyggerne i Addis Abeba.

– På sikt vil vi etablere et program for omplassering av alle som på og omkring fyllingen, erklærer ordfører Diriba Kuma.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder