PRESIDENTEN: Statsminister Erna Solberg avsluttet Kina-besøket med å møte president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing. Foto: Gøran Bohlin VG

Solberg møter Kinas president: Kong Harald takker ja til Kina-besøk

BEIJING (VG) Kong Harald har takket ja til å besøke Kina. – Høsten 2018 kan være et godt tidspunkt, sier statsminister Erna Solberg (H).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Statsminister Erna Solberg møtte i dag Kinas president, Xi Jinping i Beijing. De to stilte opp til fotografering før de hadde et 40 minutter langt møte.

Etter møtet ble Solberg spurt på en pressekonferanse om president Xi tok opp årsakene til at det ikke har vært politisk kontakt på seks år, men Solberg fortalte at de ikke snakket om fortiden.

– Det har vi ikke snakket om. Vi har snakket om hvordan veien skal være fremover, ikke om hva som ligger bak oss. Kineserne her legger vekt på at vi har hatt et langt samarbeid, over mange år, og at de ser frem for å fornye det, sier Solberg.

Solberg: – Alle land bør ha ytringsfrihet

På spørsmål om hun kjenner seg komfortabel med å ikke ha tatt opp menneskerettigheter når fredsprisvinner Liu Xiaobo fortsatt sitter fengslet svarer hun:

– Ja fordi jeg mener at når vi først har kommet i samme rom, etablert en mekaniske for å ta opp saker mellom våre land, så har vi etablert en mulighet for å være i dialog. Og også menneskerettighetsspørsmål avhenger av at vi er i dialog for å kunne fremme, mene og ha synspunkter på det, sier Solberg.

På pressekonferansen kritiserte hun imidlertid at advokater blir arrestert i Kina, fordi de forsvarer menneskerettighetsforkjempere. Hun ble spurt av VG om hva hun mener om at advokater arresteres slik.

– Jeg mener fortsatt at alle land bør ha ytringsfrihet og lov til å kritisere. Det mener jeg gjelder for alle land, men så kan jeg ikke kommentere disse enkeltsakene fordi det vet jeg ikke nok om, sier hun.

Møtet mellom de to er høydepunktet på hennes Kina-tur før hun i kveld flyr hjem.

Inviterte også Kinas president til Norge

Kongen ble invitert til Kina i forbindelse med hans 80-årsdag, og det jobbes nå med å finne en dato som passer for begge sidene. Nå har Kongen takket ja, og Solberg antydet i dag i sin åpningstale at det kan passe høsten 2018.

– Jeg har den store ære å hilse deg fra hans majestet kong Harald. Han er glad for å akseptere din invitasjon om å komme på statsbesøk til Kina. Høsten 2018 kan være et godt tidspunkt, hvis det passer for kinesiske myndigheter, sa hun til presidenten.

Kinesisk professor: – Kina trenger Norge-avtale på grunn av internasjonal legitimitetskrise

Kongeparet var sist på offisielt besøk i Kina høsten 1997, altså for 20 år siden.

Solberg sier at når Kongen blir invitert til Kina er det naturlig at den kinesiske presidenten blir invitert på gjenvisitt.

– Jeg opplevde en positiv tilbakemelding på at han kunne tenke seg å komme til Norge, svarer Solberg på spørsmål om Xi takket ja.

Solberg: – Viktig at store land snakker sammen

Møtet med president Xi Jinping ble satt til besøkets siste dag ettersom Xi bare for noen dager siden var i USA i møte med president Donald Trump i Florida. Nor som også ble et tema i samtalene mellom Solberg og Xi.

– Først virker det som at det har vært et vellykket første møte mellom lederne for de to viktigste økonomiene i verden, og det er bra. De har snakket om å fortsette samarbeidet.

Hun sier videre at det hadde vært en vanskelig internasjonal situasjon for alle dersom møtet ikke hadde gått bra.

– I så fall hadde det betydd mindre samarbeid i de internasjonale organene. Jeg har understreket at det at store land snakker sammen er viktig for de små landene, sier Solberg.

Solberg og delegasjonen var tilbake i Beijing mandag etter et opphold i Shanghai hvor hun har deltatt i møter med forskere, næringsliv og ordføreren i Shanghai og ikke minst turisttur til den kinesiske muren i formidddag, en times tur utenfor Beijing, som tok kortere tid i eskorte-ekspressfart.

Les også: – Krigsfaren flyttes fra Europa til Asia

Solberg er i Kina med tidenes største delegasjon, 230 kvinner og menn, for å normalisere forholdet mellom Kina og Norge. Toppmøtet er de første etter at dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobel Fredspris i 2010 noe som stoppet all diplomatisk kontakt mellom landene.

Møtet med presidenten avslutter en fire dagers kinesisk maraton for Solberg.

Seks avtaler i boks

Torsdag fortalte næringsminister Monica Mæland at forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina blir gjenopptatt. Fredag ble videre seks avtaler mellom Norge og Kina underskrevet da Solberg møtte Kinas statsminister Li Keqiang fredag.

Søndag var Solberg på besøk hos Alibabas hovedkontor og møte toppsjefen, Jack Ma, som har gjort selskapet sitt til giganten innen netthandel; de er større en Amazon.com og eBay, tilsammen.

Les også: Kinesisk verdensener: Jubler over Norge-avtale

Han advarte verdens politikere om at vi risikerer å få en 3. verdenskrig, hvis ikke klimakrisen løses og verdens fattigdom bedres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder