SISTE FARVEL: Sørgende slektninger til en av de drepte etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia, følger kisten inn i Fatih-moskeen i Istanbul. Foto: HARALD HENDEN, VG

Slektninger til drepte: – De ble martyrer for å redde Erdogan

ISTANBUL (VG) De døde for å stanse kuppforsøket, og ble hyllet som martyrer av sine nærmeste – og av presidenten de reddet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Seks kister ble båret inn på plassen foran Fatih-moskeen i Istanbul, mens en stadig økende folkemasse kom for å ta farvel med de drepte, og for å hylle president Recep Tayyip Erdogan.

I den første kisten lå Halil Kantarci (37), far til tre barn, og en godt kjent islamist som i 1997 ble fengslet i ni år for å ha vært tilknyttet en den gangen ulovlig organisasjon.

De siste årene har han vært tilknyttet det regjerende AKP-partiet, og han var blant de titusenvis som tok til gatene etter oppfordring fra Erdogan under kuppet.

– Natt til lørdag kunne vi høre helikoptrene i luften, og vi hørte at det ble skutt flere steder. Jeg ba Halil om ikke å gå ut i gatene, men han sa at de kunne angripe huset vårt også, sier Halils enke, Ayse Kantarci (32).

SØRGENDE ENKE: Ayse Kantarci (til høyre) legger begge hender på kisten til sin drepte mann, den fremtredende islamisten Halil Kantarci som døde i kampene mot kuppsoldater. På motsatt side hans ti år gamle sønn Ali Cihat. Foto: HARALD HENDEN, VG

Døde på sykehuset

Hun forteller at ektemannen ringte etter å ha vært ved demonstrasjonen i en halvtime, for å fortelle at det var store opptøyer, og at det gikk hardt for seg.

– Da jeg ringte ham tilbake ved soloppgang svarte han ikke. Noen timer senere kom konene til to av hans venner, og de sa at han var på sykehuset, hardt skadet. Innen vi kom dit, var han død, fortsetter hun.

– Halil døde for demokratiet, og for å stanse kuppet mot presidenten. Men han kjempet i hovedsak for sin gud – og han døde for sin gud. Jeg er veldig stolt av ham, og håper jeg kan være ham verdig som enke.

Les også: Erdogans tilhengere: – Vi har tatt tilbake demokratiet

Mannen hennes hylles i en av de islamistiske avisene, og omtales der som en av dem som sto i første rekke mot soldatene under trefninger ved Cengelkoy, på den asiatiske siden av Istanbul, nær den første broen over Bosporos-stredet.

Broren krever dødsstraff

Halils bror, Murat Kantarci (40), forteller at de to jobbet sammen med å produsere og selge smykker i Grand Bazaar.

Murat er også medlem av AKP, og forteller at han selv deltok i protestene mot militærkuppet. Han var ved Atatürk-flyplassen, der demonstrantene i samarbeid med politiet stanset soldatene, uten at det ble avfyrt skudd.

– Halil ble martyr for å redde Erdogan og fordi han k

jempet for det han tror på. Han har kjempet mot urettferdighet hele sitt liv. Jeg har selv vært motstander av dødsstraff, men nå krever jeg at både kupplederne og soldatene som gikk til angrep på sitt eget folk blir henrettet, sier Murat.

DREPT: Halil Kantarci ble hyllet på plakater av de fremmøtte i begravelsen. Foto: HARALD HENDEN, VG

Erdogan tok ordet

Det var en blanding av dyp sorg og sterkt sinne blant folkemassene på plassen foran Fatih-moskeen. Mens slektninger gråt ved de seks kistene, alle drapert i tyrkiske flagg, strømmet det på med støttespillere av AKP.

Da imamen forklarte folkemassen at presidenten var på vei, brøt det ut spontane rop av «gud er stor». Etter bønnen tok Erdogan selv ordet:

– Nasjonen har gitt den beste respons mot Fethullah Gülen og hans terroristorganisasjon, sa Erdogan, med henvisning til hans rival som lever i eksil i USA, og som får skylden for å stå bak kuppforsøket.

Les også: Gülen: – Kuppforsøket kan ha vært iscenesatt av Erdogan selv

– Gülenistene mislyktes, og nå arresterer vi tusenvis av dem. Nå går vi inn i deres huler og pågriper dem, sa Erdogan.

Stiller krav

Gülenistene er en fraksjon tilhørende den islamistiske predikanten Fethullah Gülen, en av Erdogans tidligere samarbeidspartnere som de siste årene har vært i maktkamp med det herskende AKP.

Erdogan sa videre at kuppforsøket var et forsøk på å få landets «utøvende, lovgivende og dømmende makt til å kollidere med hverandre».

Han ble svart med et rungende rop, gjentatt flere ganger: «Vi krever dødsstraff», sa de fremmøtte.

– Folkets krav kan ikke bli ignorert, dere vil bli hørt, svarte Erdogan, før han tok et lite forbehold:

– Myndighetene vil ta folkets ønske på alvor, og så vil vi ta en vurdering og fatte en beslutning, sier Erdogan.

Det var da Erdogan var statsminister i 2004 at AKP fjernet dødsstraff, men allerede i timene etter kuppet ble slått ned tok nåværende statsminister Binali Yıldırım opp muligheten for at det skal gjeninnføres.

Statsministeren har beskrevet kuppmakerne som «en terroristorganisasjon innad i de militære styrkene». President Erdogan har gjort det klart at han vil kreve at USA utleverer Gülen til Tyrkia, noe han gjentok under begravelsen.

USAs utenriksminister John Kerry har gjort det klart at Tyrkia må ha håndfaste bevis dersom Gülen skal utleveres.

Omfattende arrestasjoner

Flere steder kom det søndag til mindre sammenstøt mellom politi og menige soldater som ønsket å vise sin støtte til kuppforsøket. Ved flyplassen Sabiha Gökçen på den asiatiske siden av Istanbul ble det avfyrt varselskudd, men ingen ble skadet, og minst 11 soldater ble pågrepet.

Så langt er over 6.000 personer pågrepet, over tre tusen av dem soldater. Rundt tre tusen dommere er sagt opp. Erdogan har varslet en full «rensing av det tyrkiske samfunnet», og gjort det klart at alle som var tilknyttet kuppforsøket skal straffes hardt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder