I 43 år har David (61) stemt på Demokratene. I år byttet han parti for å stemme på Trump

YOUNGSTOWN (VG) I et av fylkene i Ohio har flere tusen demokrater byttet side til republikanerne. Årsak: De vil ha Donald Trump som president.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har aldri sett noe lignende.

Vi sitter på kontoret til Joyce Kale-Pestra, sjefen for valgmyndighetene i Mahoning County i Ohio. Bak et stort skrivebord viser hun oss et ark med tallenes tale.

6171 innbyggere som tidligere var medlemmer av Det demokratiske partiet byttet side til Republikanerne før nominasjonsvalget i år for å kunne stemme republikansk. Motsatt vei: 154 republikanerne byttet side til Demokratene.

– Før nominasjonsvalget hadde vi 14 000 registrerte republikanere, men resultatet ble over 35 000 stemmer. Å hente inn over 20 000 nye velgere er forbløffende. I løpet av de 30 årene jeg har jobbet her har vi på det meste hatt 16 000 registrerte, sier visesjef Thomas McCabe for valgmyndighetene.

Lest denne? Her jubler Trump-barna over nominasjonen

– Trump en av hovedgrunnene

Han er republikaner, mens Kale-Pestra er demokrat – slik reglene tilsier. Så bytter de periodevis på å være sjef og visesjef. De fleste av de nye velgerne var partiuavhengige, men McCabe har merket seg den tydelige trenden med såkalte «crossovers» – de som bytter parti.

– Mange av har sagt at de gjorde det for å kunne stemme på Trump, sier visesjefen til VG.

IKKE SETT MAKEN: Joyce Kale-Pestra, sjefen for valgmyndighetene i Mahoning County, sier at de aldri har sett lignende «crossover»-trend som før nominasjonsvalget i år. Hun er demokrat og har bilde av seg selv og Hillary Clinton på pulten. Foto: Thomas Nilsson/VG

Eiendomsmegleren David Sokol (61) er en av dem.

Vi møter ham utenfor kontoret hans i Youngstown – en by midt i det såkalte rustbeltet som tidligere var senter for stålproduksjon. Nedgangstidene på 1970-tallet førte til stor arbeidsledighet, fattigdom og fraflytting.

– Trump er en av hovedgrunnene til at jeg byttet side, sier Sokol.

Få innsikt: Derfor tok ekspertene feil om Trump

SKIFTET SIDE: Helt siden han var 18 år har David Sokol (61) stemt på Demokratene. Den tiden er det slutt på nå. Foto: Thomas Nilsson/VG

Forandring

Siden han var 18 år har han utelukkende stemt på Demokratene, men i år var det slutt.

– Jeg har jobbet hele livet, og syntes at Demokratene nå er mer opptatt til å gi penger til fattige enn å hjelpe arbeidsfolk. Det er ikke en dårlig ting, men noen ganger blir det en ubalanse, sier han og fortsetter:

– Trump imponerer meg fordi han aldri har sluttet å jobbe. Nå tar han en timeout for å forsøke å gjøre noe for Amerika, og det er en sjanse vi må ta. Ting vil ikke forandre seg dersom vi velgere ikke forandrer oss. Hvis jeg hadde stemt på noen andre vet jeg hva jeg ville fått.

RUSTBELTET: Youngstown er den største byen i Mahoning County – en by i det såkalte rustbeltet som tidligere var senter for stålproduksjon. Nedgangstidene på 1970-tallet førte til stor arbeidsledighet, fattigdom og fraflytting. Foto: Thomas Nilsson/VG

– Så det handler mer om Trump enn Det republikanske partiet?

– Partiet er en del av det, fordi jeg har mer konservative idealer, men Trump var lederen som fikk meg til å hoppe.

Les også: Carl I. Hagen vil ha Trump som president

– Liker Trumps budskap

Sokol omtaler forretningsmannen fra New York som det beste som har skjedd republikanerne på lang tid. For ham var ikke avgjørelsen om å bytte side vanskelig.

– Det var et enkelt valg fordi det er så mange grunner til å stemme på Trump. Jeg har opplevd at folk har kalt meg ting, og spør meg hvordan jeg kan stemme på ham, men jeg ser at folk som tror de er lite dømmende er de mest dømmende av alle.

– Kommer du til å bytte tilbake etter Trump?

– Hvem vet? Jeg er skuffet over måten republikanerne har kjempet imot Trump i stedet for å omfavne ham som de burde.

GRUNN TIL Å SMILE: Ordstyrer for republikanerne i Mahoning County, Kaitlyn Kennedy, får besøk av mange tidligere demokrater som nå har byttet side. Foto: Thomas Nilsson/VG

På republikanernes hovedkvarter i fylket møter vi ordstyrer Kaitlyn Kennedy.

– Det kommer mange hit og sier at de har byttet side, sier hun til VG.

– Forteller de hvorfor?

– De sier at de liker Trumps budskap. Folk i dette landet begynner å bli lei av hvordan vi har det. Økonomien er ikke bra og vi mister jobber til andre land.

Ap-Jonas er bekymret: – Trump er ingen døgnflue

– Ikke bekymret

Reglene i Ohio tilsier at man før nominasjonsvalget må være tilknyttet partiet man skal stemme på, men i presidentvalget i november kan man stemme på den man vil uavhengig av hvilket parti man tilhører.

Ekteparet Nick og Laura Spanos kommer innom hovedkvarteret for å hente et Trump-skilt som de skal sette opp i hagen.

– Vi kjenner til mange demokrater som har byttet side. Dette er et sted med få jobber, og mye fraflytting. Mange av de vi kjenner føler seg neglisjert, sier ekteparet som alltid har stemt republikansk.

– IKKE BEKYMRET: Kathy Brocker (i midten) jobber frivillig for Hillary-kampanjen i Youngstown, og sier at hun ser mye entusiasme. Foto: Thomas Nilsson/VG

På hovedkontoret til Hillary Clintons kampanje i Youngstown er det imidlertid ikke tegn til panikk.

– Jeg har sett tallene, og det overrasket meg, sier 62 år gamle Kathy Brocker som jobber frivillig for kampanjen.

– Jeg ser mye entusiasme for Hillary og har ikke kommet over en eneste person som har sagt at de har byttet side. Vi opplever snarere at vi får mange nye velgere.

– Blir du bekymret når du ser disse tallene?

– Nei, ikke egentlig. Grunnen til det er at jeg ser så stor entusiasme.

Tilbake på kontoret til valgmyndighetene titter demokraten Joyce Kale-Pesta ned på arket med tallene igjen.

– Hvordan tror du dette kan påvirke presidentvalget?

– Det er lenge til november. Jeg tror at Trump kommer til å få mye publisitet i forbindelse med landsmøtet, og så vil Hillary få mye oppmerksomhet rundt sitt landsmøte, sier hun og legger til:

– Men det er lenge til november og mye kan skje før det.

TRUMP-BØLGE: På republikanernes partikontor i Mahoning County deles det ut Trump-skilt som folk kan sette opp i hagen. Foto: Thomas Nilsson/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder