FÆRRE VIL TIL PARIS: Turister på en regnværesdag denne uken i Paris. Nedgangen i utenlandske besøkende har vært betydelig i år. Foto: Charles Platiau Reuters

Turistkrise for Paris - myndighetene bekymret

Streiker, demonstrasjoner og terrorfrykt skaper hodebry for
turistindustrien i den franske hovedstaden. Færre vil dra på ferie til Paris.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Som om Paris-turismen ikke allerede hadde nok utfordringer med etter et fjorår preget av terror, har pariserne fått ytterligere å stri med. Streiker og demonstrasjoner i Frankrike gjør at enda flere turister skremmes vekk. Særlig har besøkende fra Japan, Russland og Kina uteblitt. Hele 56 prosent er nedgangen i besøkende japanere i årets første tre måneder, skriver avisen 20 minutes.

Også nordmenn ser ut til å velge bort Paris som feriemål. Reiseselskapet Ving har halvert sine reiser til Paris, forteller informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett.

– Nedgangen i år har vært markant. De reisende velger andre destinasjoner som Berlin, Roma og Barcelona, sier Larsen-Vonstett til VG.

Tusenvis har den siste uken protestert i gatene etter at regjeringen forsøkte å få gjennom en omstridt arbeidsreform som blant annet svekker oppsigelsesvernet og åpner for mer fleksible arbeidstidsregler. Streiken truer nå omtrent all kollektivtrafikk i Frankrike - som kan bety fullt kaos bare ti dager før fotball-EM trilles i gang.

Les også: Fare for streikekaos under EM

SKREMMER BORT TURISTER: Fagforeningsmedlemmer i Frankrike bruker sterke virkemidler når de streiker. Nå frykter turistindustrien at de bidrar til en ytterligere nedgang i antall turister som besøker Paris. Foto: Michel Spingler Ap

- Guerilla-lignende virkemidler

Turismen er svært viktig for Frankrike og sørger for over 7 prosent av landets BNP. I Paris-regionen er inntektene fra turister enda høyere, hele 13 prosent. Derfor er det dramatisk for hele den franske økonomien når streikende demonstranter ytterligere forverrer Paris sitt rykte. Demonstrantene vet å sette inn støtet der det kan ramme hardest, nemlig akkurat i tide før EM i fotball i Paris. Da er det varslet streik både i metro- tog og flytrafikken. Virkemidlene til de streikende er sterke, og flere ganger har det vært brutale sammenstøt mellom demonstrantene og politiet i gatene.

SINTE PÅ NY LOV: Den nye franske arbeidsloven har fått demonstranter til å ta til gatene i hele vår. Foto: Loic Venance Afp

– Denne guerilla-lignende måten å de holder på midt i Paris sender signaleffekter ut i verden og forsterker følelsen av frykt og misforståelse hos besøkende som allerede kanskje er skeptiske til å reise, sier lederen for turistrådet i Paris, Frederic Valletoux til nyhetsbyrået Reuters.

Kommentar: Frankrikes president i motvind før fotball-EM

Forsøker å redde ryktet

Hotellindustrien melder om en kraftig nedgang i bookingene for i sommer. De frykter også det de kaller en bølge av siste liten-kanselleringer. Nesten 20 prosent av arbeidsplasser i Paris er koblet opp til turismen.

Nå forsøker ordføreren i Paris og myndighetene å sende ut en beskjed om at Paris er en trygg destinasjon. Sammen har de startet en kampanje for å promotere Paris. Særlig er det viktig for dem å berolige tilreisende som kommer til det nært forestående EM i fotball.

– Jeg tror det vil råde en stemning av ansvar her. Vi kommer til å finne løsninger gjennom dialog. Vårt land har en lang tradisjon for gjestfrihet, var utenriksminister Jean Marc Ayraults svar da han ble spurt om mulige konsekvenser streikene kunne ha for Europamesterskapet.

Terror større faktor enn streik

Hos reiseselskapet Ving i Norge mener de terrorfrykten er en mye viktigere faktor for hvorfor folk velger bort Paris, enn det streiken er.

– Nordmenn er vel vant med at franskmenn streiker. Det gjør de jo med jevne mellomrom. Nedgangen skyldes nok heller at folk er redd for terror. Det er etter angrepene på Paris at nedgangen i våre Paris-reiser har kommet, sier informasjonssjefen til VG.

Terrorfrykten sitter fortsatt igjen også hos franskmennene. For under to uker siden vekket EgyptAir-flystyrten terrorminner i Paris.

PREGER FORTSATT BYEN: Da EgyptAir-flyet som tok av fra Charles de Gaulle-flyplassen styrtet i Middelhavet for knappe to uker siden, vekket dette mistanker om terror hos mange parisere. FOTO: KLAUDIA LECH, VG Foto: Lech Klaudia VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder