ANKLAGES: Tidligere luftvåpensjef i Tyrkia Akin Ozturk (i stripete t-skjorte foran) er blant 103 generaler og admiraler som er blitt pågrepet så langt. Nå utpeker myndighetene Ozturk som leder av helgens kuppforsøk. Foto: Murat Kula / Anadolu Agency

Anklager tidligere luftvåpensjef for kuppforsøk i Tyrkia

Akin Ozturk, tidligere sjef for Tyrkias luftvåpen, er av myndighetene utpekt som leder av helgens kuppforsøk.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ozturk er blant 103 generaler og admiraler som er blitt pågrepet så langt. Myndighetene mener Ozturk var den innenlandske lederen av kuppforsøket, bistått av president Recep Tayyip Erdogans erkefiende Fethullah Gülen, som bor i eksil i USA.

General Mehmet Disli, som ifølge myndighetene sto bak bortføringen av generalstabssjef Hulusi Akar, er også pågrepet, opplyser en talsperson.

Nordmenn midt i kaoset: Våget ikke forlate flyplassen

Til sammen 7.271 mennesker er blitt pågrepet i forbindelse med kuppforsøket, ifølge statsminister Binali Yildirim. Tallet varierer riktignok noe. AFP siterer ham på at 7.543 mistenkte er pågrepet, mens DPA siterer ham på at 7.271 er pågrepet.

– Tallet kan endre seg, sier statsministeren mandag.

Leter etter flere

Tyrkiske sikkerhetsstyrker utførte mandag nye aksjoner i jakten på mistenkte kuppmakere.

Spesialstyrker fra antiterrorenheten ved Istanbul-politiet gjennomførte i morgentimene razzia mot luftforsvarsskolen i byen, i jakt på nye mistenkte som kan ha hatt befatning med kuppforsøket, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Brende om Tyrkia: Håper Erdogan ikke misbruker seieren

Rundt 1.800 medlemmer av det tyrkiske politiets spesialstyrker er sendt til Istanbul for å ivareta storbyens sikkerhet, ifølge Anadolu.

Anklager Gülen

Til sammen 232 mennesker er ifølge myndighetene blitt drept under kuppforsøket. 24 av dem var mistenkt for å ha deltatt i kuppet, mens de øvrige var sivile, politifolk og soldater, ifølge nye nedjusterte tall som ble lagt fram mandag ettermiddag.

Slektninger til drepte: – De ble martyrer for å redde Erdogan

Videre er 1.541 mennesker såret, blant dem 50 som deltok i kuppet, opplyser statsminister Binali Yildirim.

I tillegg til de over 7.000 pågrepne er nærmere 9.000 blitt avskjediget fra sine stillinger i innenriksdepartementet. De fleste er politifolk, men også 2.745 dommere, samt andre ansatte i maktapparatet, skal være blant de avskjedigede.

Erdogan anklager eksil-tyrkeren Fethullah Gülen for å stå bak kuppforsøket. Gülen, en religiøs leder som bor i USA og som tidligere var blant Erdogans allierte, avviser all innblanding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder