BLIR FJERNET: Her blir den hvite lastebilen tauet bort. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Slik var massedrapsmannens dødsferd

Massedrapsmannen, som er identifisert som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, kjørte målrettet mot festglade mennesker, for å drepe flest mulig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Klokken var så vidt passert 22.30 da gjerningsmannen kom kjørende i lastebilen, på den syv kilometer lange gaten. Promenaden i Nice var full av mennesker, både barn og voksne, som var ute og feiret den franske nasjonaldagen.

Den store hvite lastebilen startet dødsferden ved å runde hjørnet ved barnesykehuset Fondation Lenval. Lastebilen passerte strandrestauranten Bambou og tok til høyre nedover veien.

Blant de første ofrene var en muslimsk kvinne, og en foreløpig uidentifisert mann. De skal ha blitt drept ved Magnan-stranden.

VG-spesial: Alt om terrorangrepet i Nice

Etter om lag 700 meter kjørte gjerningsmannen forbi Nice Promenade-leilighetskomplekset, og fortsatte langs promenaden.

Like utenfor Centre Universitaire Mediterranéen, som ligger på andre siden av Florida strandrestaurant, skal ytterligere syv personer ha blitt kjørt ned.

Et lite stykke senere, pløyer massedrapsmannen, som er identifisert som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, gjennom en folkemasse ved Voilier Plage-restauranten. Der mister minst ti personer livet.

Skal ha kjørt på fortauet

Dødsferden gikk videre, forbi luksushotellet Negresco i retning Palais de la Méditerranée. Dette området er et fotgjengerområde, og promenaden var avsperret. For å komme seg gjennom sperringene i starten av promenaden, skal Bouhlel, som angivelig var alene i bilen, kjørt opp på fortauet.

Ved gaten Rue Meyerbeer, like etter Westminster Hotel and Spa, skal gjerningsmannen ha satt opp farten. Han hadde da kjørt om lag 1,8 kilometer. Den hvite lastebilen kom kjørende inn i full fart på den travle gaten. Sjåføren kjørte fra side til side, sikksakk langs veien, tilsynelatende for å treffe og drepe så mange som mulig.

Øyenvitner til hendelsen forteller at vrakdeler fløy, mens lastebilen banet seg gjennom folkemengden.

– Gatene var så fulle av folk at det var vanskelig å komme seg fremover. Jeg krysset tilfeldigvis veien for å komme meg ut av folkemengden, da det kom rare lyder og skrik. Det var lastebilen som traff folk. Jeg så folk bli slukt under lastebilen som raste inn i folkemengden, etterfulgt av masse skudd. Da begynte jeg å løpe mot hotellet, sier Petter Ødegaard (23) til VG.

Stoppet av politiet

Like før bilen ble stoppet, forsøkte en motorsyklist å stoppe lastebilsjåføren. Han skal ha forsøkt å komme seg inn ved å åpne døren til førersettet, men endte i stedet opp under hjulene på lastebilen, ifølge vitneskildringer.

Hans skjebne er usikker. The Guardian melder at han trolig ligger kritisk skadet på sykehus, mens The Daily Mirror frykter at han mistet livet.

Ferden endte etter om lag to kilometer, utenfor hotellet Palais de la Méditerranée. Rundt 20 mennesker ble drept like foran hotellet.

Ifølge The Independent skal en ukjent helt ha klart å hoppe inn i førerhuset og tatt revolveren fra sjåføren da lastebilen måtte slakke av på grunn av en hindring. Bouhlel skal så ha klart å ta tilbake skytevåpenet og skutt mot helten.

Lastebilsjåføren løsnet etter dette skudd mot politiet. Hverken helten eller politibetjentene ble skadet. Franske politistyrker skjøt og drepte deretter gjerningsmannen.

– Folk begynte å hyle i panikk, og mange lå stille på bakken. Jeg så at det lå enkelte kropper lenger oppe i gaten også. Så kunne vi høre noe putring fra bak oss, dit lastebilen kjørte, som jeg oppfatter som skyting. Det varte i kanskje 15–20 sekunder, sier Pål Christian Møller til VG.

I bilen ble det funnet 7.65 kaliber automatpistol, en lader, patroner og falske våpen. Det ble også funnet en mobiltelefon og diverse dokumenter som undersøkes. I tillegg ble det funnet et bankkort og et førerkort, noe gjør at de ved hjelp av massedrapsmannens fingeravtrykk kunne bekrefte identiteten hans.

STANSET: Etter to kilometer og minst 84 menneskeliv, ble terroristen stanset og drept av politiet. Foto: Kyrre Lien VG

Leide bilen like før

Få dager tidligere leide gjerningsmannen lastebilen i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, ifølge opplysninger en politikilde har gitt til AFP.

Ifølge Le Figaro skal bilen ha blitt leid i Saint-Laurent-du-Var, i nærheten av Nice-flyplassen.

De to britiske avisene The Daily Mail og The Daily Express hevder at lastebilen tidligere på dagen skal ha stått parkert i ni timer på promenaden. Avisene skriver at politiet da skal ha spurt 31-åringen om hvorfor han sto parkert der.

Sjåføren skal da ha svart at han leverte iskrem. Lastebilen – hvor det senere ble funnet skytevåpen og granater – skal ikke ha blitt gjennomsøkt av politiet da.

Mens massedrapsmannen kjørte den fatale ruten langs promenaden i Nice, ble bevegelsene hans fanget opp av overvåkningsvideoer som etterforskere har gått gjennom.

Det finnes 1200 overvåkningskameraer i den franske byen, og flere av disse skal ha fanget opp bevegelsene fra dødsferden startet i åssiden utenfor Nice, flere kilometer fra åstedene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder