VIL VÆRE SAMLENDE: President Recep Tayyip beskyldes ofte for å true mangfoldet i Tyrkia, men har i en ny tale lovet å gjøre det motsatte. Foto: Ozan Kose AFP

Erdogan lover å beskytte tyrkisk mangfold etter terroren

ISTANBUL (VG) I sin første tale etter terrorangrepet på nyttårsaften lover president Recep Tayyip Erdogan at ingen i Tyrkia skal «påtvinges andres livsstil».

Artikkelen er over tre år gammel

Etter nyttårsterroren som kostet 39 menneskeliv, advarte Erdogan mot at formålet med terroren var å skape splittelse mellom tyrkere og spre kaos i et allerede hardt presset Tyrkia.

Bakgrunn: Her skyter han seg inn på nattklubben

Derfor får hans første tale etter terrorangrepet stor oppmerksomhet, ettersom Erdogan fokuserer på det tyrkiske mangfoldet, noe han selv er blitt kritisert for å være en trussel mot.

– Ingen i verden eller i vårt land skal påtvinges samme livsstil som andre. Akkurat som at det er galt for dem som ikke liker bønnerop å trampe på en som ber, er det galt å bruke makt mot dem som ikke ber, sier Erdogan i en tale gjengitt i Hürriyet.

– Og akkurat som at vi ikke godtok at være døtre ble nektet adgang til universiteter når de brukte hodeplagg, skal vi utvise samme holdning dersom det motsatte skjer, fortsetter han.

Kommentar: Farvel, det sekulære Tyrkia

Samlende budskap

Selv om dette budskapet ikke er direkte knyttet til terrorangrepet, får det en slik betydning her i Tyrkia siden noen har hevdet at ofrene for terror begikk en syndig handling ved å feire nyttårsaften på vestlig vis i nattklubben Reina, der alkoholen er kjent for å flyte fritt.

Det samlende budskapet resonnerer også med landets mange minoriteter, ikke minst folkeslag fra Sentral-Asia, som føler seg utsatt fordi den antatte drapsmannen trolig kommer fra den regionen.

Les mer: Leter etter terroristen i innvandrerbydel

Erdogan lover i talen at han skal kjempe mot undertrykking, enten det kommer fra en minoritet som vil undertrykke majoriteten, eller dersom majoriteten angriper minoriteter.

– Jeg har tilbrakt livet med å kjempe mot dem som vil forvandle Tyrkia til et land der én gruppe forsøker å dominere andre, hevder Erdogan.

Reportasje fra Istanbul: Sikkerhetsvakt Fatih (36) drept nyttårsaften: Fryktet terror

Gir ikke opp mot terror

Han har også tatt opp kampen mot terror direkte, med følgende uttalelser:

– Å hevde at Tyrkia har overgitt seg til terrorisme vil være sidestilt med å stille seg på terroristenes og terrororganisasjonenes side. Til tross for en trist start på de første timene av 2017, er vi fast bestemt på å opprettholde våre forventninger for det nye året, sa Erdogan i talen.

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu har fastslått at gjerningsmannen er blitt identifisert. Drapsmannen er fortsatt på frifot.

– Vi jobber med å fange ham, og har undersøkt huset der han bodde og sjekker hvem som har vært hans kontakter og har hjulpet ham, sier Cavusoglu.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder