VIL VÆRE SAMLENDE: President Recep Tayyip beskyldes ofte for å true mangfoldet i Tyrkia, men har i en ny tale lovet å gjøre det motsatte. Foto: Ozan Kose AFP

Erdogan lover å beskytte tyrkisk mangfold etter terroren

ISTANBUL (VG) I sin første tale etter terrorangrepet på nyttårsaften lover president Recep Tayyip Erdogan at ingen i Tyrkia skal «påtvinges andres livsstil».

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over tre år gammel

Etter nyttårsterroren som kostet 39 menneskeliv, advarte Erdogan mot at formålet med terroren var å skape splittelse mellom tyrkere og spre kaos i et allerede hardt presset Tyrkia.

Bakgrunn: Her skyter han seg inn på nattklubben

Derfor får hans første tale etter terrorangrepet stor oppmerksomhet, ettersom Erdogan fokuserer på det tyrkiske mangfoldet, noe han selv er blitt kritisert for å være en trussel mot.

– Ingen i verden eller i vårt land skal påtvinges samme livsstil som andre. Akkurat som at det er galt for dem som ikke liker bønnerop å trampe på en som ber, er det galt å bruke makt mot dem som ikke ber, sier Erdogan i en tale gjengitt i Hürriyet.

– Og akkurat som at vi ikke godtok at være døtre ble nektet adgang til universiteter når de brukte hodeplagg, skal vi utvise samme holdning dersom det motsatte skjer, fortsetter han.

Kommentar: Farvel, det sekulære Tyrkia

Samlende budskap

Selv om dette budskapet ikke er direkte knyttet til terrorangrepet, får det en slik betydning her i Tyrkia siden noen har hevdet at ofrene for terror begikk en syndig handling ved å feire nyttårsaften på vestlig vis i nattklubben Reina, der alkoholen er kjent for å flyte fritt.

Det samlende budskapet resonnerer også med landets mange minoriteter, ikke minst folkeslag fra Sentral-Asia, som føler seg utsatt fordi den antatte drapsmannen trolig kommer fra den regionen.

Les mer: Leter etter terroristen i innvandrerbydel

Erdogan lover i talen at han skal kjempe mot undertrykking, enten det kommer fra en minoritet som vil undertrykke majoriteten, eller dersom majoriteten angriper minoriteter.

– Jeg har tilbrakt livet med å kjempe mot dem som vil forvandle Tyrkia til et land der én gruppe forsøker å dominere andre, hevder Erdogan.

Reportasje fra Istanbul: Sikkerhetsvakt Fatih (36) drept nyttårsaften: Fryktet terror

Gir ikke opp mot terror

Han har også tatt opp kampen mot terror direkte, med følgende uttalelser:

– Å hevde at Tyrkia har overgitt seg til terrorisme vil være sidestilt med å stille seg på terroristenes og terrororganisasjonenes side. Til tross for en trist start på de første timene av 2017, er vi fast bestemt på å opprettholde våre forventninger for det nye året, sa Erdogan i talen.

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu har fastslått at gjerningsmannen er blitt identifisert. Drapsmannen er fortsatt på frifot.

– Vi jobber med å fange ham, og har undersøkt huset der han bodde og sjekker hvem som har vært hans kontakter og har hjulpet ham, sier Cavusoglu.

Les også

 1. Tyrkisk minister: Istanbul-angriperen er identifisert

  OSLO/ISTANBUL (VG) Nattklubbangriperen i Istanbul er identifisert, opplyser Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.
 2. Nyttårsdrapene: Leter etter terroristen i innvandrerbydel

  ISTANBUL (VG) I de siste dagene før han gjennomførte massakren på nyttårsaften, skal IS-terroristen ha skjult seg i…
 3. Sikkerhetsvakt Fatih (36) drept nyttårsaften: Fryktet terror

  ISTANBUL (VG) Sikkerhetsvakt Fatih Çakmak fryktet et angrep før han gikk på jobb på nyttårsaften, forteller familien VG…

Mer om

 1. Tyrkia

Flere artikler

 1. Pluss content

  Lover å holde Tyrkia samlet

 2. Kirgisisk etterretning: Mann (28) løslatt etter Istanbul-avhør

 3. Hvor mye kan tyrkerne tåle?

 4. To kinesere pågrepet etter nyttårsterror i Istanbul

 5. Tyrkia har fiender på alle kanter

Fra andre aviser

 1. Terror i Tyrkia

  Fædrelandsvennen
 2. Skal ha tilstått nattklubbmassakren

  Aftenposten
 3. Desperat jakt på terrorist som drepte 39 i Istanbul

  Aftenposten
 4. Sikkerhetspolitiet i Kirgisistan frikjenner mann for Istanbul-angrep

  Aftenposten
 5. Tyrkisk politi jakter på gjerningsmannen bak nyttårsmassakren

  Bergens Tidende
 6. Erdogan viste terroristens video under valgkampmøter

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no