10 ting Obama vil bli husket for

WASHINGTON D.C. (VG) «Yes we can» var Barack Obamas slagord i valgkampen. Men hva fikk han til, hvor feilet han og hvordan forandret han USA?

 • Marianne Vikås
 • Thomas Nilsson

Artikkelen er over tre år gammel

Fredag er det slutt. Barack Obama og hans familie flytter ut av Det hvite hus – inn kommer den 45. presidenten i USAs historie: Donald Trump.

Det Pulitzerpris-vinnende nettstedet Politifact.com har gjennomgått 533 valgløfter fra Obama gjennom to valgkamper, og sortert dem i tre kategorier ut fra hvilken grad de er satt ut i live. Her er resultatet:

* Valgløfter holdt: 48 prosent
* Delvis/kompromiss: 28 prosent
* Valgløfter brutt: 24 prosent
Gjennom de ti punktene under oppsummerer vi sakene som kommer til å prege ettermælet til USAs første svarte president:

1. Obamacare Da Demokratene hadde majoriteten i begge kamrene i Kongressen, fikk Obama gjort mye – blant annet å få gjennom hjertebarnet Obamacare. I dag er cirka 22 millioner amerikanere forsikret gjennom denne helseforsikringsordningen.

Den har gjort manges liv bedre, men er blitt kritisert både fordi øvrige forsikringer har blitt dyrere og fordi forsikringspremien på Obamacare nå stiger betydelig. Trump vil umiddelbart skrote ordningen og erstatte den med en ny. Uansett: Obama har klart det syv presidenter ikke klarte: Å gjøre helsehjelp til en rettighet.

Lest denne? Slik lager Obama trøbbel for Trump
2. Klima og miljø Obama gjorde disse to utfordringene til en fanesak, og det kommer utvilsomt til å prege hans ettermæle. I desember 2015 sluttet USA seg til Parisavtalen og forpliktet seg samtidig til å redusere utslippene av drivhusgasser.

Obama har omformet hele landets energipolitikk, samtidig som fornybar energi har skapt mange arbeidsplasser. Klimaskeptikeren Trump har imidlertid sagt at han vil trekke USA ut av klimaavtalen og avstå fra kutt i klimautslippene.

Så stor makt får Trump: 11 måter han kan bestemme over verden

KLIMA PÅ AGENDAEN: Obama kommer til å bli husket blant annet for sin kamp for klimaet. Dette bildet er tatt i California, et av mange steder i USA og resten av verden der erosjon spiser seg innover land. Foto: Josh Edelson AFP


3. Osama bin Laden – USA har gjennomført en operasjon som har drept Osama bin Laden, sa Obama 2. mai 2011. Terrorlederen ble skutt og drept i en militæroperasjon etter klarsignal fra Obama.

Drapet var en viktig symbolsk seier både for amerikanerne og for Obama som president. Nummer én på deres liste over de mest ettersøkte terroristene i verden var tatt ut, og den ultimate hevn etter 11. september-angrepene gjennomført.

Les også: Slik så Osama bin Ladens skjulested ut


4. Likekjønnet ekteskap I 2015 erklærte amerikansk Høyesterett at forbud mot ekteskap mellom personer av samme kjønn er grunnlovsstridig. Obama var den første sittende presidenten som støttet dette, og høstet mye ros – og kritikk.
Bakgrunn: Historisk seier for homofile i USA

5. Cuba
I mars i fjor skrev Obama historie da han besøkte Cuba som den første amerikanske presidenten på 88 år. Dermed var isfronten som har vart i mer enn 50 år brutt: De diplomatiske forbindelsene ble gjenopptatt, USA har åpnet ambassade i Havanna, amerikanske fly flyr nå til og fra Cuba – for å nevne noen av resultatene.

6. Guantánamo
Da Obama stilte til valg i 2008 var et av hans mest sentrale valgløfter å stenge fangeleiren i løpet av sitt første år som president. Den politiske motstanden gjorde at han aldri klarte å innfri valgløftet. Mange av fangene er sluppet fri eller overført til andre land under Obamas tid, men fremdeles sitter 55 personer fengslet der.
VGTV: Se de første levende bildene fra Guantánamo

7. Iran-avtalen
Et av Obamas største diplomatiske gjennombrudd var da USA i 2015 forhandlet frem en avtale med Iran om landets atomprogram der målet er å stanse alle muligheter for at de skal kunne utvikle en atombombe. Trump har gjentatte ganger sagt at han vil skrote hele avtalen, men under en nylig høring sa hans kandidat til forsvarsminister, James Mattis, at han vil beholde avtalen.

Bakgrunn: Dette betyr atomavtalen med Iran

8. Økonomien Da Obama kom til makten var USA inne i sin verste resesjon siden den store depresjonen på 1930-tallet. Pilene har gått oppover under Obama, men sinnet i et omfattende belte av befolkningen – særlig lavt utdannede hvite – har vært stor. Oppgangen fikk ikke innvirkning på deres liv, noe som førte til at mange av dem ga sin støtte til Trump i presidentvalget. Ti måneder etter at Obama kom til makten var arbeidsledigheten 10 prosent. I dag er den 4,7 prosent.

9. Utenrikspolitikken
Obama lovet å trekke USA ut av krigene i Irak og Afghanistan, noe han ikke klarte helt. Han lovet også å gjøre det som sto i hans makt for å forhindre nye kriger. At Obama unnlot å gripe direkte inn for å stanse borgerkrigen i Syria kommer til å henge ved hans ettermæle. Samtidig er forholdet mellom USA og Russland det dårligste på flere tiår. Obama rundet av sitt presidentskap med å innføre en rekke sanksjoner mot Russland som hevn for påstått hacking av valgprosessen.

Naboer til påstått spionbase: – Alltid lurt på hva russerne gjorde her

UNNLOT: Obama grep ikke drepte inn i Syria-krigen. Her fra Aleppo lille julaften i fjor. Foto: George Ourfalian AFP


10. Innvandring I 2014 ga Obama nærmere fem millioner innvandrere som oppholdt seg ulovlig i USA mulighet til lovlig opphold, noe som skapte stor oppstandelse blant Republikanere. Et av Obamas større nederlag er da han ikke fikk gjennom den såkalte «Dream Act», som ville gjort det mulig for 1,7 millioner unge papirløse innvandrere å få midlertidig arbeidstillatelse, mulighet til å studere og ta førerkort.

Han fikk imidlertid igjennom en mindre versjon av loven, som stanset utvisningen av unge innvandrere og åpnet for at de kan få lovlig opphold. Trump har sagt at han vil deporterte alle papirløse innvandrere, men har senere moderert seg til de som har et kriminelt rulleblad.


****
Da VG nylig besøkte området rundt Det hvite hus i Washington D.C. var det en jevn strøm av skuelystne som ville se huset Donald Trump snart skal flytte inn i. Vi stilte fem av dem det samme spørsmålet:

– Hvordan vil du huske Obama?
Se hva de svarte i bildespesialen under:

Les også

 1. Erna Solberg i stort nyttårsintervju: – 2016 har gått bedre enn jeg trodde

  STATSMINISTERBOLIGEN, OSLO (VG): Erna Solberg føler avmakt når hun ser bildene fra Aleppo, og tror forholdet til USA…
 2. 12 kontroversielle Trump-tweets etter valget

  Snart blir Donald Trump USAs 45. president. Allerede er han…
 3. Trump roser «Brexit» – mener EU er på randen av kollaps

  Donald Trump roser Brexit, flørter med Putin – og vil ikke legge ned Twitter-kontoen sin når han fredag blir verdens…
 4. En Trump-mur til besvær

  Sagaen om Trumps Mexico-mur ruller videre.
 5. Trump lover «veldig, veldig elegant» presidentinnsettelse

  Å sverges inn som USAs president krever at man kan framsi eden på 35 ord, men Donald Trump vil i tillegg krydre…
 6. 89-åring sparket av Trump etter 60 år som kunngjører

  Via en e-post fikk 89-åringen Charlie Brotman beskjed om at han ikke skal være annonsør under presidentinnsettelsen…
 7. Verden og Trumps USA

  Verden går usikre tider i møte med Donald Trump. Men, høringene av hans viktigste medarbeidere gir grunn til forsiktig…

Mer om

 1. Barack Obama
 2. USA
 3. Demokratene, USA

Flere artikler

 1. Slik lager Obama trøbbel for Trump

 2. Trump skryter av aksjon mot ulovlige innvandrere

 3. Trump versus Obama: Den første måneden som president

 4. Slik har Trump moderert valgløftene

 5. Pence: Førsteprioritet å oppheve Obamacare

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder