...med mindre de er homofile

ÅPNER DØRENE: Canadas nye statsminister Justin Trudeau ambisiøse mål om å ta imot 25.000 flyktninger før nyttår blir ikke nådd, men landet lover å bli ferdige innen utgangen av februar. Foto: Paul Chiasson , Ap

Skal ta imot 25.000 flyktninger: Canada sier nei til enslige mannlige flyktninger

Canada vil ta imot tusenvis av syriske barn, kvinner og familier. Av sikkerhetshensyn ønsker de imidlertid ikke å åpne grensene for enslige mannlige asylsøkere.

 • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

Canadas ferske statsminister Justin Trudeau og Det liberale partiet, som vant en historisk seier forrige måned, har sikret seg et stort flertall i parlamentet.

Før valget lovet 43-åringen at han vil legalisere marihuana, heve skattene for de med best økonomi, styrke landets offentlige helsevesen, samt avslutte Canadas engasjement i de alliertes luftkrig mot IS.

En av regjeringens mest ambisiøse mål var å ta imot 25.000 syriske flyktninger i løpet av desember.

– Målet er fortsatt å ta imot 25.000 syriske flyktninger innen 1. januar, gjentok Trudeau i et intervju tidligere denne måneden, ifølge NTB.

Den endelige planen for hvordan syrerne skal bosettes, integreres og i første omgang fraktes til landet, ble lagt frem tirsdag.

Der slo myndighetene fast at de bare vil klare å hente 10.000 asylsøkere før nyttår, men forplikter seg samtidig til å ta imot ytterligere 15.000 innen utgangen av februar neste år.

En av de mer kontroversielle punktene i den nye flyktningplanen er at kanadiske myndigheter, av sikkerhetshensyn, vil nekte å ta imot enslige mannlige asylsøkere, ifølge den kanadiske rikskringkasteren CBC og avisen Ottawa Citizen.

Fått med deg? Flyktninger inn og elever ut - Olav Thon får 35 ganger mer i leieinntekt

Vil slippe inn homofile

Tirsdag skriver Ottawa Citizen at myndighetene åpner for å slippe inn enslige mannlige asylsøkere som er homofile, men at planen fortsatt er å primært ta inn enslige kvinner, mindreårige og familier.

Ifølge CBC melder regjeringen tirsdag kveld at følgende personer vil bli vurdert for det nye flyktningprogrammet:

«Familier, kvinner, homofile og lesbiske, enslige menn som er sårbare på grunn av deres deltakelse i LGBT-miljøet eller de som reiser med sine foreldre som en del av en familie».

Forkortelsen LGBT brukes som en samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Husker du? Syriske flyktninger vil flykte fra Norge

NDP-politiker Thomas Mulcair etterlyser ifølge nyhetsbyrået AFP svar på hvordan myndighetene skal prioritere i utvelgelsesprosessen.

– Vil en ung mann, som har mistet begge sine foreldre, bli ekskludert fra flyktningprogrammet? Vil en homofil mann som rømmer fra forfølgelse i hjemlandet bli ekskludert? Vil en enkemann som flykter fra IS etter å ha sett hele familien bli drept, bli ekskludert?

Lederen for provinsen Quebec, Phillippe Couillard, mener at myndighetene fokuserer på å ta imot de mest sårbare flyktningene.

– Alle flyktningene er sårbare, men noen er mer sårbare enn andre, for eksempel kvinner, familier og personer fra religiøse minoriteter som blir undertrykket, sier Couillard, men legger samtidig til at enslige menn ikke skal «ekskluderes».

Sett denne? Ungarns statsminister: – Alle terroristene er migranter

Saken fortsetter under bildet.

DEMONSTRERTE FOR FLYKTNINGER: I september møtte flere tusen kanadiere opp i Toronto for å oppfordre myndighetene til å si ja til å ta imot flere syriske flyktninger. Foto: Darryl Dyck , Ap

Koster 8 milliarder

Kanadiske myndigheter og FN har i flere uker jobbet med å intervjue og kartlegge hvilke flyktninger som skal inkluderes i det nye flyktningsprogrammet.

Flere militærbaser i byene Toronto, Montreal og Edmonton er allerede klargjort til å motta rundt hundrevis av flyktninger per dag den neste måneden, men man vet foreløpig lite om hvordan og hvor i landet flyktningene etter hvert skal bosettes.

Regjeringen har ifølge britiske The Guardian satt av i underkant av 8 milliarder kroner til flyktningprogrammet de neste seks årene, men utelukker ikke at den totale kostnaden vil bli langt høyere.

Ifølge CBC vil myndighetene leie inn flere fly for å å frakte alle flyktningene, mens militære transportfly skal bistå ved behov.

Les også: Dette kan bli det nye «asyl-fengselet»

Norge vil returnere enslige asylsøkere

Her i landet har UDI advart enslige, afghanske menn som krysser grensen via Russland, om at de risikerer å bli sendt tilbake til Afghanistan - og ikke til Russland.

I et VG-intervju tidligere denne måneden, fortalte statsminister Erna Solberg at det er viktig at noen av asylsøkerne sendes til Kabul, for å skremme andre fra å komme til Norge.

– Da vil det sende et tydelig signal dersom disse sakene behandles raskt, og at de som ikke skal ha opphold returneres. Vi returnerer for eksempel enslige, afghanske menn til intern flukt i Afghanistan, ved at de sendes til Kabul. De returneres altså ikke til Russland.

Les også

 1. Skandaleordfører valgt inn i bystyret

  Tross flere narkotika-skandaler og alvorlig sykdom er…
 2. Kevin (58) hylles som helt etter terrorangrepet

  Kevin Vickers (58) skal være mannen som drepte terroristen som kom seg inn i Canadas nasjonalforsamling og begynte…
 3. Highway 16-seriemorder funnet skyldig i fire drap

  Juryen fant Cody Legebokoff (24) skyldig i fire overlagte drap. Han er en av Canadas yngste seriemordere gjennom tidene.
 4. Nye Snowden-lekkasjer: Canada driver massiv internett-overvåking

  Canadisk etterretning driver massiv overvåking av internett, viser en rapport som er lekket av den amerikanske…
 5. Minst fem døde da hvalsafari-båt forliste i Canada

  26 passasjerer var om bord da båten dro ut for å lete etter hvaler søndag.

Mer om

 1. Canada
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. De tar imot flyktningene Trump ikke vil ha

 2. Her sponser de flyktninger

 3. Trump: – Nord-Korea er et stort, stort problem

 4. Ja, Rolness, vi taler flyktningenes sak

 5. Amnesty: Tyrkia tvinger syrere tilbake til «sikker sone»

Fra andre aviser

 1. Canada ønsker flyktningene velkommen

  Bergens Tidende
 2. NOAS: – Norsk barnehjem i Kabul kan bli et terrormål

  Aftenposten
 3. Mens Stortinget diskuterer oktoberbarna, planlegger regjeringen å sende dem til Kabul

  Bergens Tidende
 4. Mens Stortinget diskuterer oktoberbarnas skjebne, planlegger Regjeringen å sende dem til norsk barnehjem i Kabul

  Aftenposten
 5. Norge får returavtale med Tyrkia

  Bergens Tidende
 6. Trump og Trudeau slo et slag for godt naboskap

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder