KJØRER PÅ: Donald Trump plukket tirsdag nok en seier på vei til landsmøtet i juli. Her fra et møte i Alberquerque i New Mexico tirsdag. Foto: Jonathan Ernst Reuters

Trump vant nominasjonen i Washington

Som den eneste kandidaten som fortsatt driver valgkamp, sikret Donald Trump seieren i nominasjonsvalget i delstaten Washington uten problemer.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

De første resultatene gir Trump en oppslutning på nesten 78 prosent, mens Ted Cruz og John Kasich fortsatt får støtte fra 8-10 prosent hver. Før tirsdagens valg hadde Trump sikret seg 1175 landsmøtedelegater, men en liten andel av disse er ikke forpliktet til å stemme på ham på landsmøtet i Cleveland i juli. Der trenger han 1237 stemmer for å sikre seg nominasjonen.

Nærmer seg

Delstaten i det nordvestlige hjørnet av USA sender 44 delegater til landsmøtet, så selv etter at disse er tatt med, kan ikke eiendomsmagnaten fra New York formelt innkassere en sikker seier. I praksis er det likevel så godt som umulig å fravriste ham nominasjonen som Republikanernes kandidat til presidentvalget i desember.

Washington Post: Kaller Listhaug «en av Europas Donald Trumps»

Tirsdag kunngjorde for øvrig Rick Santorum at han formelt stiller seg bak Trumps kandidatur.

Santorum var selv en av de 17 håpefulle som forsøkte å bli republikansk presidentkandidat, men trakk seg allerede i februar. Han har tidligere støttet Marco Rubio, men også Rubio er for lengst ute av dansen.

Avgjort i mars

Demokratene holdt nominasjonsmøter i Washington i slutten av mars, og de endte klart i favør Bernie Sanders. Han sikret seg 74 delegater mot 27 vanlige og 10 superdelegater til Hillary Clinton.

Sammenlagt leder Clinton fortsatt klart på sin mer venstrevridde rival, men heller ikke hun kan innkassere seieren på forhånd. Nesten en firedel av hennes delegater er såkalte superdelegater, som kan ombestemme seg helt fram til avstemningen på landsmøtet. Demokratene avholder sitt landsmøte i Philadelphia uken etter Republikanernes møte.

Kommentar: Trump er et speilbilde av oss selv

Alt tyder på at høstens presidentvalg blir et oppgjør mellom Clinton og Trump, men formelt må vi altså vente til slutten av juli før de er nominert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder