STØTTER SNOWDEN: En mann med en bærbar datamaskin med et klistremerke som tar til orde for å gi den spionsiktede varsleren asyl, mens han lytter til en høring om NSAs aktiviteter i Tyskland. Foto:Thomas Peter,Reuters

Ni av ti som overvåkes av NSA er vanlige folk

Kun 10 prosent av dem som overvåkes på nettet av USAs etterretningstjeneste NSA, er personer som er lovlig plukket ut for overvåking, ifølge lekkede Snowden-dokumenter.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge Washington Post viser en studie av en stor samling overvåkede samtaler som er lekket av den spionsiktede varsleren Edward Snowden, at ni av ti som er overvåket på nettet er vanlige nettbrukere fra hele verden, også USA.

Mer enn halvparten av filene inneholdt «navn, e-postadresser eller andre detaljer som ifølge NSA tilhører borgere eller beboere i USA».

Men NSA finner også interessante opplysninger. Washington Post skriver at filene inneholder nye avsløringer om «et hemmelig, oversjøisk atomprosjekt, dobbeltspill fra en angivelig alliert, en militær katastrofe som tilstøtte en ikke-vennlig makt og identiteten til aggressive inntrengere i datanettverk i USA».

Avisen fant også overvåkingsdokumenter som førte til pågripelsen av indonesieren Umar Patek, som i 2012 ble dømt til 20 års fengsel for Bali-bombene som drepte 209 personer i 2002.

Flere andre filer handlet imidlertid om langt mer trivielle ting. Kjærlighet, utroskap, politiske og religiøse diskusjoner og økonomiske bekymringer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder