GLEDESRUS: NASA-forskerne Geoff Yoder, Diane Brown, Scott Bolton og Rick Nybakken kan slippe jubelen løs etter at Juno kom seg inn i bane rundt Jupiter. Foto: Robyn Beck AFP

Juno i bane rundt Jupiter

NASAs romsonde Juno har kommet seg i bane rundt Jupiter.

Birk Tjeldflaat Helle
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Velkommen til Jupiter, sier en stemme over NASAs radio, ifølge The Guardian.

Etter fem farefulle år i verdensrommet kunne NASAs forskere på USAs nasjonaldag endelig slippe jubelen løs.

– Dette er den ene gangen jeg ikke bryr meg om å sitte fanget i et rom uten vinduer på selveste 4. juli, sier Scott Bolton, Junos hovedforsker, ifølge NASA.

OPPSKYTINGEN: 5. august 2011 ble Juno skutt opp. Foto: Terry Renna AP

Den ubemannede romsonden skal gjennomføre 30 omløp rundt planeten i løpet av en periode på ett år for å skaffe mer kunnskap om planetens atmosfære og sammensetning.

Les også: Astronauter hørte merkelig musikk på månens bakside

– Juno vil søke etter hint om vår begynnelse – hvordan alt startet. Men disse hemmelighetene er god gjemt sier Scott Bolton, Junos hovedforsker, ifølge New York Times.

Legofigurer i aluminium

Overfarten fra jorda til Jupiter beskrives som uhyre kompleks og ifølge forskerne var det lite som skulle til for at det skulle feile.

– Vi klarte nettopp det vanskeligste NASA noen gang har gjort, sier Scott Bolton, ifølge The Guardian.

Jupiter er mest sannsynlig den første planeten i solsystemet som ble skapt og kan derfor kan hjelpe oss med å forstå mer av andre planeters skapelse. Forskerne er spesielt interesserte i å finne ut hvor mye vann det er på planeten og om den har en hard kjerne.

Les også: NASA tror det kan være liv på Jupiters måne

Romsonden ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida 5. august og har kostet 1,1 milliarder dollar – i overkant av ni milliarder kroner.

Juno er ubemannet, men har tre legofigurer om bord.

Kilde: VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder