NESTE GENERASJON: Phillip Reid ( 27) læres opp til å bli skipper. Det er hans fremtid  Jimmy Buchan nå kjemper for. De mener begge yrkesfiskere vil få det mye bedre utenfor EU.
NESTE GENERASJON: Phillip Reid ( 27) læres opp til å bli skipper. Det er hans fremtid Jimmy Buchan nå kjemper for. De mener begge yrkesfiskere vil få det mye bedre utenfor EU. Foto: Harald Henden VG

Fiskere i Storbritannia: EU ødelegger næringen

UTENRIKS

PETERHEAD (VG) De fleste skottene er positive til EU, men de skotske fiskerne kjemper for å bryte ut av et EU de mener kveler lokalsamfunn og tapper landet for penger.

Publisert:

– Jeg har til gode å møte én fisker som ikke vil forlate EU. Sytti prosent av all fisk som fanges i Europa, fanges et sted rundt de britiske øyene. Og vi i Storbritannia får snaue 14 prosent av disse 70 prosentene. Synes du det er en god deal? spør Jimmy Buchan, skipper på Amity II.

Vi er i Peterhead, for øvrig Ålesunds «tvillingby», tre kvarters kjøring nordøst fra Aberdeen. Dette er Europas største havn for hvitfisk. Her eies lufta av de overdimensjonerte måkene og duften av ramsalt sjø kiler i nesen. Mens Skottland utmerker seg som mer EU-vennlig enn resten av Storbritannia, kjemper innbyggerne i fiskebyen Peterhead mot flertallet av sine landsmenn, for en brexit.

LES OGSÅ VG-SPESIALEN «SLAGET OM EU»: 23. juni går britene til urnene for å bestemme om de vil forlate EU. Resultatet kan få enorme konsekvenser for hele Europa.

Skipper Jimmy Buchan sier han nå vil ta av hanskene og slåss, for fremtiden til næringen og lokalmiljøet.

– Det er på tide å våkne opp og lære av flere tiår med feil i EU. Det går ikke an å ha et rigid system som alle land skal følge, når det dreier seg om lokale næringer i små miljø med de variasjonene det naturlig nok innebærer. Byråkratene som sitter og bestemmer i Brussel er sikkert smarte folk, men de har aldri vært på en båt, roper Buchan fra styrehuset til den 70 fot lange båten.

Ekspertadvarsel: – Stemmer britene seg ut av EU, vil det bli totalt kaos

92 prosent vil ut

Det var andre tider da Buchan kom inn i bransjen. Han har fisket siden han kunne gå, sier han til VG. Han forteller om da han som liten pjokk stabbet rundt nede ved sjøen og snudde fjæresteiner for å sanke mest mulig tangsprell. Om den utrolige følelsen av å en kjempefangst. Den samme følelsen som driver han nå, 50 år etter. Men nå er forholdene tøffere.

Sinn Fein-politiker i Nord-Irland: – En katastrofe for oss alle om vi sier nei til Europa

Briter i Tyskland trygler: Ikke meld oss ut av EU!

Mens Storbritannia under ett har fordelt seg relativt jevnt mellom «bli» – og «forlat» i meningsmålingene før EU-avstemningen, med et lite ja-til-EU-flertall de siste dagene, er det liten tvil om hva fiskere flest vil stemme den 23. juni. En ny studie fra universitetet i Aberdeen viser at hele 92 prosent av yrkesfiskere i Storbritannia vil stemme for å forlate EU. Enda litt flere, 93 prosent av de spurte, mente også at industrien ville tjene mer på å ikke være med i EU, skriver SVT TV.

– Det er masse fisk i havet. Vi har bedre utstyr til å fiske enn før. Men kvotene fra EU har gått ned, så det er mye vanskeligere å tjene penger. Vi har måttet krympe vår flåte, mens andre europeiske land som Spania og Frankrike trekker opp mot våre fiskerike farvann og tar det de får. Jeg sier ikke at ingen andre skal få tilgang til fisken her, men vi burde få brorparten av den, sier Buchan.

De er partifeller. De var venner. Nå er David Cameron og Boris Johnson erkefiender

Misunner norske fiskere

På verdensbasis er fisk den nest største eksportartikkelen fra Skottland etter whisky. Fiskenæringen sørger for tusenvis av jobber og milliarder av kroner i inntekter.

– Dette er jo vår stolthet! Denne flotte naturressursen som skapes av nettopp det som er så unikt med landet vårt: Det rufsete, våte og kalde været som gir fantastisk sjømat, sier Jimmy Buchan.

Lurer du på hva brexit er? Britene er også forvirret

Ynge Kvistads kommenterer en eventuell brexit: Selve utmeldingsprosessen har et syvårsperspektiv. I mellomtiden vil alt flyte.

Buchans «Amity II» fanger kreps. Rundt 60–70 tonn i året drar han inn av krepsedyret. «Norway lobster», kaller de det her, og nettopp norske fiskere ser han på med misunnelse.

– De får jo fiske mange ganger det jeg får! Jeg har bare en oppfordring til nordmenn: Hold på uavhengigheten deres. Fortsett å ha kontroll på deres egen skjebne. Det sekundet du legger skjebnen din i hendene på en EU-byråkrat går det gale veien, sier han, mens de gigantiske måkene sirkler over båten.

Vil du gi opp å være fisker hvis Storbritannia den 23. juni stemmer for å bli i EU?

– Etter 40 år kommer jeg ikke til å skifte yrke, nei. Jeg er på slutten av min karriere, nå driver jeg og lærer opp unge Phillip til skipper. Det er han som er fremtiden. Og jeg er villig til å kjempe hardt for denne kommende generasjonens fremtid. Det dreier seg om alle lokalsamfunn på kysten. Selv om det å bli i EU er en mer forutsigbar fremtid enn å forlate unionen, så er det en sjanse jeg er klar for å ta. Slik det er nå har vi ingenting å tape og alt å vinne, mener fiskeren.

Advarer mot Brexit: – Stemmer britene seg ut av EU vil det bli totalt kaos

Her kan du lese mer om