NESTE GENERASJON: Phillip Reid ( 27) læres opp til å bli skipper. Det er hans fremtid Jimmy Buchan nå kjemper for. De mener begge yrkesfiskere vil få det mye bedre utenfor EU. Foto: Harald Henden VG

Fiskere i Storbritannia: EU ødelegger næringen

PETERHEAD (VG) De fleste skottene er positive til EU, men de skotske fiskerne kjemper for å bryte ut av et EU de mener kveler lokalsamfunn og tapper landet for penger.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg har til gode å møte én fisker som ikke vil forlate EU. Sytti prosent av all fisk som fanges i Europa, fanges et sted rundt de britiske øyene. Og vi i Storbritannia får snaue 14 prosent av disse 70 prosentene. Synes du det er en god deal? spør Jimmy Buchan, skipper på Amity II.

Vi er i Peterhead, for øvrig Ålesunds «tvillingby», tre kvarters kjøring nordøst fra Aberdeen. Dette er Europas største havn for hvitfisk. Her eies lufta av de overdimensjonerte måkene og duften av ramsalt sjø kiler i nesen. Mens Skottland utmerker seg som mer EU-vennlig enn resten av Storbritannia, kjemper innbyggerne i fiskebyen Peterhead mot flertallet av sine landsmenn, for en brexit.

LES OGSÅ VG-SPESIALEN «SLAGET OM EU»: 23. juni går britene til urnene for å bestemme om de vil forlate EU. Resultatet kan få enorme konsekvenser for hele Europa.

SENTRALT FOR LOKALSAMFUNNET: I den lille byen Peterhead nord for Aberdeen ønsker mange av fiskerne å forlate EU. Søndag byttet de trål på båten og gjorde seg klar for en ny dag med fangst i Nordsjøen. Foto: Harald Henden VG

Skipper Jimmy Buchan sier han nå vil ta av hanskene og slåss, for fremtiden til næringen og lokalmiljøet.

– Det er på tide å våkne opp og lære av flere tiår med feil i EU. Det går ikke an å ha et rigid system som alle land skal følge, når det dreier seg om lokale næringer i små miljø med de variasjonene det naturlig nok innebærer. Byråkratene som sitter og bestemmer i Brussel er sikkert smarte folk, men de har aldri vært på en båt, roper Buchan fra styrehuset til den 70 fot lange båten.

Ekspertadvarsel: – Stemmer britene seg ut av EU, vil det bli totalt kaos

92 prosent vil ut

Det var andre tider da Buchan kom inn i bransjen. Han har fisket siden han kunne gå, sier han til VG. Han forteller om da han som liten pjokk stabbet rundt nede ved sjøen og snudde fjæresteiner for å sanke mest mulig tangsprell. Om den utrolige følelsen av å en kjempefangst. Den samme følelsen som driver han nå, 50 år etter. Men nå er forholdene tøffere.

Sinn Fein-politiker i Nord-Irland: – En katastrofe for oss alle om vi sier nei til Europa

TRAVLE JOBBDAGER: Skotske myndigheter mener EU-medlemskapet er i «fiskernes beste interesse». Men fiskerne mener noe annet.De misunner norske fiskere forholdene utenfor EU. Foto: Harald Henden VG

Briter i Tyskland trygler: Ikke meld oss ut av EU!

Mens Storbritannia under ett har fordelt seg relativt jevnt mellom «bli» – og «forlat» i meningsmålingene før EU-avstemningen, med et lite ja-til-EU-flertall de siste dagene, er det liten tvil om hva fiskere flest vil stemme den 23. juni. En ny studie fra universitetet i Aberdeen viser at hele 92 prosent av yrkesfiskere i Storbritannia vil stemme for å forlate EU. Enda litt flere, 93 prosent av de spurte, mente også at industrien ville tjene mer på å ikke være med i EU, skriver SVT TV.

– Det er masse fisk i havet. Vi har bedre utstyr til å fiske enn før. Men kvotene fra EU har gått ned, så det er mye vanskeligere å tjene penger. Vi har måttet krympe vår flåte, mens andre europeiske land som Spania og Frankrike trekker opp mot våre fiskerike farvann og tar det de får. Jeg sier ikke at ingen andre skal få tilgang til fisken her, men vi burde få brorparten av den, sier Buchan.

De er partifeller. De var venner. Nå er David Cameron og Boris Johnson erkefiender

KJEMPER FOR FREMTIDEN: Det handler om er å beskytte våre egne lokalsamfunn og sørge for at de bevares. Fisk er en begrenset ressurs og vi har vi har ikke nok til å kunne dele ut det vi har til alle de andre EU-landene, mener Phillip Reid (27) som trenes opp til å ta over båten av Jimmy Buchan (55). Foto: Harald Henden VG

Misunner norske fiskere

På verdensbasis er fisk den nest største eksportartikkelen fra Skottland etter whisky. Fiskenæringen sørger for tusenvis av jobber og milliarder av kroner i inntekter.

– Dette er jo vår stolthet! Denne flotte naturressursen som skapes av nettopp det som er så unikt med landet vårt: Det rufsete, våte og kalde været som gir fantastisk sjømat, sier Jimmy Buchan.

Lurer du på hva brexit er? Britene er også forvirret

KREPSEGARN: Jimmy Buchan fanger rundt 60-70 tonn kreps i garnene sine årlig. Han mener jobbhverdagen har blitt mye tøffere etter EU fiskerne måtte forholde seg til EUs regler. Foto: Harald Henden VG

Ynge Kvistads kommenterer en eventuell brexit: Selve utmeldingsprosessen har et syvårsperspektiv. I mellomtiden vil alt flyte.

Buchans «Amity II» fanger kreps. Rundt 60–70 tonn i året drar han inn av krepsedyret. «Norway lobster», kaller de det her, og nettopp norske fiskere ser han på med misunnelse.

– De får jo fiske mange ganger det jeg får! Jeg har bare en oppfordring til nordmenn: Hold på uavhengigheten deres. Fortsett å ha kontroll på deres egen skjebne. Det sekundet du legger skjebnen din i hendene på en EU-byråkrat går det gale veien, sier han, mens de gigantiske måkene sirkler over båten.

Vil du gi opp å være fisker hvis Storbritannia den 23. juni stemmer for å bli i EU?

– Etter 40 år kommer jeg ikke til å skifte yrke, nei. Jeg er på slutten av min karriere, nå driver jeg og lærer opp unge Phillip til skipper. Det er han som er fremtiden. Og jeg er villig til å kjempe hardt for denne kommende generasjonens fremtid. Det dreier seg om alle lokalsamfunn på kysten. Selv om det å bli i EU er en mer forutsigbar fremtid enn å forlate unionen, så er det en sjanse jeg er klar for å ta. Slik det er nå har vi ingenting å tape og alt å vinne, mener fiskeren.

Advarer mot Brexit: – Stemmer britene seg ut av EU vil det bli totalt kaos

HANSKENE AV: Avgjørelsene om hvor og hvor mye vi kan fiske er tatt av byråkrater i Brussel som ikke har peiling, mener yrkesfisker Jimmy Buchan (55). Nå «tar han av hanskene» for å kjempe for at Storbritannia skal forlate EU etter folkeavstemningen 23. juni. Foto: Harald Henden VG

Les også

 1. Advarer mot Brexit: – Stemmer britene seg ut av EU, vil det bli totalt kaos

  BRUSSEL (VG) Bryter Storbritannia ut av EU kan det oppstå panikk i unionen, mener ekspert på europeisk politikk.
 2. I Storbritannia krangler partitopper om EU: De er partifeller. De var venner. Nå er David Cameron og Boris Johnson erkefiender

  LONDON (VG) Britenes statsminister David Cameron ville holde folkeavstemning for å roe EU-bråket i sitt eget…
 3. Lurer du på hva brexit er? Britene er også forvirret

  BRUSSEL (VG) Over halvparten av britene forstår ikke hva hva det vil innebære å forlate EU.
 4. Kommentar: Brexit-frykt: Børsras på 1300 milliarder kr på fire dager

  LONDON (VG) Om en uke kan Storbritannias EU-medlemskap være over. Men selve utmeldingsprosessen har et syvårsperspektiv.
 5. EUs tapte ære

  Europeerne er i ferd med å miste troen på EU. Et Brexit kan utløse folkeavstemminger på Kontinentet.
 6. John Major: – Bedragersk EU-kampanje

  Storbritannias tidligere statsminister John Major sier det føres en «bedragersk» kampanje for å få landet ut av EU.
 7. Flertall av briter vil forlate EU

  To ferske meningsmålinger viser et flertall blant briter for å forlate EU.
 8. Kommentar: Brexit kan smitte til andre EU-land

  Tilhengerne av et samlet Europa vil få en stri tørn om Storbritannia velger å forlate EU.
 9. Kommentar: De unge avgjør britenes EU-valg

  Eurofile popartister og progressive rockeband med et bankende hjerte for Europa kan motvillig føre Storbritannia ut av…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder