HEFTIG PAR: I den engelske byen Bristol har det dukket opp et veggmaleri som forestiller at Republikanernes presidentkandidat Donald Trump kliner til med brexit-general Boris Johnson – et motiv som er tydelig inspirert av det såkalte «Broderkysset» på Berlinmuren, med kommunistlederne Leonid Bresjnev og Erich Honecker. Foto: Geoff Caddick Afp

Donald og Boris kan bli Knoll og Tott i internasjonal politikk

PRIO-direktøren: – De er uprøvd i noe som helst verv som har å gjøre med utenrikspolitikk

Verden har ikke vært mer usikker på flere tiår, samtidig som Donald Trump (70) og Boris Johnson (52) kan bli Knoll og Tott i internasjonal politikk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Fantastisk, sa Donald Trump (70) om resultatet av folkeavstemningen i Storbritannia, etter at han landet i Skottland - samme dag som hele Europa våknet med et gisp til nyheten om at et flertall av britene hadde stemt ja til å melde seg ut av EU. Dette er første gang et medlemsland melder seg ut av unionen.

Trump mener det nå ser ut til at EU er i ferd med å kollapse, og ser paralleller til det som skjer i USA.

– Folk vil ta landet tilbake, og de ønsker selvstendighet. De er lei av å se folk ta dumme valg, akkurat som amerikanere er lei av det samme, sa Trump.

Ny PRIO-rapport: Disse konfliktene tar flest liv

Trump-besøk dagen derpå

Donald Trump mener at med et nei til EU tok britene tilbake kontroll over landet sitt.

– De er sinte på grunn av grensene, de er sinte over at folk kommer inn i landet og tar over, ingen vet en gang hvem de er, sier Trump, som tror andre land vil følge Storbritannias eksempel.

– Jeg tror virkelig det, og jeg tror det vil skje i USA, sier Trump, som sammenlignet brexit med sin egen presidentkampanje i USA.

– Amerikanerne vil ha muligheten til å avvise den globale elitens styre, og omfavne virkelig forandring som gir en regjering av og for folket, sa Trump og la til:

– Jeg håper Amerika ser på, det vil snart bli tid for å tro på Amerika igjen.

Det amerikanske republikanske partiets antatte presidentkandidat ankom Skottland i går, blant annet for å se til sine to golfanlegg, og skal ikke ha planlagt politiske møter. Skottene har for øvrig lenge vært de mest EU-positive i Storbritannia, og 62 prosent av velgerne i Skottland stemte for fortsatt britisk EU-medlemskap.

Det var imidlertid ikke nok, for samlet sett stemte knappe 52 prosent av britiske velgere for at landet skal forlate EU.

Se hvordan britene stemte: Slik splitter brexit Storbritannia

Les veiledningen: Slik skiller du deg fra EU - steg for steg

Artikkelen fortsetter under bildet.

HODEPINE: En ung demonstrant protesterer utenfor parlamentet i sentrum av London, dagen etter folkeavstemningen der britene sa ja til utmelding av EU. Foto: Mary Turner Getty Images

Intern maktkamp

David Cameron (49) måtte i går bite i seg det bitre politiske nederlaget, og kjempet mot tårene da han trakk seg som statsminister. Ikke bare har han «fucked up», som enkelte satirenettsteder i går beskrev det, han har også tapt den interne krigen mot sin partifelle og erkerival Boris Johnson (52).

Brexit-kampanjens populære general og «bad boy» er nå favoritt til å overta som britenes regjeringssjef i høst. Selv om EU-ledelsen nå ønsker å starte prosessen med å løsne Storbritannia fra sine bånd med unionen, har ikke Johnson selv hastverk med utmeldingen.

Norsk sjeføkonom: Kan true freden i Europa

Fargerik

Johnson har en mildt sagt fargerik bakgrunn. Med navnet Alexander Boris de Pfeffel Johnson er han oldebarn av en tyrkisk journalist, som en kort stund var minister i Det osmanske riket. Han har også tyske og franske aner og ga først i 2006 opp den amerikanske delen av sitt doble statsborgerskap.

Hans første møte med EU-byråkratiet i Brussel fikk han allerede som barn, da hele familien hans flyttet til EU-hovedstaden fordi faren hadde fått jobb i EU-kommisjonen. Han lærte seg fransk flytende, og returnerte senere som korrespondent for storavisen The Daily Telegraph – etter å ha fått sparken fra konkurrenten The Times, på grunn av fabrikkering av et sitat.

VG-kommentar: Brexit har krevd sine første menneskelige ofre

Artikkelen fortsetter under VGTV-innslaget.

EU-kritisk

Han etablerte seg raskt som en av de få EU-kritiske journalistene i byen, men har selv fått sterk kritikk fra kolleger, som mener han ofte leverte overdrevent kritiske og direkte usanne rapporter med mål om å diskreditere EU.

– Alt jeg skrev fra Brussel var som å kaste steiner over muren rundt hagen, og høre det utrolige smellet fra drivhuset på den andre siden i England, da alt jeg skrev fra Brussel hadde denne utrolige, eksplosive effekten på Tory-partiet, og det ga meg virkelig denne merkelige følelsen av makt, har Boris Johnson tidligere uttalt.

En av hans sterke kritikere, tidligere korrespondent-kollega og utenriksredaktør i den konkurrerende avisen The Times, Martin Fletcher, skrev i en Facebook-post for noen dager siden at Johnsons rapporter også hadde eksplosiv effekt i resten av de britiske mediene.

Merkel om brexit: – Et vendepunkt for Europa

– Kjemper mot EU-karikatur

– De var så mye mer morsomme enn de vanligvis tørre og komplekse sakene fra Brussel. Redaktørene i andre aviser, spesielt, men ikke bare tabloidavisene, startet å presse sine egne korrespondenter til å overgå Boris Johnsons rapporter. Da min tid startet i Brussel ønsket redaktørene bare saker om ansiktsløse byråkrater i Brussel som påtvinger absurde regler på Storbritannia, eller konspirerer med europeerne mot oss, eller britiske statsministere som kjemper mot et fiendtlig kontinent. De fleste medier var ikke i stand til å se EU gjennom noen annen linse. De var kun interessert i denne fortellingen, skriver Martin Fletcher.

– Boris Johnson fører kampanje mot karikaturen av EU, som han selv har skapt. Han kjemper mot et stort sett fiktivt EU som ikke har noen tilknytning til virkeligheten, mener den tidligere utenriksredaktøren og legger til:

– Johnson kan være morsom og underholdende, akkurat som Donald Rumsfeld i opptakten til Irak-invasjonen, men han er ekstremt farlig.

Jagland om brexit: Tror EU overlever krisen

Frittalende

I 2004 fikk han sparken som De konservatives kulturpolitiske talsmann etter at han løy om et utenomekteskapelig forhold. Han måtte også beklage etter at han hevdet partiet hadde utviklet seg til «orgier i kannibalisme og høvding-drap» à la Papua Ny-Guinea.

Den sjarmerende og frittalende, dog omstridte, tidligere London-ordføreren, er mang en gang blitt sammenliknet med Donald Trump. Han skal sågar ha blitt forvekslet med ham av amerikanske pressefotografer under et besøk i New York. Frittalende kommentarer har også gjort ham populær. Londonerne elsket svaret hans til Donald Trump da amerikaneren uttalte at selv politiet frykter å gå inn i deler av den britiske hovedstaden:

– Eneste grunnen til at jeg ikke vil besøke deler av New York, er den reelle faren for å møte på Donald Trump, sa Johnson.

– Jeg er genuint bekymret for at han kan bli president, sa Johnson, da han fortalte journalister om forvekslingsepisoden i ettertid.

Men dersom den politiske vinden fortsetter å blåse i samme retning i USA, kan disse to politiske figurene fort bli statsmennene som skal lede to av verdens mektigste stater gjennom stormen verden står midt oppe i: En periode hvor verden ikke har sett flere væpnede konflikter siden den kalde krigen, samtidig som det ikke har vært flere mennesker på flukt siden andre verdenskrig.

Les også: Skottland vil ha ny folkeavstemning om uavhengighet

Farlig dynamikk

Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO) Kristian Berg Harpviken syns ikke at britenes ja til utmelding av EU er skremmende i seg selv - dét er derimot strømningene som har ført til brexit.

– Det handler i stor grad om ny isolasjonisme, innvandringsskepsis og polarisering, som vi ser i veldig mange nasjonalstater i Europa akkurat nå. Det er uttrykk for et mønster, sier Harpviken til VG.

– Vi ser nå en klassisk eskaleringsdynamikk: En del ledere har tatt lite kloke valg som gjør at vi er i en situasjon med flere konflikter i verden. Det bidrar igjen til større utrygghet og migrasjon, som igjen fører til frykt som gjør at samme type ledere får større oppslutning. Dette er en selvforsterkende dynamikk som er veldig farlig. Vesten kommer til å få mye å bryne seg på i tiden fremover, mener PRIO-direktøren.

Cameron vil utsette brexit: Ble avvist av EU

Stor usikkerhet

Hvordan Donald Trump og Boris Johnson eventuelt vil være egnet til å håndtere konfliktene i verden, syns han det er vanskelig å spekulere på. Samarbeidet mellom USA og Storbritannia har tross alt stått sterk historisk, og en britisk utmelding av EU vil øke deres avhengighet til USA, sier Harpviken og legger til:

– Det er vanskeligere å mene noe om hva disse to lederkandidatene vil gjøre dersom de får makt, enn andre. Både fordi de er uprøvd i noe som helst verv som har å gjøre med utenrikspolitikk, men også delvis fordi de har en retorikk som er så vekslende og lite konsistent. Det er usikkert hva som eventuelt blir deres utenrikspolitikk.

Historien har vist at det ligger i menneskets natur å håpe på at én karismatisk leder kan fikse alt som er galt her i verden. Samtidig har dét igjen og igjen vist seg å være oppskriften på skuffelse. Det gjenstår å se om de to greier å gjøre landene sine «great again».

Les også

 1. Boris-faktoren

  LONDON (VG) Brexit har krevd sine første menneskelige ofre: David Cameron og bookmakeren som lot en eldre dame vedde 10…
 2. Cameron ville utsette brexit - ble avvist av EU-toppene

  EU-ledelsen sier blankt nei til statsminister David Camerons forsøk på å få utsatt utmeldelsen med flere måneder.
 3. Skuffet tysker i EU-parlamentet: Truer britene med Tyrkia

  BRUSSEL (VG) Storbritannia må velge mellom en «norsk modell» eller å bli støtt ut i kulden sammen med Tyrkia, tordner…
 4. Sjokk og sinne blant kjendisene etter brexit

  Også blant kjendisene er følelsene sterke etter Storbritannias EU-avstemning.
 5. Unge briter skuffet over brexit: – Dette er latterlig

  LONDON (VG) Unge i Covent Garden våknet opp til et Storbritannia med full fart ut av EU.
 6. Merkel om brexit: – Et vendepunkt for Europa

  Tysklands forbundskansler Angela Merkel mener brexiten er et vendepunkt for Europas samlingsprosess - men at unionen er…
 7. Slik splitter brexit Storbritannia

  OSLO/LONDON (VG) Resultatene av EU-avstemningen viser et klassedelt samfunn, mener eksperter og britiske medier.
 8. Jagland tror EU overlever Brexit-krisen

  Thorbjørn Jagland sier at det aldri kommer på tale å isolere 60 millioner briter fra det europeiske samarbeidet.
 9. Skottland vil be om ny folkeavstemning etter EU-valget

  Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon slår fast at Skottland vil forbli i EU og at de derfor vil kreve en ny…
 10. Brexit-bekymring for Premier League

  Hele 332 spillere i de to øverste divisjonene i England og Skottland ville ikke kunnet skrive under for sine klubber…
 11. Slik skiller du deg fra EU - steg for steg

  Storbritannia + EU = Usant. Slik slår de opp.
 12. Erna om Brexit: – En vitamininnsprøytning for mindre samarbeid i Europa

  Statsminister Erna Solberg sier Storbritannias EU-avskjed er et slag i ansiktet på Brussel og må føre til reformer i EU.
 13. Vendepunktet

  Folket har talt i Storbritannia. Etter britenes valg, kommer Europas valg. Og Norges.
 14. Ekspertene frykter Brexit skal gi domino-effekt: Frankrike neste land ut?

  Ekspertene frykter Brexit-valget nå skal føre til at også andre EU-land melder seg ut av unionen.
 15. Brexit: Jubel og sjokk i gatene

  LONDON (VG) Mens EU-motstanderne jubler, mener flere unge briter at David Cameron har tatt fra dem viktige…
 16. David Cameron trekker seg som statsminister

  Med en alvorstynget mine og en hel verdens øyne på seg, annonserte statsminister David Cameron at han går av som følge…
 17. Europaministeren: Vi skal være sjeleglad for EØS-avtalen nå

  Regjeringen her i Norge er bekymret for den politiske utviklingen i Europa etter sjokkexiten til Storbritannia.
 18. Olav Thon: EU fortjente en lærepenge

  Forretningsmannen Olav Thon (92) sier at EU fortjente en lærepenge fordi avstanden til folk flest er blitt for stor.
 19. Slik reagerer verdens politikere på britenes EU-nei

  Det kommer reaksjoner fra hele verden etter britenes beslutning om å forlate EU. Her er noen av dem.
 20. Norsk sjeføkonom: Kan true freden i Europa

  Mens EU-motstanderne jubler fredag morgen, frykter sjeføkonom Harald Magnus Andreassen at brexit i verste fall betyr en…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder