TIL KONGO: Miljøvernminister Vidar Helgesen reiser i helgen til Kongo, uten å ta opp saken til fengslede Joshua French (innfelt). Foto: TROND SOLBERG

Norge med milliard-satsning i Kongo

Etter dødsdommen mot Joshua French og Tjostolv Moland kollapset regnskogsamarbeidet mellom Norge og Kongo. Nå reiser miljøvernminister Vidar Helgesen til Kongo for å gjenopplive det.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over tre år gammel

Regjeringen varslet i vår at Norge vil bidra med 1,5 milliarder kroner til bevaring av regnskogen i Kongo fram til 2020. I helgen reiser den norske miljøvernministeren til Kongo for å drøfte oppfølgingen av den norske milliardsatsingen.

FENGSLET: Joshua French, her sammen med sin advokat Hans Marius Graasvold, har nå sittet over syv år i kongolesisk fengsel. Foto: HELGE MIKALSEN

Samtidig er UDs spesialutsending Arild Øyen i Kongo i et forsøk på å forhandle frem en løsning for dødsdømte Joshua French, som nå har sittet over syv år i kongolesisk fengsel. Etter det VG forstår skal det interne presset mot president Joseph Kabila for å underskrive benådningen av den dødsdømte nordmannen økt de siste månedene, men så langt har Kabila nektet å gi etter.

Pressmiddel

Støttespillerne til Moland og French har tidligere presset på for at Norge skal bruke regnskogsatsingen for å tvinge frem en løsning for de to nordmennene.

– Liv og helse må komme før miljø. Å bruke regnskogpengene som brekkstang for å redde liv må jo være riktig, sa Knut Moland til Dagbladet i 2012.

STORT VG-INTERVJU: Kari Hilde French tør ikke lenger håpe på å få sønnen hjem

Helgesen avviser likevel bestemt at Norge bruker milliardsatsingen som pressmiddel for å løse den fastlåste konflikten rundt French.

– Jeg vil bestemt avvise en slik kobling. Fra norsk side er det Utenriksdepartementet som jobber med French-saken. Vi ønsker ikke å blande kortene. Kongolesiske myndigheter er godt kjent med de norske synspunktene i denne saken og utenrikstjenesten jobber aktivt for å få French tilbake til Norge. Etter råd fra UD kommer jeg ikke til å ta opp saken under mitt besøk i Kongo, sier Helgesen til VG.

– Kan dette samarbeidet, og ditt besøk, likevel være positivt for dialogen om en benådning for French?

– Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Det er ikke hensikten med besøket. Hvordan dette virker i Kongo må kongolesiske myndigheter svar på.

Bremset opp

Verken Kari Hilde French eller advokat Hans Marius Graasvold ønsker å kommentere det nye regnskogsinitiativet.

I 2008 tok Norge sammen med britiske myndigheter initiativ til det som skulle bli en betydelig satsing for å bevare regnskogen i Kongo, men halvannet år etter den første pengeoverføringen ble Moland og French pågrepet. Saken førte til isfront mellom norske og kongolesiske myndigheter, og det lovende skogsamarbeidet bremset kraftig opp.

DIPLOMAT-DRAMA: Kai Eide sparket som Kongo-utsending etter intern strategistrid.

I mars i fjor hevdet Kongos tidligere miljøminister José Endundo Bononge overfor bladet Bistandsaktuelt at konflikten rundt de dødsdømte nordmennene bidro sterkt til å ødelegge samarbeidet.

– Jeg er overbevist om at denne uheldige hendelsen har redusert bistandssamarbeidet mellom Norge og Kongo, fordi norske diplomater har sagt det direkte til meg. Disse to tingene har jo ingenting med hverandre å gjøre, så det er svært uheldig. Og før hendelsen var samarbeidet mellom miljødepartementene i Kongo og Norge svært godt, sa Endundo.

– Krevende land

Også tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell bekreftet at Kongo-saken har vanskeliggjort relasjonene mellom Norge og Kongo og påvirket skogsamarbeidet.

BER FOR FRENCH: Hennes ektemann ble drept mens han jobbet som sjåfør for French og Moland. Nå ber enken om at nordmannen blir benådet.

Helgesen ønsker ikke å kommentere sammenhengen mellom dommen mot Moland og French og sammenbruddet i regnskogsamarbeidet, men understreker at Kongo er et krevende land å drive slike prosjekter.

– Også i andre land, som Indonesia, har det vært politiske forhold som har komplisert arbeidet med å få på plass avtaler og ført til forsinkelser, påpeker han.

Les også

 1. Ble sjokkert da sønnen ble flyttet tilbake til fengselet

  Da Kari Hilde French kom til sykehuset på sitt daglige besøk hos sønnen fant hun rommet hans tomt.
 2. Opprør mot presidenten kan stanse benådning av French

  Kongos president Joseph Kabila er under hardt press etter sine…
 3. Brende: Kongo vurderer benådning av French

  For første gang bekrefter utenriksminister Børge Brende at…
 4. Tør ikke lenger håpe på å få sønnen hjem

  Etter snart syv års kamp er Kari Hilde French i ferd med å gi opp drømmen om å få sin dødsdømte sønn hjem til Norge med…
 5. Sjåførens enke til VG: – French må få reise hjem

  KINSHASA (VG) Hennes ektemann ble drept mens han jobbet som sjåfør for Joshua French og Tjostolv Moland.

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)
 2. Joshua French
 3. Klima

Flere artikler

 1. Hemmelig avtale kan få French hjem

 2. Enken i Kongo-saken: – French har lidd lenge. Nå må han og hans mor få forlate Kongo

 3. Pluss content

  Enken i Kongo-saken: –  Nå må han og hans mor få forlate Kongo

 4. Joshua French tilbake i Norge i dag - løslatt i går

 5. Kari Hilde French med Kongo-bok

Fra andre aviser

 1. Sjefen for etterretningstjenesten reiste til Kongo for å få løslatt Joshua French 

  Fædrelandsvennen
 2. Joshua Frenchs mor skriver bok om sønnen

  Fædrelandsvennen
 3. NRK: Kongos president vil benåde Joshua French

  Bergens Tidende
 4. Brende avventende til melding om benådning av Joshua French

  Aftenposten
 5. Brende avventende til melding om benådning av Joshua French

  Bergens Tidende
 6. Kari Hilde French i ny bok: French og Moland planla å flykte

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder