LANGER UT: Østerrikes statsminister Werner Faymann fyrer løs en kraftsalve mot Ungarns statsminister Viktor Orbán. Foto: Heinz-peter Bader , Reuters

Østerrikes statsminister ut mot Ungarn: Mener flyktningpolitikken minner om nazi-deportasjoner

Østerrikes statsminister sammenligner flyktningpolitikken til Ungarns statsminister Viktor Orbán med nazistenes deportasjoner av jøder under andre verdenskrig.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Å stappe flyktninger inn i tog og kjøre dem til helt andre steder enn de tror de skal, minner om de mørkeste kapitlene i vårt kontinents historie, sier statsminister Werner Faymann i et intervju med det tyske magasinet Der Spiegel.

Titusenvis av flyktninger og migranter, de fleste fra Syria, Afghanistan og Irak, strømmer nå gjennom Europa. Mange har Tyskland og Sverige som mål, men må gjennom blant annet Ungarn for å komme dit.

Men mange kommer ikke lenger enn til ungarske flyktningleire, der de må vente lenge på å få registrert seg. Forholdene i leirene forverres for hver dag som går ettersom stadig flere flyktninger blir sendt dit.

Dette må du vite om flyktningkrisen

Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto avviser kritikken fra Faymann og kaller den en svertekampanje.

– En slik uttalelse er særdeles uverdig fra en europeisk regjeringsleder i det 21. århundre, sier han.

Får kritikk

Ungarske myndigheter har fått mye kritikk for sin behandling av de mange flyktningene og migrantene som kommer til landet.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) beskriver forholdene i de to leirene ved Röszke som elendig.

– De internerte er sultne og mangler legetilsyn, og er plassert på steder som er skitne og overfylte, sa Peter Bouckaert fra HRW lørdag.

Les også: Lille Gad er født flyktning

Et videoopptak publisert fredag viser ungarske politimenn som kaster pakker med mat til flyktninger inn i en av leirene ved Roszke, i nærheten av Ungarns grense mot Serbia. Ifølge en østerrikst politiker som offentliggjorde opptaket, viser videoen mennesker som fores «som dyr».

Tyskland venter 800.000 asylsøknader

HRW mener at mye tyder på at ungarske myndigheter ikke har kapasitet til å huse og mate det voksende antallet asylsøkere på en human måte.

Ungarsk politi opplyser at de har satt i gang en gransking etter at videoen fra Rözske-leiren ble lagt ut på YouTube.

Forrige uke bestemte Tysklands forbundskansler Angela Merkel at grensene skal åpnes midlertidig for å slippe inn titusenvis av flyktninger, etter at Ungarn viste seg uvillig til å håndtere flyktningstrømmen.

Grafikk: Landene som tar imot flest flyktninger

DELER UT MAT: Frivillige deler ut mat til nyankomne asylsøkere ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Som hver dag denne uken ankom også fredag flere tusen flyktninger, de fleste fra Syria og Afghanistan, togstasjonen i München.

Bakgrunn: Slik håndterer Tyskland flyktningstrømmen

Så langt i år har det kommet 450.000 mennesker til Tyskland for å søke om beskyttelse. Over 40.000 av dem er kommet hittil i september. Innen året er omme venter tyske myndigheter å få inn hele 800.000 søknader om asyl.

Blandet mottakelse

Flyktningene har fått en blandet mottagelse. I Makedonia brukte politiet tåregass og sjokkgranater for å spre tusener av flyktninger og migranter som ville passere grensen fra Hellas. På grensen mellom Serbia og Ungarn, ble et fire meter høyt piggtrådgjerde satt opp på ungarsk side for å hindre migrantene å komme gjennom.

På togstasjonen i Budapest, hindret ungarsk politi flyktningene og migrantene å slippe om bord på toget mot Tyskland, som de allerede hadde kjøpt billetter til. Opptøyer brøt ut, før de etter hvert tok bena fatt til den østerrikske grensen.

Men flyktningenes ankomst har også mobilisert et voldsomt folkelig engasjement. I samme land, har flere initiativ blitt startet for å lette flyktningenes ankomst til Tyskland. Mottakssentre har blitt nedlesset med klær, mat og leker til barn fra frivillige.

Såkalt «Air B'n'b» for flyktninger er blitt startet, hvor frivillige melder fra om husrom til asylsøkere og selv medlemmer av forbundskansler Angela Merkels parti CDU har midlertidig huset to eritreiske flyktninger hjemme hos seg.

Også i Norge har man mobilisert stort til dugnad for flyktningene: Initiativet «Refugees Welcome to Norway» har over 80.000 medlemmer i skrivende stund, og også her er transittmottakene blitt overlesset med mat, klær og leker til barn.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder