Obama og Castro håndhilste

Cubas president Raúl Castro og hans amerikanske kollega Barack Obama smilte og håndhilste da de møttes under åpningen av toppmøtet i Panama.

Artikkelen er over fem år gammel

Synet av Obama og Castro i samme rom ble umiddelbart et symboltungt bilde på deres felles forsøk på å rive ned den politiske, ideologiske og økonomiske muren som har skilt nabolandene siden 1961.

Det var under åpningen av det panamerikanske toppmøtet i Panama by at de gamle fiendenes presidenter tok hverandre i hånden, slik de også gjorde i forbindelse med Nelson Mandelas begravelse i 2013.

LES OGSÅ:Slik var det trøblete forholdet mellom USA og Cuba

Et bilde fra konferansesenteret i Panama by viser Castro og Obama som smiler og småprater med Ecuadors president Rafael Correa under åpningen av det panamerikanske toppmøtet fredag kveld lokal tid.

Det er første gang en cubansk og en amerikansk statsleder møtes siden president Dwight D. Eisenhower møtte diktatoren Fulgencio Batista i in 1956. Det var tre år før Raúls bror Fidels revolusjon, og Obama var ikke engang født.

– Under det amerikanske toppmøtet i kveld, hilste president Obama og president Castro på hverandre og tok hverandre i hånden, sier talsperson Bernadette Meehan.

Samtaler lørdag

Kilder i Det hvite hus beskriver møtet som en uformell seanse og påpeker at paret ikke hadde noen substansiell samtale. Obama og Castro skal etter planen møtes til formelle samtaler som trolig vil dreie seg om forhandlingene som har som mål å gjenåpne ambassader i hverandres land.

Toppmøtet markerer på mange måter både et tids- og veiskille, mener forsker og forfatter Vegard Bye.

– Det er veldig historisk. Forholdet mellom USA og Cuba har de siste 50 årene vært preget av kald krig, om enn med visse varme innslag. Latinamerikanere flest mener at det som nå skjer, innebærer slutten på denne kalde krigen, sa Bye til NTB fredag.

HÅNDHILSTE: Cubas president Raul Castro og USAs president Barack Obama har skrevet historie ved å møtes ansikt til ansikt på toppmøtet i Panama. Foto:Peru Presidency,REUTERS, Handout

Middag

Det er dessuten første gang at Cubas leder deltar på det panamerikanske toppmøtet sammen med et 30-tall regjeringssjefer fra begge de amerikanske kontinentene.

LES OGSÅ:Her sto slaget om Cuba

Cuba og USA ble 17. desember i fjor enige om å bryte ned den over 50 år gamle isfronten mellom de to nabolandene. Fredag ble det kjent at USAs utenriksdepartement vil stryke Cuba fra lista over stater som støtter terrorisme.

Anbefalingen øker Cubas sjanse til å bli strøket fra svartelista, der landet har selskap med blant andre Syria og Iran. Det er et sentralt krav fra Havanna i de videre forhandlingene, men det er uklart om Obama vil ta noen avgjørelse under det historiske toppmøtet.

Hindringer

Når Castro og Obama etter planen setter seg ned for å prate sammen lørdag, vil de diskutere de pågående forhandlingene og gjenstående uenigheter, ifølge Obamas rådgiver Ben Rhodes.

I Panama har Obama trolig allerede rukket å irritere Havanna. Før åpningen av toppmøtet deltok nemlig Obama på et lukket forum sammen med cubanske dissidenter. Advokaten Laritza Diversent og den politiske aktivisten Manuel Cuesta Moura var blant et titall andre aktivister fra kontinentene som fikk selskap av Obama.

På møtet erklærte presidenten at det er slutt på USAs inngripen i regionen.

– Tiden der vår agenda i denne hemisfæren la til grunn at USA fritt kan blande seg inn, er forbi, sa han.

Les også

 1. VG på Cuba: Folk i Havanna ønsker USA velkommen

  HAVANNA (VG) Hermenegildo (60) står klar for å ta imot Cuba-lystne amerikanere.
 2. Fidel Castro viste seg for første gang siden august

  For første gang på et halvt år er det publisert nye bilder av Cubas tidligere president Fidel Castro.
 3. Her møter Castro Cubas spioner

  De er hedret som helter på Cuba, men sonet lange dommer i USA. Lørdag møtte de 88-årige Fidel Castro.
 4. Cubanere håper på gjenforening med USA-slektninger

  HAVANNA (VG) Cubanske Alejandro (38) har ikke fått besøke svigerfamilien i Miami på 23 år.
 5. Her sto slaget om Cuba

  GRISEBUKTA (VG) For 53 år siden troppet 1500 CIA-trente…
 6. Obama og Castro snakket på telefon før toppmøte

  USAs president Barack Obama har snakket med sin cubanske motpart Raul Castro på telefon i forkant av det panamerikanske…

Mer om

 1. USA
 2. Cuba

Flere artikler

 1. Dette bildet er historisk: Obama og Castro i direkte samtaler

 2. Fidel Castro (90) er død

 3. USA åpner ambassaden på Cuba

 4. Nye forbindelser mellom Cuba og USA: - Ingen endring før Castro har falt

 5. Obama på Cuba: Blokaden vil bli avblåst

Fra andre aviser

 1. Obama og Castro skrev historie igjen

  Bergens Tidende
 2. Håp i Havanna

  Bergens Tidende
 3. Obama og Castro skrev historie igjen

  Fædrelandsvennen
 4. Obama: - Den kalde krigen er over for Cuba

  Aftenposten
 5. Historisk Cuba-møte markerer veiskille for Demokratene

  Bergens Tidende
 6. - Den kalde krigen er over for Cuba

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no