ET «VIRR-VARR»: En flokk av journalister vil ha Martin Kolberg, leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, til å forklare hva som skjer i den svært komplekse Vimpelcom-saken. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

10 spørsmål og svar om Vimpelcom-skandalen

Vimpelcom-skandalen er kompleks og sammensatt. Her er ti spørsmål og svar som forteller deg det du må vite om saken.

Artikkelen er over fire år gammel

Nederst i saken finner du en tidslinje og oversikt over sakens aktører.

1. Hvorfor er russisk-nederlandske Vimpelcoms handlinger i Usbekistan et problem for norske Telenor?

I 1998 kjøpte Telenor 25 prosent av Russlands største mobiloperatør Vimpelcom. Russland ble dermed et av de viktigste markedene i Telenors internasjonale satsing. Senere ble en enda større andel av Vimpelcom kjøpt, og Telenor kontrollerer nå 33 prosent av stemmene i Vimpelcom, som etterforskes for korrupsjon.

Les også: Visste om «klare bekymringer» uten å varsle

Som deleier i Vimpelcom har Telenor til enhver tid hatt tre representanter i selskapets styre. Da lisenskjøpene i Usbekistan ble gjennomgått i 2012, var daværende konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas blant representantene.

Telenor hevdet at de ikke visste hvordan Vimpelcom hadde skaffet telelisenser i Usbekistan. Senere viste det seg at Baksaas kjente til overføringene til det kontroversielle postboksselskapet Takilant, to år før de ble avslørt.

Selskapet Takilant er eid av venninnen til Gulnara Karimova som er datteren til Usbekistans president.

2. Hvilke konsekvenser kan Vimpelcom-saken i verste fall få for Telenor?

Det er viktig å understreke at Telenor ikke er under etterforskning for korrupsjon – det er det Vimpelcom som er.

Erling Hjelmeng, jusprofessor ved Universitetet i Oslo med kompetanseområdet konkurranserett, sammenligner Vimpelcom-saken med Norconsult, som slapp unna korrupsjonsdom i 2013. Flere ansatte i Norconsult ble den gangen dømt for korrupsjon i Tanzania, mens Norconsult som foretak ble frikjent.

– Poenget her er at dersom sentrale skikkelser i Telenor skulle bli dømt for korrupsjon, og det kan påvises at de har begått sine ulovlige handlinger for å fremme arbeidsgivers interesser, kan også Telenor som foretak – i absolutt verste fall – også dømmes i saken. All erfaring tilsier imidlertid at et slikt utfall ikke vil inntreffe, understreker Hjelmeng.

En ordentlig gjennomgang: Dette er Vimpelcom-skandalen

Dersom det likevel skulle skje at Telenor som foretak, dømmes for korrupsjon i Vimepelcom-saken, vil selskapet bli utestenges fra offentlige anbud. Det følger av reglene i EØS-avtalen om korrupsjonsdømte selskaper, og kan nok svi vel så mye som bøter.

3. Hvorfor blander amerikanske myndigheter seg i denne saken?

Både det amerikanske justisdepartementet og amerikanske konkurransemyndigheter er viktige parter i etterforskningen av Vimpelcom. Det er kanskje nærliggende å tro at USA spiller rollen som verdenspoliti i denne saken, men grunnen til deres innblandelse er Vimpelcoms børsnotering på Nasdaq-børsen i landet.

Raja om Telenor-toppene: – De må ikke få slippe unna

Jusprofessor Erling Hjelmeng forklarer at amerikanerne har en litt annen holdning når det gjelder geografisk anvendelse av sitt regelverk, fordi amerikansk rett fanger opp mye av det som skjer utenfor USA.

– Noen kritiserer USA og kaller det juridisk imperialisme. Samtidig er det amerikanske regelverket for økonomisk kriminalitet svært strengt og representerer et forbilde for mange land.

4. Hvor lenge kan etterforskningen av Vimpelcom vare?

Det finnes ingen formelle tidsfrister – så lenge det finnes noe å etterforske. I og med at dette er en svært kompleks sak, kan vi altså potensielt sitte og lure på hva som har skjedd, i mange år fremover.

5. Hva vil det si at Telenor setter Vimpelcom på salgslisten?

For en drøy uke siden la Telenor frem sine kvartalsresultater, og den nye Telenor-sjefen Sigve Brekke fortalte at de nå er i gang med å finne kjøpere av Vimpelcom-posisjonen.

Han fortalte at det imidlertid ikke er «bare-bare».

– Beholdningen vi har i Vimpelcom er verdt omtrent 20 milliarder norske kroner, og det å finne en kjøper som tar hele greia er ikke så enkelt. Vimpelcom er også et børsnotert selskap, så nå snakker vi med mulige kjøpere og er i gang med den prosessen. Men det kommer til å ta tid, sa Brekke til E24.

SELGER SEG UT: Den ferske toppsjefen i Telenor, Sigve Brekke, har satt Vimpelcom på salgslisten. Foto: Trond Solberg , VG

6. Hva slags informasjon ble holdt skjult i januar?

Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser, henholdsvis daværende konsernsjef og daværende styreleder i Telenor, måtte i januar svare for seg i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. 30. oktober ble det kjent at de to holdt viktig informasjon skjult under denne høringen. Baksaas har senere beklaget dette.

Informasjonen var av så viktig karakter at næringsminister Monica Mæland (H) ikke lenger har tillit til Svein Aaser, som ble nødt til å gå av med umiddelbar virkning.

Ifølge VGs kilder skal næringsministeren ha fått informasjon om at de interne varslerne i Telenor gikk til ledelsen i selskapet med sine korrupsjonsbekymringer.

Gjentatte ganger skal Telenor-ansatte utplassert hos Vimpelcom ha varslet om regninger de mente kunne være et ledd i korrupsjonsvirksomhet.

Detaljene i dette er det få som kjenner: Spørsmålet er om man må vente til en eventuell domstolsbehandling av en straffe- eller erstatningssak for å få det fulle bildet.

7. Hvorfor bestemmer presidentens datter over telekom-markedet i Usbekistan?

Når 3G-lisenser skal kjøpes i Norge, skjer det gjennom Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (tidligere Post- og teletilsynet). De vil typisk arrangere en auksjon.

Les mer: Diktatordatterens fall fra tronen

Slik foregår det imidlertid ikke i Usbekistan. Flere aviser skriver at telekom-markedet uformelt kontrolleres av presidentdatter Gulnara Karimova. Det er også i hennes postboksselskap Takilant at store pengebeløp fra Vimpelcom har blitt plassert.

– Korrupsjon er helt klart problem i Usbekistan, og innen mange områder legges det ikke til rette for konkurranse, sier Roman Vukalchuk, en av NUPIs eksperter på politikk i Eurasia.

8. Hvorfor ble Jo Lunder pågrepet på Gardermoen?

SIKTET: Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder ble pågrepet av Økokrim på Gardermoen onsdag kveld. Han er siktet for medvirkning til grov korrupsjon. Foto: Sara Johannessen , NTB scanpix

Forrige uke ble tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder pågrepet på Gardermoen, siktet for grov korrupsjon knyttet til Vimpelcoms virksomhet i Usbekistan.

– Han anser seg for å være uskyldig. Han har ikke kjennskap til korrupsjon eller medvirket til korrupsjon, sier Lunders forsvarer Cato Schiøtz til VG.

Hovedpersonen har sagt til Dagens Næringsliv at han var svært overrasket.

– Jeg har ikke medvirket til korrupsjon og alt jeg vet er formidlet til de rette myndigheter. Når det gjelder øvrige detaljer i saken er jeg fortsatt underlagt taushetsplikt, sa han til avisen onsdag.

Fredag ble det klart at Oslo tingrett ikke ville varetektsfengsle Lunder. Han sitter likevel i varetekt i helgen, da Økokrim anket på stedet.

9. Hva er Økokrims rolle i saken?

Det var Økokrim som pågrep Jo Lunder på Gardermoen, men Økokrim etterforsker ikke Vimpelcom-saken som helhet. Ifølge en pressemelding har Økokrim innhentet informasjon om Telenor for sveitsiske og nederlandske myndigheter, samt foretatt avhør i saken.

10. Hva skjer videre nå?

Hjemme i Norge har kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget kalt inn til ny høring før jul. Blant de inviterte er Jon Fredrik Baksaas, tidligere konsernsjef i Telenor, og Svein Aaser, nylig avgått styreleder i Telenor.

Kontrollkomiteen på Stortinget har ikke sanksjonsmuligheter overfor andre enn den ansvarlige statsråden; næringsminister Monica Mæland (H). Det som imidlertid kan skape problemer for de tidligere styremedlemmene, er Vimpelcom-aksjonærene som de satt i styret for å representere.

Amerikanske og nederlandske myndigheter fortsetter sin etterforskning av Vimpelcom.

Det amerikanske advokatfirmaet Pomerantz er i gang med å samle Vimpelcom-aksjonærer i et gruppesøksmål mot selskapet og et knippe Vimpel­com-topper, deriblant norske Jo Lunder. En pensjonert hotelleier fra Canada er blant saksøkerne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder