HENTER VANN: Sørafrikanske Janette Koboekae (31) fyller vannbøtter fra en av de få kommunale vannkranene i bydelen Zandspruit i Sør-Afrikas hovedstad Johannesburg. Foto:Mujahid Safodien,Afp

Verden risikerer vannkrise

Ekspert: Vi utrydder oss selv hvis vi fortsetter slik

Overforbruk av vann kan gjøre områder i USA, Kina, India og Midtøsten ubeboelige, advarer FN.

  • Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Drastiske endringer i forvaltningen av verdens vannressurser må til hvis verdens behov skal dekkes, ifølge årets utgave av World Water Development Report. Den ble lagt fram i forkant av verdens vanndag søndag.

I FN-rapporten advares det om et voldsomt misforhold mellom mengden vann som hentes opp av bakken, og mengden vann som naturlig fyller opp de samme reservoarene. Det globale «vannunderskuddet» kan i 2030 ligge på 40 prosent hvis ikke noe gjøres.

Overforbruk

Professor og vannekspert ved Universitetet i Stavanger, Torleiv Bilstad, sier til VG at krisen er høyst reell og at den har sammenheng med både global oppvarming, økt velstand og befolkningsvekst.

– Nå overforbrukes grunnvannet i mange deler av verden. Det kan sammenlignes med å ha penger i banken: Hvis du bare tar ut renteinntektene så vil pengemengden forbli den samme – men tar du ut for mye vil kontoen tømmes, forklarer Bilstad.

Han forteller at krisen vil føre til at jordbruket må legges ned flere steder i veden fordi det ikke er nok vann til både å opprettholde jordbruket og forsyne befolkningen med drikkevann.

– Vi utrydder oss selv hvis vi fortsetter slik, sier han.

– Ikke bærekraftig

Ikke bare fattige deler av verden, men også flere rike land er rammet av problemet. Nye nedbørsmønstre som følge av klimaendringer kan gjøre situasjonen verre.

– Deler av Kina, India, USA og Midtøsten har basert seg på tapping av grunnvann som ikke er bærekraftig, sier Richard Connor, som har ledet arbeidet med den nye rapporten.

Jordbruksstaten California i USA går for eksempel inn i sitt fjerde år med tørke, skrev New York Times tidligere denne uken. Grunnvannet i staten er også i ferd med å reduseres.

– Min personlige mening er dette i beste fall er en kortsiktig plan B. Når grunnvannet er tømt, finnes det ingen plan C. Noen av disse områdene kan bli ubeboelige, advarer han.

Også tidligere har eksperter advart mot at verden kan stå foran en global vannkrise.

Befolkningen øker

Ifølge Business Insider er den sterke befolkningsveksten en viktig årsake til vannkrisen. Verdens nåværende folketall på 7,3 milliarder vokser med 80 millioner mennesker hvert år, skriver avisen.

I tillegg er økende velstand en faktor.

Når verdens befolkning vokser og får bedre råd, øker behovet for mat. Ikke minst øker etterspørselen etter kjøtt, og kjøttproduksjon legger beslag på store ressurser i landbruket.

Den globale etterspørselen for vann er ventet å øke med hele 55 prosent frem mot 2050.

– Trenger internasjonale bestemmelser

Torleiv Bilstad sier at økt temperatur har ført til en skjev tilgang på vann over store deler av verden.

– Tidligere har nedbør falt som snø i fjellområder. Snøen holder seg, og vil etter hvert renne ned som vann slik at man har tilgang på vann også i de tørreste månedene. Men når temperaturen øker faller all nedbør som regn – og regn holder seg jo ikke. Da blir det kritsk i de tørre månedene, forklarer han.

Han mener krisen må håndteres globalt.

– Dette er i høy grad et globalt problem. Selv om vi har god tilgang på vann i Norge får vi et problem med matmangel hvis tilgangen på dyrkbar mark i verden reduseres. Derfor trenger vi internasjonale bestemmelser om hvordan denne krisen skal håndteres.

Matvareimporten i Norge økte fra 12 milliarder kroner i 2006 til 21,8 milliarder i 2013. Mange innen norsk landbruk frykter at Norge ikke er selvforsynte i en krisesituasjon.

Håp om bedring

70 prosent av vannet som brukes i verden i dag, går til landbruk. For å dekke matbehovet, anslås det at jordbruksproduksjonen må øke med 60 prosent innen 2050 på verdensbasis.

Allerede i dag mangler flere hundre millioner mennesker tilgang til trygge og pålitelige vannkilder. Likevel mener FN det er håp om bedring hvis vannressursene forvaltes på en annen måte.

– Faktum er at det finnes nok vann til å møte verdens behov. Men ikke uten en dramatisk endring i måten vann brukes, forvaltes og deles på, sier Michel Jarraud, som leder Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Kilde: VG/ NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder