KRONERULLING; Statsminister Erna Solberg, mellom Ban Ki-moon og Angela Merkel på podiet i London torsdag formiddag, Foto: Stefan Rousseau , Ap

Donorkonferansen i London: Nærmer seg 50 milliarder kroner til Syria

LONDON (VG) De syriske flyktningene hadde fått løfter om opp mot 50 milliarder norske kroner før donorkonferansen for Syria startet torsdag formiddag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Da konferansen åpnet i London med statsminister Erna Solberg (H) på podiet, var arrangørenes anslag at det ville komme bidrag i opp mot seks milliarder dollar i løpet av møtet, ifølge VGs opplysninger.

Norge har lagt 10 milliarder kroner på bordet over de neste fire årene.

Seks år med krig i Syria har skapt enorme lidelser, og med det største alvor har verdens ledende giverland samlet seg i London for å samle inn penger til akutt nødhjelp for dem som er isolert inne i Syria.

Med og redder liv

De skal også bidra til livsopphold, skolegang og arbeid til flere millioner flyktninger som har rømt til nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkia.

– Vi kan være med å redde liv her i år og i årene som kommer, sier Storbritannias statsminister David Cameron.

FNs høykommissær for flyktninger har bedt om 7,73 milliarder dollar i 2016. Dermed er målet om internasjonal støtte langt nærmere enn det var i 2015, da bare litt over 50 prosent av Høykommissærens appell ble oppfylt.

Forhandlingene brøt sammen

Da måtte matrasjonene kuttes, og nabolandene måtte selv ta et ends større ansvar for flyktningene de har åpnet grensene for.

Ban Ki-moon, FNs generalsekretær, ga åpent uttrykk for frustrasjon etter at Syria-forhandlingene i Genève ble avbrutt onsdag kveld, etter bare tre dager.

– Jeg er dypt bekymret over at bombingen og de militære aktivitetene inne i Syria øker, sa FN-sjefen.

Tar ansvar for utdanning

– Jo lengre tid det tar å skape fred, desto mer lidelse blir menneskene i Syria påført, sa den norske statsministeren til konferansen torsdag formiddag.

Norge har understreket at de tar et spesielt ansvar for utdanning og spesielt for jenters utdanning mens de er på flukt fra hjemlandet.

I Libanon får 300.000 barn tilbud om skolegang, men det kritisk for ytterligere 200.000 barn i skolealder som ikke har noe skoletilbud.

Les også: Jobber doble skift i skolene

– 15 prosent av det norske bidraget på 2,4 milliarder kroner i år, vil bli øremerket til utdanning, opplyste Erna Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder