Brende etter Paris-terroren: Varsler økt kamp mot IS

Utenriksminister Børge Brende (H) varsler at Norge vil være med når verdenssamfunnet må trappe opp kampen mot IS etter terroren i Paris.

 • Pål Ertzaas
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Thor Harald Henriksen

Artikkelen er over fire år gammel

Det slår han fast overfor VG i forbindelse med at han var på den franske ambassaden for å underskrive kondolanseprotokollen etter terrorangrepet i Paris.

KONDOLERTE: Utenriksminister Børge Brende mener kampen mot IS vil forsterkes etter terroren. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

– Det er ingen tvil om at dette er en påminnelse om hva den ekstremistiske terrororganisasjonen ISIL står for. Det er grusom terror, og alle de som står for demokrati, folkestyre og menneskerettigheter må nå trappe ytterligere opp kampen mot ISIL, sier Brende.

Vil vurdere virkemidler

Han sier at Norge i likhet med sine allierte vil bruke de nærmeste dagene til å vurdere hvilke virkemidler som skal brukes i kampen, og ramser opp flere mulig måter:

– Kampen mot fremmedkrigere, å stoppe finansieringen av ISIL, stoppe deres omsetning av olje, det er kampen mot ideologien de står for og deres måte å bruke sosiale medier på. Så er det helt klart militære elementer i dette, Norge er allerede en del av å forsterke den irakiske hæren i deres kamp mot ISIL, sir Brende.

– Lokker vestlige land

Terrorforsker Tore Bjørgo, som også er knyttet til NUPI, sier at han tror terrorangrepet vil gi økt militær innsats:

– Ja, det er også de signalene Hollande har gitt, så det tyder på at det vil komme en militær respons, sier Bjørgo.

Han ser ikke bort fra at det kan være et av målene for IS:

– Det er ikke usannsynlig at det IS forsøker å oppnå med denne terroren er å lokke vestlige land til å engasjere seg på bakken militært, og så bli sittende fast der. Det kan føre til radikalisering på hjemmebane, hvor muslimske minoritetsungdommer føler at deres land går til angrep på muslimer, sier Bjørgo.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, som var utenriksminister i sju år, mener terroren først og fremst få fortgang i arbeidet med en politisk løsning i Syria:

– Det er en bred allianse som jobber sammen for å bekjempe ISIL, og det arbeidet må fortsette. Det viktigste er å få til en politisk løsning for Syria og Irak, men det utelukker ikke en militær opptrapping, sier Støre.

Kommandørkaptein: Øker sannsynligheten for bakkekrig

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole mener terrorangrepet øker sannsynligheten for bakkekrig.

– Besluttsomheten for å bekjempe ISIL vil bare øke med etter angrepet i Paris. Tidligere har man vært tydelig på fransk side at man ikke vil ikke engasjere seg med bakkestyrker. Man kan ikke se bort ifra at man vil revurdere dette nå, sier Gundersen til VG.

KOMMANDØRKAPTEIN: Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole. Foto: FORSVARET ,

Han utelukker ikke at terrorangrepet lørdag kveld kan ha en sammenheng med at Frankrike tidligere i høst startet å bombe mål også på syrisk territorium. Sist søndag bombet franske fly IS-kontrollerte oljeinstallasjoner øst i landet.

¬ Frankrike har vært en aktiv støttespiller for USA i kampen mot ISIL, og har et trettitalls jagerbombere i Jordan, De arabiske emirater og på hangarskipet «Charles de Gaulle» i Persiabukta. Både Storbritannia og Frankrike begrenset seg i en periode bare til bombinger i Irak. Nylig besluttet de å gjennomføre angrep også i Syria, sier Gundersen.

Gundersen tror i likhet med Bjørgo at IS med terrorangrepet nettopp ønsker en intensivering av krigføringen fra vestlig side.

– For det første ønsker man å vise at man kan ramme vesten. I tillegg er det et tydelig propagandanarrativ i disse fortellingene, hvor sunnimuslimer plasseres i en offerrolle. På denne måten ønsker man både å rekruttere flere sunnimuslimer til kampen, og samtidig ta igjen fordi ISIL ikke har mulighet til å møte de vestlige luftangrepene i den ISIL-kontrollerte områdene i Syria og Irak, sier kommandørkapteinen.

Les også

 1. Erna Solberg om Paris-terror: –Barbarisk angrep på demokratiet

  STATSMINISTERBOLIGEN (VG) Sterkt preget beskriver statsminister Erna Solberg (H) terroren i Paris som et «blodbad».
 2. – Skjerper sikkerheten til Norges kamp i Budapest

  BUDAPEST (VG) Paris-terroren rammet fotballen. Nå skjerpes sikkerheten foran Norges playoffkamp i Ungarn søndag kveld.
 3. Kobler tysk arrestasjon til Paris-terroren

  Forrige uke stoppet politiet i Sør-Tyskland en mann (51) fra Montenegro. Nå kobles han til Paris-terroren.
 4. Sterke reaksjoner fra norske politikere

  Norske politikere er opprørt over at Paris igjen ble rammet av dramatiske terrorangrep.

Mer om

 1. Terrorangrepet i København

Flere artikler

 1. Kommandørkaptein: Øker sannsynligheten for bakkekrig

 2. Frankrike bomber IS-mål i Syria

 3. USA ber Norge delta i krigen mot IS i Syria

 4. Ekspert: Ny terrortrend skaper følelse av krigstilstand

 5. Video: IS truer med angrep på Washington og flere land

Fra andre aviser

 1. Paris-terror: Forsker mener at IS har interesse av å provosere frem hardere angrep mot seg selv

  Aftenposten
 2. Tre dårlige nyheter for IS

  Bergens Tidende
 3. Norge sender spesialstyrker til Jordan – skal trene opp syriske krigere

  Aftenposten
 4. - Norge kan ha kapasitet til å delta med jagerfly

  Bergens Tidende
 5. Slik reagerer verdens ledere på Paris-terroren

  Aftenposten
 6. Flere ber Stoltenberg ta frem storslegga, men i NATO er lysten liten

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no