Frederic Hauge: – Når EU og Norge er uenige, pleier det som regel å ende opp slik EU vil.

SKAL FORHANDLE FØRST: Statsminister Erna Solberg (H) var i Paris og deltok på starten av klimatoppmøtet som varer ut neste uke. Stortinget har vedtatt at Norge skal bli en del av EUs klimakutt-plan, men Solberg tar nå forbehold om utfallet av forhandlingene, Foto: Kristofer Sandberg , VG

Norsk klimaavtale med EU lar vente på seg

PARIS (VG) 10 måneder etter at regjeringen sluttet seg til EUs klimakutt, finnes det fortsatt ingen skriftlig avtale mellom Norge og EU. Svaret kommer neppe før i 2017.

  • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

4.februar i år:

Regjeringen presenterte sin klimaløsning, som åpner for at Norge slutter seg til EUs klimamål, hvor EU-landene skal redusere sine egne utslipp med minst 40 prosent innen 2030.

Venstre og KrF støttet løsningen. Dermed hadde regjeringen flertall for denne måten å innfri Norges klimaforpliktelser, nemlig å henge seg på EUs felles løsning, før regjeringen sendte meldingen til Stortinget.

1. desember:

Ifølge statsminister Erna Solberg (H) er det en risiko for at Norge ikke får til en slik avtale, selv om Stortinget har lagt til grunn at Norge skal løse sine klimaforpliktelser sammen med EU.

Før hun forlot klimatoppmøtet i Paris tirsdag, sa Erna Solberg til VG at det er et «hvis» og ikke bare et «når» i forståelsen med EU.

– Det er mange positive signaler fra EU, og jeg tror vi får det til. Men vi må også tenke på alternativer. Vi skal forhandle først. Og jeg kan ikke være norsk statsminister og si at vi går med på hva som helst, sa statsministeren.

Det finnes altså ingen skriftlig avtale med EU. Ikke da og ikke nå.

Les også: «Vi må reise mer med tog og buss, og sitte mindre i bil»

Lovet intensjonsavtale

I januar var Erna Solberg i møte med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Over bordet fikk hun et muntlig tilsagn om at Norge kunne bli en del av EUs felles klimapolitikk.

I forrige uke bekreftet Erna Solberg overfor VG at det norske klimaforliket kan ryke, fordi Norge neppe vil nå forpliktelsene om 30 prosent kutt i utslipp innen 2020.

I stortingsmeldingen i februar lovet regjeringen at de ville arbeide for en intensjonsavtale med EU fram mot Paris-møtet.

Heller ikke dette blir noe av:

«På EUs miljørådsmøte 18. september fattet EU vedtak om å ønske velkommen Norges intensjon om felles oppfyllelse sammen med EU. Formuleringene fra miljørådsmøtet gjør det klart at også EU ønsker felles oppfyllelse av klimamålene. Det er dermed ikke behov for noen egen intensjonsavtale før Paris, det er overflødig», skriver klimaminister Tine Sundtoft (H) i en epost til VG.

Og nå antyder Erna Solberg at det vil gå ytterligere ett til to år før norske politikere får vite hva slags forpliktelser som EU vil legge på Norge for å bli en del av deres klimasone:

To streker under svaret i 2017

– Vi vil i løpet av 2016 vite hvordan vi ligger an. I løpet av neste år vil EU være ferdig med sin interne prosess med medlemslandene, så da kan vi kanskje sette to streker under svaret i 2017, sier Erna Solberg.

– Kan Norge få kastet etter seg forpliktelser som andre EU-land ikke vil ta?

– Min opplevelse av hvordan EU fungerer, er at de ikke vil dumpe problemer ned i fanget på oss. De vil ha samme prinsipper for oss som for medlemslandene. En løsning for de mindre villige land i EU, kan jo bli en felles gjennomføring hvor man kan bidra med finansiering, sier Solberg.

Kan tvinge Norge med

Bellona-leder Frederic Hauge sier imidlertid at EU uansett vil tvinge Norge med, selv om EU eventuelt måtte komme med krav som statsministeren ikke kan godta:

– Da vil EU gjøre sin klimapolitikk til den del av EØS-avtalen og den vil forplikte oss. Det betyr Norge uansett må være med på EUs klimaambisjoner, og det er bra for oss. Regjeringen kan bare starte med en gang å legge til rette for 40 prosent klimakutt innen 2030. Når EU og Norge er uenige, pleier det som regel å ende opp slik EU vil, sier Hauge til VG.

Mer om

  1. Klimatoppmøtet
  2. Miljøvern
  3. Politikk
  4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Ap-Støre: Vil ha Norge på null-utslipp allerede i 2030

  2. Miljøvernere mener budsjettet svikter klima: – Ikke i nærheten av å være så bra som regjeringen lovet

  3. Drakamp før Paris-toppmøtet: Støre ber Solberg lage nytt norsk klimaforlik

  4. Klima-Helgesen: Vi må ta større kutt hjemme

  5. Hva nøler du med, Elvestuen?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder