HISTORISK: Tirsdag ble det enighet mellom vetomaktene i sikkerhetsrådet og Iran om en atomavtale som skal begrense Irans atomprogram mot at sanksjonene mot landet oppheves. Foto:Carlos Barria,Ap

Kommentar

Forsker om avtalen: – Dette kan forandre hele spillet

Den historiske atomavtalen hylles av utenriksministre verden over.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Dette kan forandre hele spillet, dersom avtalen overlever behandlingen i den amerikanske kongressen. Etter over tolv år med konflikt rundt atomprogrammet, og forhandlingsprosesser som har kommet og gått, har man nå kommet fram til et omfattende kompromiss som alle parter kan leve med, sier Halvor Kippe, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, til VG.

Utenriksministre fra vetomaktene i FNs sikkerhetsråd har forhandlet med Iran om en atomavtale. Tirsdag morgen meldte en anonym diplomatkilde om enighet i forhandlingene.

– I dag er en historisk dag. Det er med glede vi endelig kan si at vi har kommet til enighet. En enighet om å ta hverandre i hendene, og gjøre verden tryggere, sa Federica Mogherini, representant for EU, under en pressekonferanse tidligere i dag.

Les også: Enighet om historisk atomavtale

Vil kjempe for avtalen

USAs president Barack Obama holdt pressekonferanse like etter Iran og EU. Han la vekt på at en avtale er viktig for fred i Midtøsten, og at dersom Iran bryter avtalen, kan han selv, eller en fremtidig president, ta i bruk virkemidler mot Iran.

– Denne avtalen løser ikke alle bekymringene vi har angående Iran. Vi deler bekymringene til våre venner i området, som Israel. Men det at vi har denne avtalen gjør også verden sikrere for dem, sa Obama.

Irans president sier at atomavtalen vil åpne et nytt kapittel av samarbeid med omverdenen, etter tiår med sanksjoner.

Da han hyllet avtalen i en direktesendt TV-sending tirsdag lovte han at Iran vil respektere forpliktelsene som avtalen innebærer, så lenge resten av verden gjør det samme.

– Hvis avtalen blir gjennomført på korrekt måte, kan vi gradvis fjerne mistilliten, sa han.

Omfattende avtale

Avtalen innebærer begrensninger i Irans atomprogram, mot at sanksjonene mot landet oppheves. Kippe karakteriserer avtalen som svært omfattende.

– Den legger detaljerte begrensninger på de kjernefysiske anleggene, og sikrer varig økt innsyn i atomanleggene for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Det betyr at IAEA kan forsikre verden om at det ikke vil gå noe uran fra Irans atomanlegg til våpen, sier Kippe.

I tillegg får IAEA anledning til å inspisere anlegg som ikke er innrapportert som kjernefysiske, som for eksempel militære anlegg, dersom det foreligger begrunnet mistanke om at det foregår noe som er relatert til atomprogrammet der. Det kreves imidlertid at IAEA må gi Iran skriftlig begrunnelse for å søke tilgang til ikke-kjernefysiske anlegg.

– Avtalen inneholder også kreative løsninger på hvordan visse atomanlegg kan brukes på en mer hensiktsmessig måte, som er mindre egnet til kjernevåpenproduksjon, legger Kippe til.

Les også: Dette er de enige om

Sanksjonslettelser avhenger av Iran

Avtalen inkluderer også betingelser for når sanksjoner som har sitt opphav i konflikten om atomprogrammet skal heves. I den siste forhandlingsfasen har man også inkludert betingelser for når andre sanksjoner, spesielt mot missilsektoren og et konvensjonelt våpenembargo, skal heves.

Det er knyttet store forventninger til at avtalen vil føre til sanksjonslettelse for Iran. Det forutsetter at Iran holder sin del av avtalen:

– Hvis Iran ikke samarbeider tilfredsstillende, kan det få negative konsekvenser for avtalen med stormaktene og sanksjonslettelse. I beste fall vil sanksjonslettelse føre til nye investeringer i Iran, ikke minst i petroleumssektoren, sier Kippe.

Flere oljeeksperter venter nå at hevninger av sanksjoner vil føre til en lavere oljepris, fordi dette trolig betyr at Iran nå kan tilføre enda mer olje til markedet.

Mange motstandere

Men avtalen har også en del motstandere. Saudi-Arabia, men også de andre små sunnimuslimske golfstatene, frykter at avtalen skal åpne for at Iran utvider sin makt i Midtøsten, og Saudi-Arabia er i likhet med Israel ikke overbevist om at avtalen hindrer Iran i å skaffe seg atomvåpen, skriver NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder