Minst ni personer drept etter angrep mot sykehus i Afghanistan

Minst ni personer er drept og 37 skadet etter et bombeangrep mot et sykehus som Leger Uten Grenser driver i Kunduz i Afghanistan.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi er dypt sjokkert over angrepet, at våre ansatte og pasienter er drept, og den store skaden det har gjort på helsevesenet i Kunduz, skriver Leger uten Grenser i en pressemelding.

NATO opplyser at det «kan være» et amerikansk luftangrep som traff sykehuset. De har støttet afghanske myndigheters kamp mot Taliban i byen denne uken.

– Amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep i Kunduz klokken 2.15 lokal tid mot personer som truet styrkene. Angrepet kan ha ført til utilsiktet skade på et sykehus i nærheten. Hendelsen er under etterforskning, skriver NATO i en pressemelding.

Nyhetsbyrået AFP meldte like etter klokken 11.30 lørdag at antallet døde etter bombeangrepet har steget til ni personer. Ifølge en pressemelding fra Leger uten Grenser er 37 personer skadet, hvorav 19 av disse er ansatte i hjelpeorganisasjonen.

Tidspunktet for NATO-angrepet samsvarer godt med meldingen Leger Uten Grenser sendte ut om angrepet mot sykehuset.

Ukjent nasjonalitet

«Sykehuset ble truffet flere ganger av gjentatt bombing og ble svært ødelagt» skriver organisasjonen.

– Vi har fortsatt ikke full oversikt over drepte og sårede, men vi jobber nå med å gi førstehjelp og behandle skadde pasienter og vårt eget personell. Vi oppfordrer alle parter i konflikten til å respektere sikkerheten til våre pasienter og personell, sier programdirektør Bart Janssens i Leger uten Grenser i pressemeldingen.

Nasjonaliteten til de drepte og savnede er foreløpig ikke kjent.

Ifølge pressevakt Jonas Hågensen i Leger uten Grenser er ingen nordmenn rammet.

– Jeg kan bekrefte at det ikke er noen nordmenn som jobber ved sykehuset nå, sier han.

Pressevakt i utenriksdepartementet Hilde Steinfeld uttalte lørdag morgen at de ikke har kjennskap til at nordmenn er rammet av angrepet.

– Vi har ikke kjennskap til at det jobber nordmenn der. Vi jobber med å få det verifisert nå, sier hun til VG.

Ni hjelpearbeidere er drept, mens 37 personer er skadet etter bombeangrepet mot Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan. Her behandler afghansk helsepersonell sårede i provisoriske operasjonssaler som er satt opp i en del av sykehuset som ikke ble ødelagt av bombingen lørdag. Foto: Leger uten Grenser , NTB scanpix

Eneste av sitt slag

Da angrepet skjedde var det 105 pasienter og helsearbeidere i sykehuset, og over 80 medarbeidere fra Leger Uten Grenser.

En lege på ved traumesenteret, Adil Akbar, forteller nyhetsbyrået AP at operasjonssalen, akutten og flere andre deler av sykehuset ble truffet i angrepet.

–Jeg klarte å unnslippe etter angrepet, men jeg vet at de fleste av de ansatte og flere pasienter er savnet, sier han.

De siste dagene har det vært flere harde kamper i og rundt byen Kunduz, som er hovedstad i provinsen med samme navn.

Siden mandag har sykehuset behandlet 394 skadede fra de harde kampene mellom Taliban og regjeringsstyrker i byen, som er landets femte største.

Sykehuset er det eneste av sitt slag i regionen og tilbyr gratis behandling.

Taliban tok kontroll over Kunduz mandag og beholdt kontrollen til torsdag, da de ble presset tilbake av afghanske sikkerhetsstyrker.

Les bakgrunn her: Slik har Taliban slått tilbake i Afghanistan

Flere barn på sykehuset

I et innlegg som ble lagt ut på Leger Uten Grensers norske nettsider fredag (før angrepet), beskriver lederen for det medisinske teamet i Kunduz, Masood Nasim, situasjonen på sykehuset:

– Siden mandag morgen har vi fått inn 296 skadde, inkludert 64 barn. 74 av disse ankom i en svært kritisk tilstand. De aller fleste har skuddskader etter å ha kommet i kryssilden. Kirurgene våre har behandlet veldig alvorlige skader i mageregionen, samt lemmer og hodeskader. Sykehuset har vært fullt opp med pasienter. Normalt har vi plass til 92 senger, men vi utvidet kapasiteten med en gang, og nå har vi 150 sengeplasser, skriver han.

Erna Solberg: – Vi må vente med å felle dom

– Ethvert tap av sivile liv i en konflikt er en tragedie, sier statsminister Erna Solberg (H) etter at et sykehus ble bombet av det som kan ha vært amerikanske fly i Afghanistan.

Statsministeren påpeker overfor NRK at det er viktig å avvente NATOs gransking av hva som skjedde da sykehuset i Kunduz ble rammet av flere luftangrep natt til lørdag.

– Dette er et område i Afghanistan hvor Taliban har økt aktiviteten sin og faktisk hatt ganske stort gjennomslag den siste uken, og det derfor har vært flyangrep fra NATOs styrker og USA. Dette skal etterforskes, så må vi vente med å felle dom til forskningen faktisk er gjort. Men det er viktig å hindre at sivile liv går tapt i krig og konflikter, sier Solber, ifølge NTB.

Bildet er tatt på torsdag og viser afghanske sikkerhetsstyrker på vei for å kjempe mot Taliban i byen Kunduz. Foto: Naim Rahimi , Ap

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder