Nektes å minnes Nemtsov

Myndighetene vil ikke la liberale russere hedre Boris Nemtsov med et eget minnesmerke. Lørdag er det ett år siden opposisjonslederen ble likvidert et steinkast fra Kreml.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Myndighetene gjør alt de kan for å forsikre seg om at russerne glemmer faren min, sier Nemtsovs datter Zjanna Nemtsova (31).

– Målet deres er ikke bare å kontrollere staten, men også å kontrollere hva folk tenker og føler, sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

55 år gamle Nemtsov ble drept da han var på vei hjem til fots sammen med kjæresten sin etter en middag i Moskva 27. februar i fjor.

Les også: Kjæresten var vitne til drapet

Mer enn 21.000 personer har underskrevet et opprop for å få satt opp en plakett for å hedre Nemtsov. Men president Vladimir Putin sier noe slikt ikke er aktuelt før det har gått ti år. En rekke byer har avslått søknader om å holde minnemarkeringer.

Les også: Minnesmarkering samlet tusenvis

Ødela minnesmerker

Broen hvor Nemtsov ble skutt, er blitt åsted for en katt-og-mus-lek mellom myndighetene og russiske liberalere, som valfarter til stedet for å minnes politikeren.

Mens tilhengerne legger ned blomster, rydder myndighetene jevnlig stedet for minnegjenstander og blomster. Drapsstedet ble første gang ryddet 28. mars i fjor, allerede før den 40 dager lange sørgeperioden mange russere følger, var over.

Bakgrunn: Disse Putin-kritikerne er drept eller mystisk døde

Kreml-lojale grupper har minst to ganger kastet egg, ødelagt gjenstander og forsøke å urinere på minnestedet, som også er blitt vandalisert av nasjonalister.

– Vi ønsker ikke at ei bru i sentrum av Russland, i hjertet av Moskva og rett ved Kreml, skal bli oppkalt etter en person som alltid støttet USAs interesser og spyttet på Russlands interesser, uttaler nasjonalistgruppen Serb.

Nemtsovs modellkjæreste snakker ut: Holdt mot sin vilje

DREPT: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble skutt fire ganger på åpen gate i Moskva 27. februar 2015. Foto: Alexander Zemlianichenko , Ap

– Tydelig forverring

Boris Nemtsov bidro til å stifte de viktigste Kreml-kritiske bevegelsene i Russland, og Putin beskrev ham etter drapet som en av sine hardeste kritikere.

Den største utfordringen for opposisjonelle i Russland er fortsatt å skape en samlet front mot Putins parti Det forente Russland, ifølge seniorrådgiver Lene Wetteland i Den norske Helsingforskomité.

Hun sier drapet på Nemtsov markerte en tydelig forverring for opposisjonelle, en utvikling som ikke har stoppet siden.

– På den andre siden er opposisjonelle krefter i Russland vant til motstand og vet hva de risikerer, så arbeidet fortsetter, sier hun til NTB.

Les også: Nemtsov med krass Putin-kritikk på norgesbesøk

– Drapet viste at situasjonen tilspisser seg fram mot valget på ny nasjonalforsamling 18. september i år, og at det er enkelte ting man bare ikke kritiserer.

Nemtsov jobbet rett før han ble drept med en rapport som tok for seg det russiske forsvarets rolle i Ukraina.

Tsjetsjenske spor

Etterforskningen av drapet har ifølge Reuters rent ut i sanden. Politiet har anklaget en gruppe tsjetsjenske menn for å ha utført drapet mot betaling. Noe annet motiv er ikke avdekket.

Politiet har identifisert en tsjetsjener på rømmen som hjernen bak forbrytelsen, men Nemtsovs tilhengere frykter han bare er en ubetydelig skikkelse, og at det pågår en aksjon for å feie saken under teppet.

Se video: Her begraves Nemtsov

Tsjetsjenia leder Ramzan Kadyrov mener påstander om at han selv skal være involvert i drapet, er absurde. Samtidig har han publisert en video hvor to russiske opposisjonelle figurerer gjennom trådkorset på kikkertsiktet til en snikskytter.

– Kadyrovs uttalelser kan, sammen med det uoppklarte mordet på Nemtsov, lett oppfattes som trusler om hva som kan skje med opposisjonelle hvis de ikke oppfører seg, selv om Kadyrov ble nødt til å justere seg i ettertid, sier Wetteland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder