GRUNN TIL Å SMILE: Hillary Clinton har en så klar ledelse på en gjennomsnittsmåling at hun ville vunnet om valgmålingen var valgresultatet i dag. Foto: Thomas Nilsson VG

Clinton tar ledelsen i vippestatene

Hillary Clinton har tatt en klar ledelse over Donald Trump på meningsmålingene siden Demokratenes landsmøte i juli.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Men det går an å vinne et presidentvalg i USA uten flertall i folket, og det er derfor viktigere for henne at hun nå har tatt en klar ledelse i vippestatene.

På den siste gjennomsnittsmålingen til RealClearPolitics har Clinton 47,6 prosent mot 40,1 for Trump - en ledelse på 7,5 prosentpoeng. Om det også blir resultatet i november, vil Clinton vinne valget.

Men slik det amerikanske valgsystemet er bygd opp, er det fullt mulig å vinne uten å ha flertall blant velgerne, og det har skjedd flere ganger. Det kan Al Gore si alt om etter at han fikk 540.000 flere stemmer enn George W. Bush og likevel tapte.

Det kunne skje fordi Bush vant nok stater til at han fikk 271 valgmenn mot 266 for Gore i valgmannskollegiet. Hadde Gore vunnet én eneste stat til, ville han ha blitt USAs president i stedet for Bush.

Så du denne? Trump hinter til at væpnede amerikanere kan stoppe Clinton

Siden enten det ene eller det andre partiet dominerer i nærmere 40 av USAs 50 delstater, er det derfor i et titall såkalte vippestater at kampen står.

Ingen av kandidatene setter derfor inn en eneste dollar i TV-reklame i California, som er en solid demokratisk stat, eller South Carolina, som er like solid republikansk.

Leder i vippestatene

En viktigere pekepinn foran årets valg enn Clintons ledelse på de nasjonale meningsmålingene, er det derfor at hun nå leder i en rekke av vippestatene.

På målinger de siste dagene leder hun med 10 prosentpoeng i Pennsylvania, like mye i Michigan, 17 prosentpoeng i New Hampshire og 12 i Virginia.

Les også: Ny kandidat inn i presidentvalget – tidligere CIA-agent skal kjempe mot Trump

Også i den evige vippestaten Florida viser målinger at hun leder med 4 til 6 prosentpoeng, og med mindre marginer i Nevada og North Carolina.

Men mer sensasjonelt er det at flere målinger viser at hun har tatt en ledelse på mellom 3 og 7 prosentpoeng i sørstaten Georgia, og at hun bare ligger 2 prosentpoeng bak Trump i Arizona.

Georgia har ikke stemt på en demokratisk presidentkandidat siden Bill Clinton i 1992, og i Arizona har en demokrat vunnet bare én gang siden 1948.

Clinton i Philadelphia: – Kjærlighet trumfer hat

FALLER: Hvite menn er den eneste store velgergruppen der Trump har en klar ledelse, men det er ikke lenger nok til å vinne presidentvalg i et stadig mer multietnisk USA. Foto: Pontus Höök VG

Rustbeltet

At Clinton leder så klart i Pennsylvania og Michigan er et slag mot det som syntes å kunne bli Trumps hovedstrategi, nemlig å sikte mot seier i rustbeltestatene Pennsylvania, Ohio, Michigan og Wisconsin, der det er mange frustrerte hvite menn med lav utdanning som er rammet av nedgangen i stål- og bilindustrien.

Kunne han ta de fire statene, som Barack Obama vant, fra Clinton, kunne han vinne valget om Clinton holdt alle de andre statene Obama vant i 2012.

Splitter USA: Se hvor forskjellige Trump og Clintons følgere i sosiale medier er

Hvite menn er den eneste store velgergruppa der Trump har en klar ledelse, men det er ikke lenger nok til å vinne presidentvalg i et stadig mer multietnisk USA, og strategien til Trump undergraves av Clintons framgang i stater Obama tapte i.

Demokratenes framgang i Georgia og Arizona, foruten stater som Nevada, Virginia og Colorado, skyldes at stadig flere svarte og latinos er registrert som velgere, og over 90 prosent av de svarte og 70 prosent av latinoene er mot Trump.

Så du denne? Slik blir Trumps økonomiske plan

Kvinner mot Trump

I tillegg er ungdommen i alle etniske grupper på ingen måte imponert over Trump, og han har også lagt seg ut med USAs kvinner.

En måling i Washington Post i helgen viste at Clinton har en ledelse som er vokst til 19 prosentpoeng blant hvite kvinner med høyere utdanning. Ifølge avisen er en slik ledelse blant kvinner i seg selv nok til at han ikke kan vinne valget.

Trass i alle målinger som peker mot en Clinton-seier, vil likevel ingen se bort fra en Trump-seier, om for eksempel Clinton ikke får de unge og afroamerikanerne til urnene, om hun rammes av en skandale, eller om et terrorangrep finner sted like før valget.

Les også

 1. Trump hinter til at væpnede amerikanere kan stoppe Clinton

  En kryptisk slengbemerkning fra Donald Trump tolkes som drapstrussel mot Hillary Clinton.
 2. Økonom: – Trumps økonomiske plan er farlig

  Trumps økonomiske plan er verdensfjern og kunnskapsløs, og dersom den gjennomføres kan det ramme verdensøkonomien…
 3. Ny kandidat inn i presidentvalget – Evan (40) skal kjempe mot Trump

  NEW YORK (VG) Den ukjente Evan McMullin (40) kaster seg inn i presidentvalget som uavhengig kandidat i et forsøk…
 4. Solid ledelse for Clinton på meningsmålinger

  Hillary Clinton har en solid ledelse over Donald Trump på mange meningsmålinger den siste tiden.

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Demokratene, USA

Flere artikler

 1. Valgkartet som uroer Trump

 2. Trump leder i vippestaten Ohio

 3. En sprekk i brannmuren

 4. Dette må til for at Trump skal vinne valget

 5. Her står slaget om å bli USAs 45. president

Fra andre aviser

 1. Hillarys viktigste våpen? The Donald.

  Bergens Tidende
 2. Slik er veien til Det hvite hus

  Bergens Tidende
 3. Hva viser egentlig meningsmålingene?

  Aftenposten
 4. Kartet som kan gi Trump hodepine

  Aftenposten
 5. Et halvår før valget leder Biden i alle de avgjørende vippestatene. – Jeg tror ikke på målingene, sier Trump.

  Aftenposten
 6. Clinton rykker ifra i innspurten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder