Her er Clinton tilbake etter sykdommen

GREENSBORO (VG) Presidentkandidaten fikk lungebetennelse og måtte ta en timeout. Sykedagene har Hillary Clinton brukt på venner, hundene sine og til å reflektere.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Foran flere hundre fremmøtte i en gymsal på University of North Carolina i Greensboro ble demokratenes presidentkandidat tatt imot med jubel i kveld norsk tid til symbolske toner av sangen «I feel good».

– Det er veldig bra å være tilbake. Jeg hadde nylig en hoste som viste seg å være lungebetennelse, sa Hillary Clinton (68), som la til at hun «ikke er flink til å ta det med ro».

VGTV: Her må Clinton hjelpes inn i bilen

Hun fortalte også at hun har brukt sykedagene til å reflektere over valgkampen sin, brukt tid med hundene sine og snakket med gamle venner.

– Jeg prøvde å presse meg igjennom det, men til og med jeg måtte innse at kanskje et par dager med hvile ville gjøre meg godt.

– Å sitte hjemme var det siste jeg ønsket, men det viser seg at det å få et par dager for meg selv faktisk var en gave.

Helsen til Clinton har vært på alles lepper de siste dagene, etter at hun søndag måtte forlate minnemarkeringen etter 11. september-terroren, og vaklende måtte hjelpes inn i bilen.

Det eneste man utad kunne merke var at stemmen hennes til tider var litt rusten.

Velgere om Clinton og Trump: – Burde vært mer åpne

Avbrutt av demonstranter

Clinton hadde ikke snakket lenge før hun ble avbrutt at to demonstranter, den ene med en plakat hvor det sto «Hillary for prison 2016». VG var til stede da de ble ført ut av politiet.

22 minutter senere var talen over. Etter en kort hilserunde blant publikum dro Clinton videre til Washington D.C. der hun skal tale på en galla hos Congressional Hispanic Caucus Institute.

Nord-Carolina er en av rundt 13 delstater som regnes som vippestater – som kan vippe den ene eller andre veien – og som kommer til å være avgjørende for hvem som blir USAs neste president.

Et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene her viser dødt løp mellom Hillary Clinton og Donald Trump (70).
Lest denne? Trump med fersk helserapport: Overvektig

FØRT UT: Disse to demonstrantene avbrøt Clintons tale og ble ført ut av politiet. Foto: Thomas Nilsson/VG

Kritikk for hemmelighold

Senere ble det kjent at hun fredag i forrige uke hadde fått påvist lungebetennelse. Siden har hun måttet avlyse planlagte arrangementer for å komme i form igjen. Clinton og hennes kampanje har fått mye kritikk for ikke å ha opplyst om lungebetennelsen da den ble påvist.

STØTTER CLINTON: Førstegangsvelger Trent Turk (18). Foto: Thomas Nilsson/VG

– Hun offentliggjorde rapporten om helsen sin i går, og selvangivelsen er ute, men jeg syntes at begge kandidatene burde vært mer åpne og gjennomsiktige, sier førstegangsvelgeren Trent Turk (18) til VG.

Giæver kommenterer: Hillarys helvetesuke

Han sier at han skal gi sin stemme til Clinton i november, og torsdag kveld var han til stede på valgmøtet for å høre favoritten tale.

– Jeg bryr meg ikke om folk blir syke. Dette har blitt blåst ut av alle proporsjoner, sier studenten Maggie Curry (21).

Clinton slapp rapporten om sin helse onsdag, mens Trump gjorde det samme torsdag.

LANG KØ: Flere hundre møtte opp for å høre Hillary Clinton tale i Greensboro i Nord-Carolina. Foto: Thomas Nilsson/VG

Trump haler innpå

Clintons sykdom kunne knapt ha kommet mer ubeleilig, midt i den mest intensive valgkampen før valget 8. november og i en tid der rivalen Donald Trump haler innpå ledelsen hun hadde for en måned siden.

Onsdag ble det kjent at Trump leder i den svært viktige vippestaten Ohio, i tillegg til at han har tettet mellomrommet frem til Clinton i flere andre vippestater – og på landsbasis.

Torsdag svarte Clinton-kampanjen med å sende datteren Chelsea Clinton, tidligere presidentkandidat Bernie Sanders og senator fra Massachusetts, Elizabeth Warren til Ohio de nærmeste dagene. De skal hovedsaklig rette sin oppmerksomhet mot unge velgere.

Siste nytt: Slik haler Trump innpå Clinton – i delstat etter delstat

HILSTE PÅ VELGERNE: Før hun dro videre tok Hillary Clinton velgere i hånden. Bak står hennes høyre hånd Huma Abedin, som stadig hvisket inn i øret på presidentkandidaten. Foto: Thomas Nilsson/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder