I AKSJON: Sidsel Wold er i Gaza og gjør seg klar til sending på Dagsrevyen.
I AKSJON: Sidsel Wold er i Gaza og gjør seg klar til sending på Dagsrevyen. Foto:GUNNAR BRATTHAMMER,NRK

Sidsel Wold om hetsen: – Jeg ville dra hjem

UTENRIKS

De siste to ukene har Sidsel Wold (55) tilbrakt i en krigssone. Både i virkeligheten og på internett.

  • Mona Byrkjedal
Publisert:

Kveld etter kveld har NRK-journalist Sidsel Wold rapportert direkte fra bomberegnet på Gaza, hvor over hundre mennesker er drept og over tusen personer skadet.

Samtidig har hatmeldingene haglet. På Twitter, på Facebook, på e-post.

Mens Sidsel Wold lå i ly for tåregass, gummikuler og stein redigerte en sak til NRK Dagsrevyen i baksetet på en taxi i Jerusalem, tikket meldinger inn i alle kanaler: Du er ubrukelig. Du er stygg. Du er ubalansert. Du er partisk.

– Det er veldig spesielt å få hatmeldinger mens man forsøker å rapportere på en edruelig måte om urett og okkupasjon. Man blir sprø av det, sier Wold til VG, og legger til:

– Vi har vært redde, og jeg har følt på at jeg ikke orket å jobbe mer. En dag sa jeg til kollegaen min: Nå har jeg bare lyst til å dra hjem. Hatmailene psyket meg ut, og det er en ekstrem ekstra belastning.

Men Sidsel Wold ble værende.

Sjefen hennes, nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK, tror det er fordi Wold er en av dem som «spiser, drikker og sover journalistikk».

– Hun har et brennende engasjement for journalistikk, for Midtøsten som region, og for Israel som hun kjenner veldig godt, sier han.

- Fascinert av Israel

Første gang Sidsel Wold dro til Israel var hun bare 19 år. Da jobbet hun som kalverøkter på en kibbutz. I to og et halvt år avlet hun opp 60 kalver og melket kyr for utallige liter melk. Wold beskriver Israel som en «ungdomsforelskelse», og forteller at hun var veldig fascinert av historien, jødedommen og landet.

Siden den gang har hun lært seg hebraisk og arabisk og studert historie, statsvitenskap og russisk på Universitetet i Oslo.

De siste to ukene har hun jobbet 14 timer i døgnet. Hun har stått i ruiner av det som en gang var noens hjem, hun har pratet med mennesker i bunnløs sorg.

Forleden dag publiserte reporteren et bilde av et oppskåret eple, og forklarte at det var dagens lunsj – og kanskje også middag.

Hun har måttet ta avstand fra all kritikken, og fra hatgruppen som er opprettet på Facebook. Hun var på Gaza for å formidle et viktig budskap, og for å gi NRKs seere løpende informasjon. Hun er genuint opptatt av menneskene som bor der og blir rammet av konflikten, og vil fortelle deres historier, mener nyhetsdirektør Kalbakk.

Likevel innrømmer Wold at det har tært på henne å bli møtt med så mye negativitet.

– Det er umulig å forestille seg hvordan det er når man jobber så hardt, og så er den eneste responsen jeg får at jeg er ubrukelig. Det blir et sånt ubehag, men samtidig må man jo rapportere om hva konflikten går ut på.

Hjem til sønn og mann

VG prater med henne mens hun og kollega Gunnar Bratthammer venter på flyet fra Tel Aviv til Frankfurt. Nå skal hun hjem til Norge. Hjem til sønnen Magnus (15) og mannen - forfatteren og seileren- Ragnar Kvam jr. i Oslo.

Ekteparet møttes etter at Wold intervjuet ham på P2. Kvam inviterte henne med på seiltur til Sør-Kina-havet. Da de kom frem til Australia, var de to et par, har Wold tidligere fortalt.

– Jeg stoler på hennes dømmekraft, spesielt i disse situasjonene. Hun tar ingen sjanser og er flink til å vurdere situasjonen, sa Kvam til VG da de to var på ferie i Egypt for tre år siden.

I det samme intervjuet sa den profilerte journalisten at hun nesten begynner å gråte når hun får spørsmålet om hvordan det er å ha en sønn og familie når hun har den jobben hun har.

Twitter-hets

Sidsel Wold jobbet som fast korrespondent i Midtøsten fra 2007 til 2011. Det første året bodde hun i Jerusalem alene, mens sønnen og mannen flyttet ned året etter.

Også da fikk hun kritikk.

– Men nå er det verre. Nå er det Twitter også. Jeg hadde ikke Twitter-profil da jeg var korrespondent, sier hun.

Wold prater om mikrobloggtjenesten der fremmede mennesker under fullt navn sender henne kritikk. «Sidsel Wold er kunnskapsløs. Derfor er hun udugelig som journalist,» skriver en. «Wold er et stort problem for norske medier, siden de notorisk rapporterer falskt,» skriver en annen. «Sidsel Wold er falsk og full av løgn,» fortsetter en annen.

– De sender meldinger til de andre norske korrespondentene også, men jeg er mer eksponert. Det er stort sett bare menn som skriver – menn som hater kvinner.

55-åringen understreker at hun ikke har hatt tid til å lese alt. Noe har hun også slettet.

– Det er bare denne konflikten det gjelder, tror jeg. Denne konflikten er helt spesiell, fordi det er en kombinasjon av religion og politikk. Det setter sinnene i kok.

– Men er du pro-palestinsk?

– For meg er ikke det noe tema. Dette handler om internasjonal lov og rett, og om urettferdighet.

Hardt ut mot Wold

Talsmann for det israelske utenriksdepartementet, Yigal Palmor, har også gått hardt ut mot utenriksreporteren. I en Facebook-kommentar skriver han at Wold har løyet ham opp i ansiktet og at hun er en svikefull bedrager.

NRKs ledelse har sendt klage til Israels ambassade 19. juni, der de ber om en unnskyldning og at kommentaren blir slettet.

– Det er en ting om han skriver at jeg er stygg, ubalansert og en aktivist, men å si at jeg har løyet ham opp i trynet, reagerer jeg på. Jeg har aldri hatt noen samtale med ham, sier hun.

Sidsel Wold er sliten nå. Det har ikke blitt mye søvn de siste dagene.

«Israelsk angrep ikke så langt unna, ca kl 06.00. Bombe. Veggene dirret. Trenger ikke vekkerklokke her,»twitret Wold på lørdag.

Senere samme dag, twitret Wold om at hun så mye svart røyk, hørte fly og droner og nye angrep. «Vi vet at noen blir drept når det smeller», skrev hun.

– Det har vært mye risiko og mye ubehag. Jeg er ikke redd hele tiden, men å være i Gaza nå, er farlig.

Samtidig sitter andre bak tastaturene sine, i trygge omgivelser i Norge - og hater henne.

Wold er blitt kalt antisemitt av flere. Det er paradoksalt, mener hun selv. Wold startet en konverteringsprosess til jødedommen i 1986, men fullførte ikke.

– Mange er bitre og leie seg, men det er ikke budbringerens skyld. Er det en annen måte å rapportere om dette når FN sier at 80 prosent av de døde er sivile? Hvordan skal man dekke dette uten å si at det er helt forferdelig?

Så langt er 172 drept i angrepene mot Gaza den siste uken. De fleste av dem er sivile, og flere av dem er barn. 1270 mennesker er skadet.

VGTV: Mats Gilbert: Hver tredje drepte er et barn

Slapper av med en bok

Utenriksreporteren mener det er enkelt å sitte gjemt bak en datamaskin og kritisere henne. Det er ikke like enkelt å være på et likhus og se barnelik på Gaza, slik hun har gjort de siste dagene. Hun gjør inntrykk på Wold, som beskrives som veldig empatisk.

Når hun kommer hjem til Marienlyst lover sjef Kalbakk god oppfølging. De to har så å si hatt daglig kontakt mens Wold har vært på Gaza.

Selv om hun ikke vet om hun noen gang kobler helt av, liker hun å lese og gå tur i skogen når hun har fri fra jobb, sier hun.

55-åringen har også holdt sine Facebook-venner oppdatert mens hun har vært i konfliktområdet. Da hun publiserte et innlegg der hun fortalte om hvordan hun opplevde kritikken, skjedde det noe: Hun fikk ros.

– Det var akkurat som at de som har tenkt at de burde sende en positiv melding endelig gjorde det. De fine ordene haglet inn. Det har vært helt overveldende.

Det har også holdt henne gående og hjulpet henne med å holde motivasjonen oppe, forteller hun.

Lørdag skrev Stavanger Aftenblad-kommentator, Sven Egil Omdal, en hyllest til Wold. Han roste henne for dekningen. Det var en seier for 55-åringen.

– Like, twitret Wold da.

Her kan du lese mer om