TIL MINNE: Et tyrkisk flagg lyst på Galatatårnet i Istanbul, i morgentimene mandag. Foto: Murad Sezer Reuters

Over 200 kurdiske politikere arrestert i Tyrkia i natt

ISTANBUL (VG) 235 politikere fra det kurdervennlige opposisjonspartiet HDP er arrestert av antiterrorpoliti i Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tyrkisk politi har natt til mandag gått til en koordinert aksjon i fem ulike distrikter, melder Hurriyet. De arresterte fra det prokurdiske partiet HDP anklages for koblinger til den terrorstemplede, kurdiske PKK-geriljaen, skriver NTB.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu er 20 pågrepet i Istanbul, deriblant HDPs provinsleder Aysel Guzel, og 18 pågrepet i Ankara, inklusiv partilederen i hovedstaden, Ibrahim Binice.

Politiet aksjonerte mot HDP-politikerne etter helgens terroraksjon i Istanbul, der 38 mennesker ble drept. Den militante kurdiske gruppen Kurdistans frihetsfalker (TAK), som er en utbrytergruppe fra PKK, sier den står bak angrepet.

HDP sier den tar sterkt avstand fra terroraksjonen og advarer samtidig myndighetene mot å spre ubegrunnede anklager.

– Vi føler stor tristhet over det inntrufne, og gir vår kondolanse og sympati til alle berørte, skriver partiet i en pressemelding sendt til VG.

HDPs leder Selahattin Demirtas og en rekke andre partimedlemmer sitter allerede fengslet og venter på rettssak. De er tiltalt for å ha bånd til PKK.

Det er ikke kommet informasjon som tyder på at det er noen direkte kobling mellom arrestasjonene av de kurdiske politikerne og terroraksjonen.

Samtidig som dette foregår det en storstilt jakt på mulige bakmenn for bombeangrepet, og ti er allerede arrestert.

VG var i går til stede på en minnemarkering for drepte politimenn i Istanbul, der den politiske ledelsen i Tyrkia lovet at terroren skulle bli hevnet.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder